foto

Robert Shaw

  • nar. 9.8.1927
    Westhoughton, Lancashire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 28.8.1978 (51 let)
    Tourmakeady, okres Mayo, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento britský herec s ostrými rysy a pronikavým pohledem, zaznamenal svůj jevištní debut v roce 1949 s RSC (Royal Shakespeare Company) a později účinkoval také v divadle Old Vic. Později v průběhu 50. let začal účinkovat také ve filmovén odvětví, konkrétně se nejvíce oběvoval ve válečných filmech.

Narodil se 9. srpna roku 1927 v Lancashire, později vyrůstal ve Skotsku. Shaw vystudoval Royal Academy of Dramatic Art. V roce 1949 debutoval na jevišti Shakespeare Memorial Theater ve Stratford-on-Avon. Od roku 1951 účinkoval v britských a později i amerických filmech převážně jako drsný charakter či dokonce jako zabiják, kterým se stal například ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska (1963).

Shaw hrál dvakrát zápornou postavu, která znepříjemňovala život Seanu Connerymu. Poprvé to byl právě zabiják z bondovky Srdečné pozdravy z Ruska a podruhé se stal šerifem Nottinghamu ve filmu Robin a Mariana z roku 1976.

Robert Shaw však také prokázal svou ohromnou hereckou přispůsobivost a rozsah, neboť byl nominován na Zlatý Glóbus a také na Oscara za roli krále Jindřicha VIII v adaptaci Roberta Bolta Člověk pro každé počasí, kterou v roce 1966 natočil režisér Fred Zinnemann. Naneštěstí pro něho nezískal ani jednu z cen. V průběhu 70. let ne najednou stal vysoce placenou hvězdou za jeho výkony ve filmech Podraz (1973) a Hlubina (1977). V Podrazu si zahrál po boku Roberta Redforda a Paula Newmana roli Doyla Lonnegana, kterého Redford s Newmanem podvedou. Byl to nádherný snímek, který právem získal řadu ocenění včetně řady Oskarů. Zásluhu na tom měl právě i Shawův vynikajicí výkon.

Jeho z jeho nejvíce známých rolí však teprve přišla. Stal se jím nezapomenutelný snímek Čelisti z roku 1975 od samotného Stevena Spielberga. Shaw zde ztvárnil úlohu starého, drsného, nerudného rybáře Quinta s vervou sobě vlastní. Udělal z něj nezapomenutelný charakter bez kterého by film neměl onu úžasnou atmosféru. Například monolog o lodi Indianapolis si Shaw napsal sám pro sebe. Za všechny scény v Čelistech jsou právě ty s Robertem Shawem nejspíše těmi nejpovedenějšími neboť je to úkazka jeho ohromného citu a talentu pro herectví.

Byl také romanopiscem, který získal různá ocenění a také scéneristou, když sepsal scénář k novele o Adolphu Eichmanovu nazvanou The Man in the Glass Booth, která nejprve byla uvedena v divadle a později v roce 1975 natočena Arthurem Hillerem. Jeho novela The Hiding Place (1959) byla zdrojovým materiálem pro komedii Situation Hopeless - But Not Serious z roku 1965 ve které si zahrál například Alec Guinness či Robert Redford.

Byla také velkým realistou a když diskutoval s Nickem Noltem o tom jak špatně si vede jejich společný film Hlubina, tak se Robert otočil k Nickovi a prohlásil: „Je to filmový klenot Nicku, filmový klenot.“

Zemřel ve velmi nízkém věku 51 let. Nejen pro filmový průmysl to byla ohromná ztráta. Jeho dílo však zapomenuto nebude.

Jan "Decker" Baryl

Herecká filmografie

1979 Lavina expres
1978 Oddíl 10 z Navarone
1977 Černá neděle
Hlubina
1976 Nepřemožitelný bukanýr
Robin a Mariana
1975 Čelisti
Diamanty
Soudce a jeho kat
1974 Přepadení vlaku z Pelhamu
Zlatá Sindibádova cesta
1973 A Reflection of Fear
Námezdní síla
Podraz
The Wide World of Mystery (TV seriál)
1972 Mladý Winston
1971 Town Called Bastard, A
1970 Postavy v krajině
1969 Bitva o Británii
Královský hon za sluncem
1968 Birthday Party, The
Luther (TV film)
1967 Generál Custer
1966 Člověk pro každé počasí
1965 Bitva v Ardenách
Tomorrow at Ten
1964 Carol for Another Christmas (TV film)
Hamlet at Elsinore (TV film)
Luck of Ginger Coffey, The
1963 Kasař
Srdečné pozdravy z Ruska
The Caretaker
1962 The Winter's Tale (TV film)
Valiant, The
1961 Thirty Minute Theatre (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)
1959 Libel
The Four Just Men (TV seriál)
1958 Sea Fury
William Tell (TV seriál)
1957 Man from Tangier
Rupert of Hentzau (TV film)
White Hunter (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
Doublecross
Double Cross
Hill in Korea, A
The Buccaneers (TV seriál)
1955 Ďáblové v oblacích
The Scarlet Pimpernel (TV seriál)
1952 A Time to Be Born (TV film)
1951 Zlaté věže
1946 For the Children (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
True Bond (TV film)
2002 Arena: Harold Pinter (TV film) - a.z.
1995 Behind the Scenes with 'Thunderball'
1979 The Horror Show - a.z.
1977 Making of 'The Deep', The (TV film)
1957 Holiday

TV pořady

1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1975 Man in the Glass Booth, The - divadelní hra
1970 Postavy v krajině
1968 European Eye (TV film)
1955 Highway Patrol (TV seriál)

Spisovatelská filmografie

1965 Situace je zoufalá, nikoliv však vážná - kniha
1956 Playhouse 90 (TV seriál) - kniha

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace