foto

Holly Hunter

  • nar. 20.3.1958 (58 let)
    Conyers, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodačka z Georgie, nejmladší ze sedmi dětí. Její rodiče farmáři v ní herecký talent podporovali a nebránili jí tedy, když se v roce 1976 rozhodla odejít do Pittsburghu, aby vystudovala drama na Univerzitě Carnegie Mellon.

Když v roce 1980 dokončila studia, odešla do New Yorku, kde se seznámila s dramatičkou Beth Henley a začala hrát v jejích hrách. V roce 1982 přesídlila do Los angeles. Pomineme-li její filmový jednovětý debut ve filmu Burning (1981), prosadila se hned svou první velkou rolí policistky Edwiny, která se zamiluje do lupiče-smolaře Nicolase Cage - Raising Arizona (1987) v režii Joela Coena. Hned následovala další skvělá role TV producentky Jane Craig ve filmu Broadcast News (Vysíláme zprávy, 1987, James L. Brooks). Za tuto roli sklidila mnoho úspěchů a cen na evropských festivalech i v Americe.

Cena "nejzlatější", Cena Akademie Oscar na ní čekala do roku 1993. Režisérka Jane Campion ji obsadila do role němé Ady ve svém nádherném dramatu Piano. Z Holly Hunter se stala světově uznávaná hvězda první velikosti. V témže roce byla navíc nominována i za roli vedlejší (Firma, Sydney Pollack). Patří tedy k několika málo hercům, kteří byli v jednom roce nominováni na Oscara ve dvou kategoriích. Holly nepřestává hrát. Září v rolích hlavních i vedlejších, na Broadwayi i před filmovou kamerou.

Zajímavosti:
Spojení s bratry Coeny neskončilo jen u jednoho filmu. Holly jim představila svoji tehdejší spolubydlící Frances McDormand, která se nakonec provdala za Joela a vznikly další úžasné snímky s Frances v hlavní roli.Odmítla hlavní ženskou roli ve filmu Lepší už to nebudeNaopak role ve Vysíláme zprávy byla původně určena pro Debru WingerVe snímku Piano ji při hře na tento nástroj nikdo nezastupoval. Sama hraje již od svých devíti let.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Breakable You
Strange Weather
Weightless
2015 Knight of Cups
2014 Manglehorn
2013 Bonnie and Clyde: Dead and Alive (TV seriál)
Hříšná cesta do ráje
Na jezeře (TV seriál)
2012 Jackie
Na dno nás nedostanete
2011 Portraits in Dramatic Time
2007 Božská mrcha (TV seriál)
2005 Nine Lives
Zmražená pojistka
2004 Malá černá skříňka
Úžasňákovi
2003 Muž, který zabil
Třináctka
2002 Půlnoční míle
2001 Festival v Cannes
Když Billie porazila Bobbyho (TV film)
2000 Bratříčku, kde jsi?
Časový kód
Harlanská válka (TV film)
1999 Co vlastně ženy chtějí?
Jesus' Son
Rivalové
1998 Polibek
1997 Extra život
1996 Crash
1995 Domů na svátky
Vraždy podle předlohy
1993 Firma
Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
Piano
1992 Zamilovaná (TV film)
1991 Jednou dokola
1989 Animal Behavior
Královna krásy
Navždy
Roe vs. Wade (TV film)
1987 End of the Line
Potíže s Arizonou
Shromáždění starých mužů (TV film)
Vysíláme zprávy
1984 Odpolední směna
With Intent to Kill (TV film)
Zbytečná krutost
1983 Svengali (TV film)
Uncommon Love, An (TV film)
1981 Žár

Dokumentární

2013 Trespassing Bergman
2008 Speechless (TV film)
2003 Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
Rock That Uke
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Searching for Debra Winger
2001 Abraham and Mary Lincoln: A House Divided (TV seriál)
Intimate Portrait: Holly Hunter (TV film)
2000 Coen Brothers, The (TV film)
Down from the Mountain
1999 The Directors (TV seriál)
1995 Way West, The (TV film)
1993 In the Wild (TV seriál)

TV pořady

2014 20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Eco Challenge Nový Zéland (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace