foto

Miroslav Ondříček

  • nar. 4.11.1934
    Praha, Československo
  • zem. 29.3.2015 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Ondříček, jeden z nejvýznamnějších československých kameramanů, se narodil v Praze 4. 11. 1934, a jak u nás, tak po světě je znám hlavně pro svou spolupráci s režisérem Milošem Formanem.

Začínal jako laborant v Barrandovských studiích v 50. letech, kde si osvojoval znalosti chemie a filmové emulze. Později asistoval filmovému štábu tvořící dokumenty, a ještě stihl navštěvovat večerní filmovou školu na FAMU, aby byl více obeznámen s filmovou historií, kulturou, ale hlavně s jejími technikami. V polovině 50. let byl povýšen do celovečerní filmové sekce, kde působil už i jako asistent kamery, a kde mu nejvíce prospěla možnost spolupráce s kameramany Jaroslavem Kučerou a Janem Čuříkem, od kterých získal značné množství zkušeností.

Hned jeho první filmy zaznamenaly velký úspěch. Ať už to byly ty, jež vzešly ze spolupráce s Ivanem Passerem, Fádní odpoledne a Intimní osvětlení, či s režisérem Formanem Lásky jedné plavovlásky, známý pro své intimní scény s herečkou Hanou Brejchovou, a který je Ondříčkovým oblíbeným filmem, nebo satira Hoří, má panenko. V té době ho do Londýna, na natáčení filmu Bílý autobus, pozval anglický tvůrce Lindsay Anderson, přičemž v průběhu let ještě následovaly filmy Kdyby... a Šťastný to muž a Ondříčkova kariéra nabrala na obrátkách. V USA, opět s Formanem, natočili Taking off... a s dalším známým režisérem Georgem Roy Hillem Jatka č. 5. Režisér byl se spoluprací spokojen, jelikož i tato souhra poté pokračovala u dalších filmů. Také si ho žádal k filmu Podraz, ale v tomto případě nebylo Ondříčkovi dovoleno odcestovat (podobně tomu bylo i v případě filmu Přelet nad kukaččím hnízdem), a tak alespoň u nás natočil další populární komedii Homolka a tobolka.

Z dalšího průběhu let vynikají v jeho filmografii ty snímky, které natočil s režisérem Formanem - Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont a i když byl dvakrát nominován na Oskara, tak se této významné filmové ceny nedočkal. I tak ale v pozdějších letech natáčel výhradně v Americe: Čas probuzení, Velké vítězství a vstoupil i do americké asociace kameramanů.

Na Karlovarském mezinárodním filmovém festivalu byl oceněn cenou za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a může se pyšnit i státním vyznamenáním za zásluhy. V dnešní době vyučuje na pražské FAMU a také na filmové škole v Písku, která je podle něj pojmenována. Radost mu také jistě dělá jeho syn David, který se taktéž věnuje filmu, třebaže jako režisér, a má za sebou několikero úspěšných filmů.

Mirokukii

Herecká filmografie

Dokumentární

2016 Věčná Slavia - a.z.
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
13. komnata Miroslava Ondříčka (TV film)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2011 Hořelo, má panenko (TV film)
2009 Předčasná úmrtí: Ecce homo Šebánek (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2002 Předčasná úmrtí: Dvojí život Jaromila Jireše (TV film)
1996 Povolání kameraman
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2013 Český lev 2012 (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(595)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace