foto

George Harrison

  • nar. 25.2.1943
    Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie
  • zem. 29.11.2001 (58 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vyrůstal v harmonické rodině, otec Harold Harrison pracoval jako řidič autobusu, matka Louisa Harrisonová byla prodavačkou s irskými kořeny. Měl tři starší sourozence (sestru Louise a dva bratry Harolda ml. a Petera). Ve třinácti letech Georgova matka zjistila, že se George začal aktivně zajímat o hudbu a koupila mu kytaru, na kterou se učil hrát společně se svým kamarádem ze školy Paulem McCartneym, který ho v únoru 1958 přivedl do skupiny Johna Lennona The Quarrymen. Téhož roku se název skupiny mění na Johnny and the Moondogs, v roce 1959 pak na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles. V roce 1962 do skupiny přichází bubeník Ringo Starr a v konečném složení Lennon, McCartney, Harrison a Starr skupina The Beatles působí až do svého rozpadu v roce 1970. Po celou dobu trvání skupiny žije Harrison ve stínu skladatelského tandemu Lennon/McCartney a jeho tvorba se začíná více prosazovat až ve druhé polovině 60. let.

V roce 1964 se George seznámil při natáčení filmu HARD DAY'S NIGHT s modelkou Pattie Boyd. Oddáni byli 21. ledna 1966. V letech 1966 až 1969 se George potýkal s těžkou drogovou závislostí. Přestával a znovu začínal užíval LSD, mescalin, peyote, psilocybin, marihuanu a hašiš. V roce 1965 získal od královny Alžběty II. spolu s ostatními členy Beatles nejvyšší britské vyznamenání MBE (Member of the British Empire). Téhož roku jsou na albu Rubber Soul zaznamenány první Georgeovy pokusy o hru na indický strunný nástroj sitar. V té době se setkal s indickým hudebním skladatelem a především vynikajícím sitáristou Ravim Shankarem, který se stal jeho přítelem a učitelem. George se začal zajímat o indickou kulturu i meditaci a v roce 1969 se stal význačným příznivcem hnutí Hare Krišna, odpoutal se tak od drog, ale zároveň to narušilo jeho soukromý život a manželka Pattie Boyd v roce 1974 po osobních neshodách odchází k Eriku Claptonovi.

Po rozpadu Beatles v roce 1970 vychází Georgovo velmi úspěšné album All Things Must Pass se slavnou písní My Sweet Lord opěvující Krišnu, kvůli které se Harrison dostal v roce 1976 k soudu a byl obviněn z plagiátorství pro podobnost s písní He's So Fine z roku 1963 newyorské skupiny Chiffons. Soud sice prohrál, ale vše nakonec vyřešil tím, že koupil společnost, jež byla vlastníky autorských práv. V roce 1971 jako první rocková hvězda v historii zorganizoval charitativní koncert (Concert for Bangladesh), který proběhl v Madison Square Garden v New Yorku. Koncertu se účastnila řada známých hudebníku např. Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston nebo Ravi Shankar. V roce 1974 žil George nějaký čas s modelkou Kathy Simmons, bývalou přítelkyní Roda Stewarta. Pak se zamiloval do Mexičanky Olivie Trinidad Ariasové, sekretářky firmy A&M, jež distribuovala desky jeho společnosti Dark horse. Měsíc před svatbou, 1. srpna 1978, se jim narodil syn Dhani.

V roce 1978 založil George filmovou společnost Hand Made Films. Prvním projektem byl kontroverzní film Monty Pythonů THE LIFE OF BRIAN, poté následovalo ještě několik nepříliš úspěšných filmových počinů, včetně filmu SHANGHAI SURPRISE z roku 1986, komedii s Madonnou a jejím manželem v hlavních rolích, na který se snesla bouře kritiky. Po zavraždění Johna Lennona natočil jako poctu singl All Those Years Ago, na němž také hostovali Paul McCartney a Ringo Starr. V roce 1988 se Harrison spojil s hudebníky Royem Orbisonem, Jeffem Lynneem, Bobem Dylanem a Tomem Pettym a natáčejí dvě alba pod společným názvem Traveling Wilburys. I když koncem osmdesátých let veřejně přiznal, že nemá s McCartneyem dobré vztahy, v polovině devadesátých let se všichni bývalí členové Beatles scházejí nad demoverzemi písní Johna Lennona a na staré dobré časy vzpomínají v projektu The Beatles Anthology.

Po dlouhé hudební odmlce začal George v roce 2001 pracovat na nových písničkách. Jako host si zahrál na několika deskách svých přátel. V té době ale už začíná jeho boj s rakovinou plic, který George Harrison nakonec prohrává a 29. listopadu 2001 v Los Angeles odchází z tohoto světa. Jeho prach měla pojmout řeka Ganga, ale v avizovaném čase se ceremoniál neodehrál. Dodnes tak není známé, kde George Harrison odpočívá.

Na první výročí jeho smrti se v the Royal Albert Hall v Londýně uskutečňuje vzpomínkový koncert, kterého se účastní Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Tom Petty and the Heartbreakers, Jeff Lynne, Billy Preston, Dhani Harrison a další. V anketě BBC z roku 2002 o největšího Brita v historii se umístil na 62. místě. V roce 2003 byl magazínem Rolling Stone vybrán mezi 100 nejlepších kytaristů všech dob (21. místo). V roce 2004 byl in memoriam uveden do Rock'n'rollové síně slávy jako sólový umělec. Beatles jako skupina byli již v síni slávy od roku 1988. V červnu 2007 bylo oficiálně oznámeno, že na Hollywoodský chodník slávy bude zařazena hvězda s jeho jménem.

Jirka "#47" B.

Herecká filmografie

2008 George Harrison In performance
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1986 Šanghajské překvapení
1985 Water
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
1979 Život Briana
1978 Ringo (TV film)
The Rutles (TV film)
1968 Beatles Mod Odyssey, The
Monument
Žlutá ponorka
1967 Magical Mystery Tour (TV film)
1966 Rey en Londres, El
1965 Pomoc!
Pop Gear
The Beatles (TV seriál)
1964 Perný den

Dokumentární

2016 George Fest: A Night to Celebrate the Music of George Harrison - a.z.
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film) - a.z.
Guitar Man - a.z.
The Beatles: 1 - a.z.
Valokeilassa Atte Blom (TV film) - a.z.
2014 The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert) - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
Beatles: Phenomenon
Magical Mystery Tour (TV film)
Palme - a.z.
2011 Beatles in Germany 1966, The (koncert)
Beatles: Red Album 1962 - 1966
George Harrison: Living in the Material World
John Lennon: Love Is All You Need - a.z.
Was wurde aus...? (TV seriál) - a.z.
2010 Beatles - Live 1964-1966 (koncert)
Magical History Tour
Paul McCartney Really Is Dead: The Last Testament of George Harrison
Rock-Suomi (TV seriál) - a.z.
2008 Beatles Explosion
Beatles - Gold: Greatest Hits, The
Blue Album, The
Meet the Beatles
2007 Secret Life of Brian, The
True History of the Traveling Wilburys, The
2006 Beatles - She Loves You
Lennon & Harrison - Guitars Gently Weep (koncert)
USA versus John Lennon
2005 Stuart Sutcliffe: The Lost Beatle (TV film)
Who Buried Paul McCartney?
2004 Beatles with Tony Sheridan, The - a.z.
George Harrison: The Dark Horse Years 1976-1992
Největší tajemství Beatles (TV film)
2003 Inside John Lennon - a.z.
The Beatles - Era 60's
2002 Beatles: Big Beat Box (TV film)
Naqoyqatsi
2001 Drive-in Movie Memories - a.z.
2000 Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album
1999 Beatles: Celebration, The
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1997 George Harrison Interview
1996 Beatles Diary
1995 Antologie Beatles (TV seriál)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 3, The (TV film)
You Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'
1994 Beatles: The First U.S. Visit, The
Legenda zvaná Beatles (TV film)
1993 Bob Dylan: 30th Anniversary Concert Celebration (koncert)
1992 Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th Century
1991 Michael Kamen: Concert for Saxophone
1989 Paul McCartney - a.z.
1988 Imagine: John Lennon
1987 It Was 20 Years Ago Today
Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)
1986 Jimi Plays Monterey
Rock 'N' Roll Goldmine: The Sixties
1985 Ready Steady Go! The Beatles Live (koncert)
Ready Steady Go, Volume 2
1983 Ready Steady Go, Volume 1
1980 Eric Clapton and His Rolling Hotel
1977 Beatles and Beyond, The
Day the Music Died, The
1975 Night Lunch
1972 Concert for Bangladesh, The (koncert)
Imagine
1970 Let It Be
1969 Beatles: Rooftop Concert, The (koncert)
Muhammad Ali, the Greatest
1968 All My Loving (TV film)
Tuesday's Documentary (TV seriál) - a.z.
1967 Omnibus (TV seriál)
1966 Tokyo Concert (koncert)
1965 Beatles at Shea Stadium, The
Londýnský autobus
1964 Beatles v USA (TV film)
1963 The Beatles Come to Town

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Laulava sydän (TV pořad) - a.z.
1997 Tracks (TV pořad) - a.z.
1994 Brisant (TV pořad)
1993 America Comes to Graceland (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 Music! (TV pořad)
1967 Our World (TV pořad)
1965 Music of Lennon & McCartney, The (TV pořad)
1964 Around the Beatles (TV pořad)
Top of the Pops (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)
The Royal Variety Performance 1963 (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Beatles, The: Words of Love (hudební videoklip) - a.z.
2012 Beatles, The: Baby, You're a Rich Man (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Thank You Girl (hudební videoklip) - a.z.
2001 George Harrison: My Sweet Lord (2000) (hudební videoklip)
1996 Beatles, The: For You Blue (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Real Love (hudební videoklip)
1995 Beatles, The: Baby It's You (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Free as a Bird (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Working Class Hero (hudební videoklip) - a.z.
Tom Petty and the Heartbreakers: Playback (hudební videoklip)
1988 George Harrison: When We Was Fab (hudební videoklip)
John Lennon: Jealous Guy (hudební videoklip) - a.z.
1987 George Harrison: Got My Mind Set on You (hudební videoklip)
1984 John Lennon: Borrowed Time (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Nobody Told Me (hudební videoklip) - a.z.
1982 Beatles, The: Love Me Do (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Please Please Me (hudební videoklip) - a.z.
1981 George Harrison: All Those Years Ago (hudební videoklip) - a.z.
1976 Beatles, The: Back in the U.S.S.R. (hudební videoklip) - a.z.
George Harrison: This Song (hudební videoklip)
1974 George Harrison: Ding Dong, Ding Dong (hudební videoklip)
Paul McCartney & Wings: Band on the Run (hudební videoklip) - a.z.
1971 John Lennon: Oh, my love (hudební videoklip)
1970 Beatles, The: Let It Be (hudební videoklip)
Beatles, The: The Long and Winding Road (hudební videoklip)
1969 Beatles, The: Don't Let Me Down (hudební videoklip)
Beatles, The: Hey Bulldog (hudební videoklip)
Beatles, The: Something (hudební videoklip)
The Beatles: Get Back (hudební videoklip)
The Beatles: Old Brown Shoe (hudební videoklip)
1968 Beatles, The: Helter Skelter (hudební videoklip)
Beatles, The: Hey Jude (hudební videoklip)
Beatles, The: Lady Madonna (hudební videoklip)
Beatles, The: Revolution (hudební videoklip)
1967 Beatles, The: A Day in the Life (hudební videoklip)
Beatles, The: All You Need Is Love (hudební videoklip)
Beatles, The: Hello, Goodbye (hudební videoklip)
Beatles, The: I Am the Walrus (hudební videoklip)
Beatles, The: Strawberry Fields Forever (hudební videoklip)
The Beatles: Penny Lane (hudební videoklip)
1966 Beatles, The: Paperback Writer (hudební videoklip)
Beatles, The: Rain (hudební videoklip)
1965 Beatles, The: Day Tripper (hudební videoklip)
Beatles, The: Eight Days a Week (hudební videoklip)
Beatles, The: Help! (hudební videoklip)
Beatles, The: I Feel Fine (hudební videoklip)
The Beatles: I'm Down (hudební videoklip)
The Beatles: Ticket to Ride (hudební videoklip)
The Beatles: We Can Work It Out (hudební videoklip)
1964 The Beatles: A Hard Day's Night (hudební videoklip)
The Beatles: All My Loving (hudební videoklip)
The Beatles: And I Love Her (hudební videoklip)
The Beatles: Can't Buy Me Love (hudební videoklip)
The Beatles: If I Fell (hudební videoklip)
The Beatles: I'm Happy Just to Dance with You (hudební videoklip)
The Beatles: I Saw Her Standing There (hudební videoklip)
The Beatles: I Should Have Known Better (hudební videoklip)
The Beatles: She's a Woman (hudební videoklip)
The Beatles: You Can't Do That (hudební videoklip)
1963 The Beatles: From Me to You (hudební videoklip)
The Beatles: I'll Get You (hudební videoklip)
The Beatles: I Want to Hold Your Hand (hudební videoklip)
The Beatles: She Loves You (hudební videoklip)
The Beatles: This Boy (hudební videoklip)
The Beatles: Twist and Shout (hudební videoklip)
1962 The Beatles: Some Other Guy (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2000 Beatles Yellow Submarine Adventure, The
1986 Šanghajské překvapení
1983 Good and Bad at Games (TV film)
1968 Wonderwall
1967 Magical Mystery Tour (TV film)
1965 Pomoc!

Dokumentární

1998 Everest
1970 Let It Be

Hudební videoklipy

2001 George Harrison: My Sweet Lord (2000) (hudební videoklip)
1996 Beatles, The: For You Blue (hudební videoklip)
1988 George Harrison: When We Was Fab (hudební videoklip)
1981 George Harrison: All Those Years Ago (hudební videoklip)
1976 George Harrison: This Song (hudební videoklip)
1974 George Harrison: Ding Dong, Ding Dong (hudební videoklip)
1969 Beatles, The: Something (hudební videoklip)
The Beatles: Old Brown Shoe (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1967 Magical Mystery Tour (TV film)

Hudební videoklipy

1974 George Harrison: Ding Dong, Ding Dong (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

1967 Magical Mystery Tour (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(60)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace