foto

Angela Lansbury

  • nar. 16.10.1925 (90 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Angela Brigid Lansbury se narodila 16. října 1925 v Londýně. Za 2. světové války její rodina emigrovala do USA, kde už zůstali natrvalo.

Teď malá rada pro ty, kteří nemají rádi rodinná pouta - následující odstavec přeskočte. Její matkou je herečka Moyna McGill a bratry televizní producenti seriálů o pět let mladší dvojčata Edgar a Bruce Lansburyovi (KNIGHT RIDER, TO JE VRAŽDA NAPSALA, původní seriál WILD WILD WEST apod.). Jejím dědečkem byl šéf britských Labouristů George Lansbury. A aby toho nebylo málo, jejím synovcem je epizodní herec David Lansbury (například epizodky ve všech sériích LAW AND ORDER), manžel Ally Sheedy (ano, je to Stephany z ČÍSLO PĚT ŽIJE), jejíž matkou je prominentní newyorkská literární agentka Charlotte Sheedy. A když už jsem u vypočítávání této filmové mafie Ameriky, její nevlastní sestra byla manželkou Petera Ustinova, s nímž měla jednu dceru.

V roce 1944 úspěšně debutovala ve filmu George Cukora - PLYNOVÉ LAMPY, za který byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Nakonec jen ve stejné kategorii získala Zlatý Globus. Ale i to byl obrovský úspěch. O rok později ji režisér Albert Levin obsadil do svého snímku OBRAZ DORIANA GRAYE, za nějž byla opět nominována na cenu Akademie. A opět ji nezískala. V následujících letech se prosadila spíše jako kvalitní herečka vedlejších rolí a přestože mladá, hrála většinou maminky, tetičky a babičky.

Během šestnácti let získala čtyři ceny Tony za své účinkování v muzikálech na Broadwayi - 1966 Mame, 1969 Dear World, 1975 Gypsy a 1979 Sweeney Todd (později zfilmované s Benem Kingsleym v hlavní roli pod názvem OHOLENÝ LAZEBNÍK). Od padesátých let aktivně natáčí pro televizi. Objevila se po boku takových filmových hvězd, jakými byli Gene Kelly - TŘI MUŠKETÝŘI (1948), Paul Newman - DLOUHÉ HORKÉ LÉTO (1958), Elvis Presley - MODRÝ HAWAI (1961), Warren Beatty - VŠECHNO SE HROUTÍ (1962), Frank Sinatra - MANCHURIANSKÝ KANDIDÁT (1962), Peter Sellers - SVĚT HENRY ORIENTA (1964) nebo Peter Ustinov - SMRT NA NILU (1978). Měla hrát sestru Ratchetovou ve Formanově PŘELETU NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM, ale tuto roli odmítla.

Všechno to však byly jen vedlejší role. Hlavní filmové role se jí dostalo roku 1980, kdy ji režisér Guy Hamilton (ŽÍT A NECHAT ZEMŘÍT, DIAMANTY JSOU VĚČNÉ, ODDÍL 10 Z NAVARONE, BITVA O BRITÁNII) obsadil do adaptace románu Agathy Christie ROZBITÉ ZRCADLO, kde si zahrála hlavní roli slečny Marplové, staré panny a velice logicky uvažující vyšetřovatelky zločinů. Společně s Angelou tu hráli Geraldine Chaplin, Tony Curtis, Rock Hudson, Kim Novak, Liz Taylor nebo Pierce Brosnan. V roce 1982 propůjčila svůj hlas jedné z postav úspěšného snímku ze studia Walta Disneyho POSLEDNÍ JEDNOROŽEC.

A v Orwellově roce 1984 natočila úvodní film k detektivnímu seriálu, který ji konečně proslavil po celém světě. Tentokrát roli neodmítla ona, ale tři jiné herečky (mezi nimi i Doris Day). Seriál původně inspirovaný povídkou Agathy Christie 'To je vražda, řekla' o slečně Marplové se točil plných 12 let. Vzniklo více než 264 dílů, které jsou oficiálně součástí série, ale mnoho dalších bylo společných se sérií detektivek Toma Sellecka MAGNUM P.I. Za dobu svého vysílání získal tento seriál šest Zlatých Glóbů a 23 dalších televizních cen (ASCAP Film and TV Music Award, American Cinema Editors Eddie Award, BMI TV Music Award, Edgar Allan Poe Award, Emmy Award) plus ještě 53 dalších nominací. Ale co je hlavní, tento seriál se zapsal do srdcí fanoušků po celém světě. Jessica Fletcherová se stala nejslavnější učitelkou angličtiny a zároveň spisovatelkou a příležitostnou vyšetřovatelkou kriminálních případů, bytem v Cabot Cove, místě to notně prohnilém a nebezpečném pro náhodné návštěvníky (podobně jako třeba Midsumer). U nás za velký úspěch vděčí seriál i skvělému dabingu Hany Talpové. Malou zajímavostí je, že za jednu epizodu dostala představitelka hlavní role 30 000 dollarů.

Zahrála si babičku v hororově snové verzi pohádky Červená Karkulka nazvané SPOLEČENSTVÍ VLKŮ (1984) od Neila Jordana (INTERVIEW S UPÍREM, MONA LISA, MALÝ ŘEZNÍK, MICHAEL COLLINS). Propůjčila hlas další postavičce filmu od Walta Disneyho KRÁSKA A ZVÍŘE, ztvárnila roli manželky Santa Clause v muzikálu VÁNOČNÍ VÝLET. V následujících deseti letech hraje hlavně v televizních filmech o dalších dobrodružstvích Jess Fletcherové. Zpívá na Vánočním koncertu s mormonským hudebním chórem, propůjčila hlas do dalších Disneyovek (ANASTÁZIE, KRÁSKA A ZVÍŘE 2). Hrála také v několika epizodách seriálu LAW AND ORDER.

Nyní ji čeká remake oblíbeného animáku POSLEDNÍ JEDNOROŽEC, kde by se měli sejít všichni herci z původního zpracování. Nezbývá, než doufat, že bude mít stejný úspěch, jako původní verze z roku 1982.

Jakub "monolog" Drkal

Herecká filmografie

2011 Pan Popper a jeho tučňáci
2008 Heidi 4 Paws
2007 A Life in Words and Music - a.z.
2005 Kouzelná chůva Nanny McPhee
Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
2004 Hořké vzpomínky (TV film)
2003 To je vražda, napsala: Keltská hádanka (TV film)
2002 O Schmidtovi
2001 To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film)
2000 To je vražda, napsala: Smrtonosný příběh (TV film)
1999 Tajemná paní Pollifaxová (TV film)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1997 Anastázie
Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
To je vražda, napsala: Cestou na jihozápad (TV film)
1996 Vánoční výlet paní Santa Clausové (TV film)
1995 Your Studio and You
1992 Disney Sing-Along-Songs: Be Our Guest - a.z.
Mrs. 'arris Goes to Paris (TV film)
1991 Kráska a zvíře
1990 Putování za láskou (TV film)
1989 Shell Seekers, The (TV film)
1988 Tragický let (TV film)
1986 Rage of Angels: The Story Continues (TV film)
1985 The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1984 First Olympics: Athens 1896, The (TV film)
Lace (TV film)
Murder of Sherlock Holmes, The (TV film)
Společenství vlků
Talent pro vraždu (TV film)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Piráti z Penzance
Vánoční dárek (TV film)
1982 Little Gloria... Happy at Last (TV film)
Poslední jednorožec
Sweeney Todd (TV film)
1980 Magnum (TV seriál)
Rozbité zrcadlo
1979 Lady Vanishes, The
1978 Smrt na Nilu
1975 Story of the First Christmas Snow, The (TV film)
1971 Bedknobs and Broomsticks
1970 Pro každého něco
1966 Mister Buddwing
1965 Harlow
Milostná dobrodružství Moll Flandersové
Největší příběh všech dob
1964 Drahoušek
Svět Henryho Orienta
1963 In the Cool of the Day
1962 Mandžuský kandidát
The Four Horsemen of the Apocalypse
Všechno se hroutí
1961 Elvis Presley: Blue Hawaii
1960 A Breath of Scandal
Dark at the Top of the Stairs, The
Summer of the Seventeenth Doll
1958 Dlouhé horké léto
Reluctant Debutante, The
1956 Please Murder Me
1955 A Lawless Street
Celebrity Playhouse (TV seriál)
Court Jester, The
Henry Fonda Presents the Star and the Story (TV seriál)
Indiscreet Mrs. Jarvis, The (TV film)
Star Time Playhouse (TV seriál)
The Purple Mask
1954 A Life at Stake
1953 Remains to Be Seen
1952 Mutiny
1951 Kind Lady
1949 Samson & Dalila
The Red Danube
1948 Tenth Avenue Angel
Three Musketeers, The
Vládní prohlášení
1947 If Winter Comes
The Private Affairs of Bel Ami
1946 The Harvey Girls
The Hoodlum Saint
Till the Clouds Roll by
1945 The Picture of Dorian Gray
1944 O Velkou cenu
Plynové lampy

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2015 Women He's Undressed
2013 Six by Sondheim (TV film) - a.z.
2012 Carol Channing: Larger Than Life
The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 Birth of Hollywood (TV seriál)
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
Mr. Prince (TV film)
2008 The Age of Believing: The Disney Live Action Classics (TV film)
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
That's Entertainment!: The Masters Behind the Musicals
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Elizabeth Taylor: England's Other Elizabeth (TV film)
2002 Mormon Tabernacle Choir Presents the Joy of Christmas with Angela Lansbury (koncert)
Tale as Old as Time: The Making of 'Beauty and the Beast'
2001 Disney's 'Snow White and the Seven Dwarfs': Still the Fairest of Them All
Music Magic: The Sherman Brothers - Bedknobs and Broomsticks
2000 On Cukor (TV film)
1999 Forever Hollywood (TV film)
1998 Glorious Technicolor (TV film)
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)
1995 Inside the Dream Factory (TV film)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
The Best of Disney Music: A Legacy in Song - Part I (TV film)
1991 Helen Hayes: First Lady of the American Theatre (TV film)
Making of Beauty and the Beast, The (TV film)
1990 Wonderful Wizard of Oz: 50 Years of Magic, The (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1986 Spencer Tracy Legacy: A Tribute by Katharine Hepburn, The (TV film)
1984 Ingrid
1979 Making of 'The Wizard of Oz', The (TV film)
1978 Death on the Nile: Making of Featurette (TV film) - a.z.
1948 Some of the Best

TV pořady

2011 Annual 2011 Actors Fund Gala Awards, The (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 American Film Institute Salute to Elizabeth Taylor, The (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Grand Opening of Euro Disney, The (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Circus of the Stars #5 (TV pořad)
1947 Pantomime Quiz (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace