foto

Olmo Omerzu

  • nar. 24.11.1984 (31 let)
    Lublaň, Jugoslávie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v hlavním městě Slovinska v Lublani. Už ve svých třinácti letech zde natočil svůj první krátký snímek Almir (1998), který vznikl v produkci RTV Slovenija. Ve vlastní produkci režíroval krátký film Nic (2003). V letech 2001 - 2003 působil jako člen vydavatelské rady komiksového časopisu Stripburger. Spolu s tímto magazínem spolupracoval jako autor na řadě evropských výstav.

V roce 2004 vydal v rámci projektu Miniburger knihu komiksů s názvem Shadows (Stíny). Poté se rozhodl jít studovat do České republiky, z dětství a domova znal a miloval krátké filmy Jana Švankmajera a ve slovinském kině Kinoteka zhlédl snímky české nové vlny šedesátých let, mimo jiné i retrospektivu Věry Chytilové.

Absolvoval pražskou FAMU (studia v letech 2004 - 2011) a debutoval dramatem Příliš mladá noc (2012), který měl světovou premiéru v sekci Forum na Berlinale. Tento oceňovaný snímek vypráví o setkání a zvláštním prolnutí světa dětí a dospělých a o křehké hranici vztahů, sexuality a dospívání. Za drama Příliš mladá noc byl v roce 2012 na Cenách české filmové kritiky prohlášen za Objev roku.

CinemArt

Scenáristická filmografie

2015 Rodinný film
2013 Pevnost
2012 Příliš mladá noc
2008 Druhé dějství (studentský film)
2006 Láska (studentský film)
2005 Masky (studentský film)
Ve čtyři odpoledne (studentský film)
2003 Nic (amatérský film)
1998 Almir (amatérský film)

Dokumentární

2007 Domácí násilí ve filmovém ateliéru (studentský film)

Režijní filmografie

2015 Rodinný film
2013 Pevnost
2012 Příliš mladá noc
2008 Druhé dějství (studentský film)
2006 Láska (studentský film)
2005 Masky (studentský film)
Ve čtyři odpoledne (studentský film)
2003 Nic (amatérský film)
1998 Almir (amatérský film)

Dokumentární

2006 Slzy (studentský film)

Herecká filmografie

2006 Láska (studentský film)

TV pořady

2016 Finále Plzeň 2016 (TV pořad)
2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)

Kameramanská filmografie

2006 Láska (studentský film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace