foto

Sammo Hung Kam-Bo

  • nar. 7.1.1952 (64 let)
    Hong Kong, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako Hong Jin Bao 7. ledna 1952 v Hongkongu, později používal také jméno Yuen Chu, které převzal od svého mistra bojových umění. Mezi fanoušky hongkongských kung-fu filmů, ale zůstane navždy zapsán jako Sammo Hung Kam-Bo. Herec, režisér a producent, jehož můžeme bez pochyby zařadit k průkopníkům a legendám asijských akčních videosnímků.

Tak jako většina jeho kolegů i Sammo Hung prošel proslulou Pekingskou Operou, kde začal studovat již ve svých osmi letech a učil se tu nejen bojovému umění, ale třeba i tanci a zpěvu. Zde se také poprvé seznámil se svým pozdějším dlouholetým přítelem a spolupracovníkem Jackie Chanem.

Po dokončení školy začal ihned s prací u filmu, nejprve jako kaskadér. Na začátku 70. let se objevil v několika posledních filmech v té době velmi populárního Bruce Lee (například DRAK PŘICHÁZÍ), později vytvořil spolu s Chanem a Biao Yuenem trojici, které se přezdívalo "Three Brothers" (tři bratři) a společně natáčeli nízkorozpočtové, avšak v Hongkongu velice úspěšné akční filmy.

Ve své době byli jednoznačně nejlepším kaskadérským týmem na světě a jako vůbec první vnesly do asijských kung-fu snímků komediální prvky. Sammo Hung několik těchto děl i sám režíroval a v r. 1978 dokonce založil tři produkční společnosti Gar Bo, Boho a Bojon. K jeho nejznámějším titulům patří například ENTER THE FAT DRAGON (parodující legendární film Bruce Lee), VÍTĚZOVÉ A HŘÍŠNÍCI, nebo MÉ ŠŤASTNÉ HVĚZDY.

Ve druhé polovině 80. let se "Three Brothers" rozdělili, neboť rostoucí popularita Jackie Chana počala zastiňovat ostatní. Sammo nadále pokračuje v natáčení svých filmů na obou stranách kamery. S Chanem se zhruba o deset let později udobřuje a režíruje jeho akční komedii TERČ (1997).

V r. 1998 se akční veterán Sammo Hung konečně prosadí i na Západě, ovšem ne na plátně, ale díky titulní roli v televizním seriálu "MARTIAL LAW". Po jeho dokončení se však znovu vrací do Hongkongu, kde působí dodnes. Z jeho posledních rolí stojí za zmínku například hlavní záporák z thrilleru ZÓNA SMRTI, kde si zahrál s Donnie Yenem. Do Ameriky se vrací jen velmi ojediněle. Mihnul se například v Chanově hollywoodském akčně-komediálním blockbusteru CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ.

Od zástupu ostatních hereckých představitelů podobně laděných snímků jako Chana, nebo Jeta Li, se Sammo Hung odlišuje především na akčního hrdinu nevídanou korpulentní postavou (při své výšce 170 cm váží neuvěřitelných 110 kilogramů!), která mu ovšem nijak nebrání v provádění akrobatických skoků a náročných bojových technik, za jaké by se nemusel stydět nikdo z jeho slavnějších kolegů.

Zajímavosti: Sammo Hung je podruhé ženatý a je otcem čtyř dětí.Jeho rodiče rovněž pracovali u filmového průmyslu, proto byl Sammo vychováván svými prarodiči.Ke škaredé jizvě, která zdobí jeho obličej a předurčila jej hlavně pro záporné role, přišel při pouliční rvačce v nočním podniku.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2016 Wo de te gong ye ye
2014 Da shang hai tan zhi ma yong zhen
Liao zhai zhi nie xiao qian qian zhuan
Wong Fei-hung
2013 Xiao gong zhen wu lin
2012 Naked Soldier
Šéf Šanghaje
2011 Choy Lee Fut
Jednoduchý život
2010 Ip Man: Zrození legendy
Ip Man 2
14 ostří
2009 Gong fu chu shen
2008 Bojovníci WUSHU
Nebezpečný svědek
Tři království: Vzkříšení draka
2007 Dvojčata v akci
Shuang long ji
Yong chun (TV seriál)
2005 Long wei fu zi
Meng long
Zóna smrti
2004 Cesta kolem světa za 80 dní
Da ban ta yi can
Jing xin dong po
2002 Létající drak
Sha shou kuang long
2001 Legenda o Zu
Pěst pomsty
1999 Moumantai
1998 Martial Law - Stav ohrožení (TV seriál)
Mei you xiao liao de tian kong
1997 Terč
Xiao Qian
1996 A Jin de gu shi
Lang man feng bao
Yun cai wu fu xing
1995 Mou mian bei
1993 Evil Cult - Tajemství Kung-Fu
Hua pi zhi: Yin yang fa wang
Long fu hu zi
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
Yi dao qing cheng
1992 Shi bu wang qing
Wu fu xing chuang gui
1991 Hao men ye yan
Hong fu qi tian
Chi xian zhen bian ren
Lao dou wu pa duo
Meng gui ru qin hei she hui
Mi zong wei long
Yi chu ji fa
1990 Fu gui bing tuan
Gui yao gui
Huang jia nu jiang
Huo shao dao
Long feng zei zhuo zei
Luan shi er nu
Zhi fen shuang xiong
Ztřeštění poldové
1989 Ba liang jin
Qun long xi feng
Zhong yi qun ying
1988 Guo bu xin lang
Navěky drakem
Qi xiao fu
Shen tan fu zi bing
Zhong Guo zui hou yi ge tai jian
1987 Ling huan xian sheng
Piao cuo can
Poslední kondor
1986 Milionářský expres
Pi li da la ba
Šťastné hvězdy v akci
1985 Mé šťastné hvězdy
První úkol - Dračí srdce
Red Force 2
Shi lai yun dao
Šťastné hvězdy
1984 Mao tou ying yu xiao fei xiang
Pojízdná kantýna
Shen yong shuang xiang pao
1983 Projekt A
Vítězové a hříšníci
Xin shu shan jian ke
1982 Ren xia ren
Tai fong siu sau
1981 Obyčejný spratek
Zhui nu zi
1980 Gui da gui
Shen bu you ji
Shuai ya lao hu
Xian yu fan sheng
1979 Bo ming chan dao duo ming chuang
Kung-fu bratři
Kung-fu nářez
Xing mu zi gu huo zhao
1978 Fei Lung gwoh gong
Hra smrti
Chou tou xiao zi
Chu zhong
Lao hu tian ji
Zan xian sheng yu zhao qian hua
1977 Mian meng xin jing
Po jie
San de huo shang yu chong mi liu
Si da men pai
1976 Bei Shao lin
Da tai jian
Gui ji shuang xiong
Mi zong sheng shou
Pěsti smrti
1975 Da qian shi jie
Hou sheng
Hua fei man cheng chun
Chung chung lieh t'u
Muž z Hongkongu
Xiang Gang chao ren
Yan ku shen tan
1974 E Hu Cun
Games Gamblers Play
Huang Fei-hong xiao lin quan
Qi sheng quan wang
Si wang tiao zhan
Tie jin gang da po zi yang guan
Zhong tai quan tan sheng si zhan
1973 Drak přichází
Hei ye guai ke
Lao hu sha xing
Tai quan zhen jiu zhou
Tou du ke
1972 Feng lei mo jing
He qi dao
Qun ying hui
Shan Dong xiang ma
The Imperial Swordsman
Tie zhang xuan feng tui
Wang ming tu
1971 Bing tian xia nu
Dao Bu Liu Ren
Dotek zenu
Duo ming jin jian
Gui liu xing
Guinuchuan
Gui tai jian
Leu ci ke
Tian long ba jiang
Xiao shi yi lang
Xue fu men
Ying zi shen bian
Zhong kui niang zi
1970 Jin yi da xia
Nu jian kuang dao
Tie luo han
Wu hu tu long
Wu lin feng yun
1969 Du long tan
Fei yan jin dao
Si wu xi
1968 Duan hun gu
Duo hun ling
Guai xia
Nu xia hei hu die
Yu luo cha
1966 Liang hu shi ba biao (shang ji)
Liang hu shi ba biao (xia ji)
1963 Ren zhi cu
1962 Daxiao Huang Tian Ba
1961 Ai de jiao yu

Dokumentární

2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
Hong ku zi
2002 Modern Warriors (TV film)
Umění akce
1998 Bruce Lee: In His Own Words - a.z.
Jackie Chan: My Story
Path of the Dragon, The
1997 Making of Jackie Chan's 'Mr. Nice Guy', The
1995 Eastern Heroes: The Video Magazine
Top Fighter
1994 Cinema of Vengeance
1992 To nejlepší z bojových umění
1977 Bruce Lee - Mistr bojových umění
1973 Li Xiao Long di Sheng yu si

TV pořady

2008 Long de Chuanren (TV pořad)
1987 1987 Miss Asia Pageant, The (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(113)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace