foto

Josef Blažek

  • nar. 1.2.1980 (37 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narcistní a elitářský filmový a komiksový maniak a tvůrce, fantasmagor a hračička, vláčený sem a tam vlastní přebujelou a roztěkanou kreativitou. Stále ještě nosím v hlavě šrapnely z videoboomu a komiksboomu v první polovině 90. let. Od té doby krvácím do mozku, ale litovat mě nemusíte, je to krásné zranění a bude to i krásná smrt.

Moje posedlost filmem se datuje od puberty, kdy jsem nejdříve propadl hororům a posléze akčňákům (zejména Johna Woo), ke kterýmžto žánrům inklinuju jako divák i autor dodnes. Nový, hlubší rozměr mé posedlosti dalo studium na filmové VOŠce ve Zlíně v letech 2003-2005, obor produkce a režie. Vzhledem k tomu, že mě tam nenaučili ani jednomu, se považuju za samouka.

Od té doby si ve volném čase plichtím své bizarní filmové a komiksové scénáře, které se za pomoci přátel pokouším se střídavým úspěchem realizovat. V roce 2006 jsem založil LudovicoFilm, mou malou hru na filmovou společnost, a téhož roku jsem pod její hlavičkou natočil svůj oficiální debut TĚLO. Vláčné experimentální dílko, inspirované sedmdesátkovými shock-exploatačními snímky, u kterého jsem se seznámil se svým dvorním hercem Tomášem Mannem.

O rok později k němu přibyla i záměrně technicky mizerná a dějově retardovaná oslava filmového braku, béčková groteska CYBORG CHEERLEADER. Žádný z filmů díru do světa neudělal a následující snímek, hongkongskými střílečkami načichlý hravý akčňák KILLEŘI, natočený v roce 2008, bohužel skončil z různých důvodů u ledu. Mizérii dovršil pracovitý, ale neplodný rok 2009.

Na jaře 2010 ale přišla rehabilitace a satisfakce - souběžně měl premiéru horor CASA CARNIVORA a magazín CREW otiskl rovněž hororový komiks TŘÍDA SMRTI podle mého scénáře, se kterým jsem předtím vyhrál jejich scenáristickou soutěž. Všeobecně kladně přijatá CASA se pak zakousla do řady festivalů, ukořistila na nich několik ne bezvýznamných cen a celý rok pak běžela jako předfilm v pražském kině Aero.

Následně jsem se jal dostudovat na brněnském Kabinetu knihovnictví a informačních studií (KISK) svůj původní obor a při té příležitosti jsem vyplodil unikátní sérii knihovnických reklam a znělek pro festivaly LibFFest a KISK Fest. Mezi nimi jsem si odbyl i svůj první dokument a videoklip, díky kterému jsem se seznámil se svým duchovním dvojčetem a současnou přítelkyní, uměleckým jménem Shirley Nietzsche.

S její pomocí jsem aktuálně (podzim 2012) dokončil night runaway romance z brněnského podzemí NOC V MYŠÍ DÍŘE a další hororový komiks ZÁMEK HRůZY. Nutno říct, že zatím se mi podařilo realizovat jen naprostý zlomek toho, co mám v hlavě i šuplících, takže energie a plány do budoucna jsou velké. Mým životním cílem je natočit celovečerák (akční nebo horor), vydat klasický komiksový sešit a zemřít. Lepší by bylo snad jen udělat hromadu celovečeráků a komiksů a nezemřít.

Josef "choze" Blažek

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Hladová řeka (amatérský film)
Poslední slova (studentský film)
2015 Neotvírej! (amatérský film)
To není moje sestra! (amatérský film)
2013 odpad! (amatérský film)
Třída smrti (studentský film)
2012 Noc v Myší díře (amatérský film)
2011 Nebojte se do knihovny (amatérský film)
2010 Casa Carnivora (amatérský film)
2007 Cyborg Cheerleader: Fuckdown in Hockey Mask Camp (amatérský film)
Tělo (amatérský film)

TV seriály

2015 Pionýři hororu 2 (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Hladová řeka (amatérský film)
2013 odpad! (amatérský film)
2012 Noc v Myší díře (amatérský film)
2011 Nebojte se do knihovny (amatérský film)
2010 Casa Carnivora (amatérský film)
2007 Cyborg Cheerleader: Fuckdown in Hockey Mask Camp (amatérský film)
Tělo (amatérský film)

TV seriály

2013 Pionýři hororu (TV seriál)

Dokumentární

2011 Vladimír Kiseljov: Obrazy srdeční hudby (amatérský film)

Herecká filmografie

Filmy

2014 The Blaster (amatérský film)
2012 Noc v Myší díře (amatérský film)
2007 Cyborg Cheerleader: Fuckdown in Hockey Mask Camp (amatérský film)
Tělo (amatérský film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace