foto

Beverly D'Angelo

  • nar. 15.11.1951 (64 let)
    Columbus, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Půvabná blondýnka s bledě modrýma očima a charakteristickým předkusem proslula nejvíce rolí skeptické manželky Clarka Griswolda v podání Chevy Chase ze série BLÁZNIVÝCH DOVOLENÝCH z produkce humoristického magazínu National Lampoon. Dcera úspěšných muzikantů dezertovala v sedmnácti od studia umění ve Florencii a odjela do Kanady, kde se nějaký čas živila zpíváním po kavárnách a barech a vystupovala s rockovou kapelou. V polovině 70. let si zahrála v regionální divadelní produkci a svým výkonem na sebe upoutala pozornost producentů, kteří jí jako jediné ze souboru dali šanci na Broadwayi.

Skoro okamžitě přišel štěk v ANNIE HALL Woody Allena a následovaly vedlejší role v NIKDY NEPROHRÁT s Clintem Eastwoodem, Formanových VLASECH či PRVNÍ DÁMĚ COUNTRY MUSIC se Sissy Spacek. V roce 1983 přišla první BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ, která se okamžitě stala hitem. Film režíroval veterán komediálního žánru Harold Ramis (Caddyshack, Přeber si to) a autorem scénáře byl John Hughes (Sám doma, Beethoven), který si později připsal ještě scénáře dvou ze tří volných pokračování. Beverly zreprízovala svou roli ve všech (BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ V EVROPĚ, VÁNOČNÍ PRÁZDNINY, BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ V LAS VEGAS) a bohužel, přestože mezi nimi natočila dlouhou řadu filmů, zůstala Ellen Griswold její nejvýraznější postavou.

V roce 1991 si zahrála hlavní roli v dramatu Neila Jordana MIRACLE a nějakou dobu pak s Jordanem žila (předtím žila mj. s Milošem Formanem). Z jejích dalších známějších snímků v nichž měla větší role jmenujme komedie ÁRIE, DůM VESELÝCH DUCHů s Peterem O´Toolem, KDYŽ MÁ MUŽ PROBLÉMY s Jackem Nicholsonem či BLESKOVÝ JACK s Paulem Hoganem a dramata OKO ZA OKO či KULT HÁKOVÉHO KŘÍŽE. V roce 1997 se dala dohromady s Al Pacinem, s nímž má dvojčata, o která se od svého rozchodu s ním krátce po jejich narození vytrvale soudí. Za svoje výkony v televizní TRAMVAJI DO STANICE TOUHA a PRVNÍ DÁMĚ COUNTRY MUSIC byla nominována na ceny Emmy a Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2016 Dreamland
Party Girl (TV seriál)
2015 Bláznivá dovolená
Under the Bed
2014 Friends with Better Lives (TV seriál)
Michaels, The (TV film)
2013 Good Mother, The (TV film)
Likvidátoři
Máma (TV seriál)
Vánoční koleda pro Cindy
2012 Moje Shakey
2011 Whitney (TV seriál)
2010 Hotel Hell Vacation
Scooby Doo: Záhady s.r.o. (TV seriál)
2009 Aussie and Ted's Great Adventure
Black Water Transit
2008 Domácí mazlíček
Zahulíme, uvidíme 2
2007 Bitva o planetu Terra 3D
Family Guy Presents: Blue Harvest
Imperfect Union (TV film)
Oranges
2006 Gamers
Našli mě naši
2004 Hair High
Pánem svého koutku
Vincentův svět (TV seriál)
2002 Where's Angelo?
2001 Happy Birthday
Letní vzplanutí
Na hraně (TV film)
Women in Film
2000 Talk to Me (TV seriál)
Všechny moje lásky
1999 Jazz Night
Lansky (TV film)
Sugar Town
1998 Illuminata
Kult hákového kříže
Merchants of Venus
With Friends Like These...
1997 Bláznivá dovolená v Las Vegas
Good Life, The
Story von Monty Spinnerratz, Die
Zkurvená nuda
1996 Edie & Pen
Love Always
Oko za oko
Polibek vdovy (TV film)
Sweet Temptation (TV film)
1995 Bláznivá vychovatelka
Talking with (TV film)
1994 Bleskový Jack
Dokonalé spiknutí (TV film)
Pterodactyl Woman from Beverly Hills
Vražda v Beverly Hills (TV film)
1993 Dva životy jedna smrt (TV film)
Judgment Day: The John List Story (TV film)
Parallax Garden, The (TV film)
1992 Když má muž problémy
Proces: Cena za vášeň (TV film)
Ztracené dítě (TV film)
1991 Lonely Hearts
Papežem proti své vůli
Zázrak
1990 Kde je ta zatracená věc
Psychopat ze San Francisca
1989 Cold Front
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Vánoční prázdniny
1988 Detektiv Janek: Dvojí odhalení (TV film)
Dům veselých duchů
1987 Árie
In the Mood
Maid to Order
Man Who Fell to Earth, The (TV film)
Trading Hearts
Vražedný stisk (TV film)
1986 Slow Burn (TV film)
Velké problémy
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
Get Out of My Room
1984 Co jsem našel, to je moje
Série noire (TV seriál)
Streetcar Named Desire, A (TV film)
1983 Bláznivá dovolená
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Highpoint
1981 Bláznivá dálnice
Chci jen syna
1980 První dáma country music
1979 Vlasy
1978 Nikdy neprohrát
1977 Annie Hallová
První láska
Sentinel
1976 Captains and the Kings (TV seriál)

Dokumentární

2015 Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
2008 A Musical Treasure (TV film)
1998 Sam Kinison: Why Did We Laugh? (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2002 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
1989 More You Know, The (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace