foto

Carey Mulligan

  • nar. 28.5.1985 (31 let)
    Westminster, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Carey Hannah Mulligan je britská rodačka narozená 28. května 1985, ale od svých třech do osmi let žila v Německu. Její zájem o herectví se poprvé objevil, když studovala drama na Woldingham School a v posledním ročníku si zahrála v jednom ze školních představení.

Svou kariéru herečky začala především rolí jedné ze sester Bennetových v adaptaci knihy Jane Austenové PÝCHA A PŘEDSUDEK v roce 2005. Ve stejném roce se objevila v seriálové adaptaci díla dalšího významného anglického autora, Charlese Dickense, s názvem BLEAK HOUSE. Tento seriál získal několik významných ocenění a Carey v něm ztvárnila sirotka Adu Clare.

Rok 2006 přinesl televizní detektivku z dílny Agathy Christie s názvem SLEČNA MARPLOVÁ: SITTAFORDSKÁ ZÁHADA. O rok později měla tu čest si znovu zahrát v adaptaci, tentokráte televizní, dalšího z děl Jane Austenové NORTHANGERSKÉ OPATSTVÍ.

O existenci Carey Mulligan už vědí i ve Spojených státech. Svědčí o tom, spíše než malé zjevení se ve VEŘEJNÝCH NEPŘÁTELÍCH režiséra Michaela Manna, hlavně drama THE GREATEST s hvězdným obsazením (Pierce Brosnan, Susan Sarandon). Filmové festivaly zase potěšila britským konverzačním dramatem z šedesátých let AN EDUCATION, k němuž napsal scénář rovněž britský spisovatel Nick Hornby, a kde ztvárnila mladou středoškolačku Jenny, jejíž touhu po studiu na Oxfordu překazí setkání s mužem středního věku.

V lednu 2010 se v českých kinech objeví v americkém remake dánského filmu BRATŘI a momentálně natáčí se Shiou LaBeoufem druhý díl filmu Olivera Stonea WALL STREET z roku 1987 s názvem WALL STREET 2: MONEY NEVER SLEEPS.

Vzhledem ke kariérnímu vzestupu této mladé herečky není pochyb, že o ní v příštích letech ještě hodně uslyšíme.

Věra "vjera" Judasová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Mudbound
Wildlife
2015 Daleko od hlučícího davu
Sufražetka
2014 Skylight (divadelní záznam)
2013 Velký Gatsby
V nitru Llewyna Davise
2011 Drive
Stud
2010 Neopouštěj mě
Wall Street: Peníze nikdy nespí
2009 Bratři
Dar
Škola života
Veřejní nepřátelé
2007 And When Did You Last See Your Father?
Legenda o mém synovi (TV film)
Northangerské opatství (TV film)
2006 Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film)
2005 Pýcha a předsudek

TV seriály

2015 Walker, The (TV seriál)
2009 National Theatre Live (TV seriál)
2007 Pán času (TV seriál)
Ani mrk (S03E10)
2006 The Amazing Mrs Pritchard (TV seriál)
2005 Ponurý dům (TV seriál)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)

Dokumentární

2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
2010 Guión busca estrella (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace