foto

Mariel Hemingway

  • nar. 22.11.1961 (52 let)
    Mill Valley, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka, vnučka spisovatele Ernesta Hemingwaye a mladší sestra herečky a modelky Margaux Hemingway, se narodila 22. listopadu 1961 v Mill Valley v Kalifornii. Své křestní jméno získala podle názvu kubánského přístavu, kam její otec a děda s oblibou jezdili rybařit. Nutno dodat, že dopadla ještě dobře, neboť její starší sestra Margaux byla pro změnu pojmenovaná po víně Chateau Margaux, které jejich rodiče měli v oblibě. Dětství prožila Mariel v Idahu, kde žil její otec a i dědeček tam často pobýval, když psal své romány. Dědu Ernesta však nikdy osobně neviděla, neboť zemřel pár měsíců před jejím narozením. Své mládí také hodně trávila i v New Yorku a Los Angeles.

Do zářivého světa filmů vstoupila ve svých 14 letech společně se sestrou Margaux v roce 1976, snímkem RTĚNKA. Film nedopadl nijak zvlášť oslnivě a herecký výkon její starší sestry kritici strhali, avšak pro Mariel to byl jednoznačný úspěch, neboť byla za svou roli nominována na Zlatý globus v kategorii objev roku.

Její pravděpodobně nejúspěšnější role přišla v roce 1979 ve filmu Woodyho Allena MANHATTAN, kde za postavu Tracey byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. V roce 1982 se objevila ve snímku PERSONAL BEST, který proslul odvážnými lesbickými scénami. O rok později ve filmu STAR 80 ztvárnila hlavní roli skutečného, tragického příběhu playmate Dorothy Stratten, kterou znásilnil a zavraždil její bývalý manžel. Kvůli tomuto filmu si nechala zvětšit ňadra (z jedniček na trojky mimochodem) a implantáty si poté dala odstranit až v roce 2001, když jeden z nich prasknul (teď má podle údajů z internetu dvojky).

Přestože se na veřejnosti propírala její sexualita a bulvární media o ni často tvrdily, že je lesbička, brala Mariel tyto zvěsti s humorem a těžkou ránu těmto fámám uštědřila dne 9. prosince 1984, kdy se vdala za spisovatele a režiséra Stephena Crismana s nímž má dvě dcery Dree a Langley.

Určitým paradoxem je, že své nejzajímavější filmy natočila na začátku své filmové kariéry. Z těch pozdějších stojí za zmínku snad jen její účast ve filmu POZOR NA HARRYHO (1997), kde si zopakovala svou úspěšnou spolupráci s Woody Allenem. Za zmínku také stojí její účast v seriálu CIVIL WARS (1991), za kterou v roce 1993 získala svou druhou nominaci na Zlatý globus. V letech 2002 a 2006 vydala dvě knížky o józe, meditaci, o tom, jak být zdravý a krásný.

Zbyněk "PetrPan2" Lubovský

Herecká filmografie

2014 Lap Dance
2012 Rise of the Zombies (TV film)
2010 Ay Lav Yu
2009 My Suicide
2008 Zlatí chlapci
2006 Air Force 2
Prince, The (TV film)
Vražedná posedlost (TV film)
2005 Medianeras
Vzestup Arnolda Schwarzeneggera (TV film)
2003 American Reel
2002 První výstřel (TV film)
Warning: Parental Advisory (TV film)
2001 Čtyřhra
Drzá Jordan (TV seriál)
Parfém
2000 Kandidáti
1999 Kiss of a Stranger
Prezidentova dcera (TV film)
Tři jsou víc než dva
1998 Malí muži
1997 Konec cesty
Pozor na Harryho
1996 Plačící dítě (TV film)
Temný úplněk
Září (TV film)
1995 Central Park West (TV seriál)
Zdání klame
1994 Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas
Normandy: The Great Crusade (TV film)
1993 Zoufalá (TV film)
1992 Upadnout v nemilost
1991 Civil Wars (TV seriál)
Šílený
Volání pustiny (TV film)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Steal the Sky (TV film)
Suicide Club, The
Západ slunce
1987 Amerika (TV seriál)
Superman 4
1985 Jiný život
Vražedný ráj
1983 Star 80
1982 Personal Best
1979 Manhattan
1976 I Want to Keep My Baby (TV film)
Rtěnka

Dokumentární

2013 Running from Crazy
2012 Woody Allen
2007 Nanking
2003 Totally Gay! (TV film)
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
2001 Rescued from the Closet (video film)
1998 Intimate Portrait: Mariel Hemingway (TV film)
1985 Making of 'The Mean Season', The (TV film)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Queen Latifah Show, The (TV pořad)
2012 Jeff Probst Show, The (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky