Reklama

Reklama

Gustáv Husák

Gustáv Husák

nar. 10.01.1913
Dúbravka, Uhry, Rakousko-Uhersko

zem. 18.11.1991 (78 let)
Bratislava, Československo

Zajímavosti (21)

  • Původním křestním jménem byl Augustín. (Duoscop)
  • Je pohřben v Dúbravce. (Duoscop)
  • V roce 2019 se umístil na 7. místě v anketě Největší Slovák. (Duoscop)

Muž, který stál v cestě (2023)

  • Adrian Jastraban se o Gustáva Husáka, kterého ve snímku ztvárnil, začal zajímat už během natáčení filmu Dubček (2018). Podle jeho slov jej zaujal velký životní oblouk, kterým si Husák prošel od mladické aktivity v církvi, přes oddanost komunistické ideologii, která ho nejdříve uvrhla do vězení, aby následně stanul na nejvyšším mocenském postu, až po potřebu se vyzpovídat v závěru života. Husák byl pro Jastrabana takřka vysněná role. Dodává k tomu: „Po svém obsazení do filmu Muž, který stál v cestě jsem chrlil na režiséra Petra Nikolaeva všechny možné informace, protože jsem měl Husáka opravdu nastudovaného. Dávali pak na mě pozor, abych ho ve filmu moc neobhajoval, protože by to neplnilo zadání scénáře. Snažil jsem se jen vyhnout černobílému pojetí, protože pro mě je zajímavější sledovat, jak slušný člověk, který sám zažil kruté zacházení, selže a začne najednou dělat hrozné věci. A v závěru života si to uvědomí. (Komiks)

Ročník 89 (2019)

  • V dokumentu zazní termín „Husákovo ticho“. O co se jedná? Těšnovský tunel dostal od veřejnosti velmi záhy posměšnou přezdívku „Husákovo ticho“, kvůli jeho poloze před vstupem do tehdejší budovy UV KSČ, kde dnes sídlí ministerstvo zemědělství. Legenda praví, že ho tehdejší prezident Gustáv Husák nechal postavit právě proto, aby hluk projíždějících aut nerušil zasedání Ústředního výboru. (sator)

Vládne nebo (2017)

  • Presne toto lietadlo TU 154 M označené OM BYO patrilo pôvodne ešte do flotily Československej socialistickej republiky. Viezol sa ním aj prezident Gustáv Husák. Krátko po revolúcii priviezlo na žiadosť Václava Havla do Prahy aj členov kapely Rolling Stones. Po rozdelení federácie sa stalo súčasťou Leteckého útvaru Slovenskej republiky a okrem všetkých politikov tej doby (vrátane slovenských prezidentov Michala Kováča, Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a aj Andreja Kisku) odviezlo aj svätého otca pápeža Jána Pavla II. (Ivan.Janko)

Max trapný (2008)

  • Film začíná dobovými reportážními záběry ze socialistického Československa. V samotném úvodu se na obrazovce objeví tehdejší čs.státní znak, o chvilku později mj. prezident Gustáv Husák. (charles3)

Amadeus (1984)

  • Miloš Forman tajně snil o natáčení některých scén přímo v areálu Pražského hradu, sídle tehdejšího prezidenta a Generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka. Jelikož natáčení probíhalo naprosto bezproblémově a StB tak nezaznamenala ze strany štábu žádné provokace, dodal si Forman kuráže a zašel o svém záměru pohovořit s vedením Barrandova. Tam se mu ovšem dostalo jednoznačné odpovědi: „Američané na Hradě?! Tak na to okamžitě zapomeňte!“ (Šéfik)

Straka v hrsti (1983)

  • Režisér netušil, že má ve štábu konfidenta. Až později zjistil, že jím byl jeho pomocný režisér Dobroslav Zborník, který nejen donášel, ale i fotografoval při natáčení některých choulostivých scén. Herz byl předvolán k výslechu na ministerstvo vnitra a řešilo se to i v ÚV KSČ a u prezidenta Husáka. (raininface)

Hvězda padá vzhůru (1974)

  • Dej filmu síce vychádza z klasickej predlohy, súčasne však tvori svojráznou paralelu ku Gottovmu (Jirka) krátkodobému pokusu o emigráciu v roku 1971, kedy sa populárny spevák vrátil do vlasti zo západného Nemecka na žiadosť Gustáva Husáka, vtedajšieho generálneho tajomníka ÚV KSČ. (Raccoon.city)

Ctná paní Lucie (1972)

  • Podle slov scenáristy Gustava Oplustila stál seriál 6 milionů československých korun. Léta se traduje, že tehdejší prezident Husák měl lví podíl na skartování seriálu, když se nechal slyšet, že středověcí trubadúři by měli vyklidit obrazovku novým hrdinům socialistické práce. Pořadu Z metropole z dílu ze dne 25. srpna 2018, který je věnován i scenáristovi Oplustilovi, se opravdu podařilo vypátrat Husákův projev, který nevybíravým slovníkem seriál dehonestoval a vystrašení pracovníci Československé televize ho raději celý zničili. (sator)

Obchod na korze (1965)

  • Uvedenie filmu do kín okrem iných Slovákov vraj tvrdo kritizoval aj neskorší normalizátor, generálny tajomník a potom aj prezident Gustáv Husák, ktorý bol taktiež pôvodom Slovák. (Santino7)

Theodor Pištěk ml.

  • V hektických dnech roku 1990 byl pověřen prezidentem Václavem Havlem, aby navrhl nové uniformy pro hradní stráž, ale vybral i motorky a auta, jenž měly být v barvách trikolóry, a to vše v šibeničním termínu před první státní návštěvou po pádu komunistické vlády. Vše se mu nakonec povedlo stihnout a když připravil první prezentaci pro prezidenta, tak ten dlouho mlčel a pak řekl: „Mám ve stole po Husákovi Bílého lva, chceš ho?“ Pištěk vyznamenání s díky odmítl. (sator)

Herec

Seriály
2012

Vyprávěj - a.z.

 

Perestrojka - a.z. (S03E24)

 

Spartakiáda - a.z. (S03E21)

 

Smrt Brežněva - a.z. (S03E17)

  více epizod (2)
2009

Vyprávěj - a.z.

 

Vojna - a.z. (S01E12)

 

Promoce - a.z. (S01E10)

Dokumentární
2020

Husákovi děti (seriál) - a.z.

 

Michal Prokop: Až si pro mě přijdou… (TV film) - a.z.

 

PopStory (seriál) - a.z.

 

Hudba a politika - a.z. (S02E05)

 

Slovenský panteón (seriál) - a.z.

 

Gustáv Husák - a.z. (E08)

 

Umění disentu - a.z.

2019

Epocha mezi srpnem a listopadem - a.z.

 

Mobilizace Luboše Dobrovského (TV film) - a.z.

2018

Rudí prezidenti (seriál) - a.z.

 

Kněz komunismu - Gustáv Husák - a.z. (E05)

2017

Vábení výšek - a.z.

Reklama

Reklama

2014

Magický hlas rebelky - a.z.

 

Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.

2013

Celnice: Můj proces s TGM – Film o filmu (TV film) - a.z.

2012

Václav Havel, Praha - Hrad (seriál) - a.z.

 

Epizoda 2 - a.z. (E02)

 

České děti - a.z.

2011

Kdyby mě zabili... (TV film) - a.z.

2008

V hlavní roli Gustáv Husák (TV film) - a.z.

2006

Ta lidská bezmoc moci (TV film) - a.z.

2004

Film o filmu: Jak básníci neztrácejí naději - a.z.

 

Jak šly dějiny (TV film) - a.z.

2000

Historická panoráma - Svedectvo o dr. Gustávovi Husákovi (TV film) - a.z.

1999

Takoví nám vládli - a.z.

1998

Bigbít (seriál) - a.z.

1995

Papírové hlavy - a.z.

1990

Prezidenti - a.z.

1983

Gustáv Husák

1975

Volba prezidenta Gustáva Husáka

1973

Gustav Husak u Jugoslaviji

1969

Povstalecké memoáre SNP (seriál)

1968

Spřízněni volbou

 

Čas, ktorý žijeme

1967

Príbeh jednej misie

Host

Pořady
2013

Celnice

2008

Srpnová noc

Reklama

Reklama