foto

Jenny Agutter

  • nar. 20.12.1952 (63 let)
    Taunton, Somerset, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anglická herečka Jennifer Ann „Jenny“ Agutter se narodila 20. prosince 1952 v Tauntonu. Dcera armádního důstojníka strávila dětství cestováním po různých zemích. V baletní škole byla objevena agentem hledajícím dítě s britským přízvukem. Roli sice nedostala, ale agent ji doporučil do filmu EAST OF SUDAN (1964), kterým ve filmovém světě debutovala.

V dětském věku hrála v několika filmech studia Disney a televizních seriálech. Na prahu dospělosti sklidila velký úspěch za postavu Frithy v dramatu THE SNOW GOOSE (1971) v podobě výhry Emmy 1972 za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Mezi dospělé role vstoupila dramatem o problematice dospívání WALKABOUT (1971), čímž si otevřela dveře do Hollywoodu. Pozornost filmových diváků získala sci-fi snímkem LOGANŮV ÚTĚK (1976) po boku Michaela Yorka, jenž se stal kasovním trhákem, a poté navázal seriálem. Hrála v kritikou velmi dobře přijatých trhácích OREL PŘISTÁL (1976) a Dumasově adaptaci MUŽ SE ŽELEZNOU MASKOU (1977) s Richardem Chamberlainem v hlavní roli. Sociální drama Sidneyho Lumeta EQUUS (1977) jí vyneslo výhru ceny BAFTA 1978 za vedlejší roli Jill Mason.

Aristokraticky vyhlížející tvář ji předurčila k rolím v mnoha adaptacích slavných děl. Stejně dobře se uplatnila její jemná krása v hororových filmech. Za oblíbenou roli Alex Price v Landisově klasice AMERICKÝ VLKODLAK V LONDÝNĚ (1981) byla nominována na akademickou cenu Saturn Award 1982 za nejlepší herečku. Spolupráce s režisérem pokračovala i v budoucnu. Neméně úspěšná byla na divadelním poli, působila v Královském národním divadle (Miranda ve hře The Tempest se Sirem Johnem Gielgudem), jeden čas byla členkou prestižní Královské Shakespearovské společnosti (Král Lear, Peter Pan) nebo na scénách West Endu (Breaking the Silence) a Broadwayi (Breaking the Code).

Od roku 1990 se stáhla poněkud do pozadí z důvodu výchovy syna, podílela se na zvukových nahrávkách a věnovala se aktivně charitě. Jako nositelka nemoci zvané cystická fibróza se stala patronkou organizace Cystic Fibrosis Trust založené v roce 1964. Herečka také hostovala v sériích mj. ČERVENÝ TRPASLÍK (1988), HEARTBEAT (1992), MI5 (2002), DIAMOND GEEZER (2005). Postupně se vrátila především do filmů britské provenience, a rovněž na ústřední pozice. Naposledy jako Sarah v dramatu GOLDEN BROWN (2011). O variabilitě jejího hereckého potenciálu svědčí aktuální mini role ve fantasy blockbusteru AVENGERS (2012).

Svého současného manžela švédského hoteliéra Johana Thama potkala na filmovém festivalu v roce 1989. O rok později se vzali a narodil se jim syn Jonathan. Rodina žije v Londýně, jejich druhým domovem je nejjižnější cíp anglické pevniny poloostrov The Lizard. Herečka rozšířila své charitativní aktivity o kampaně v oblasti diabetických nemocí, péče o znevýhodněné děti a bezdomovectví. Za dlouholetou charitativní činnost obdržela v roce 2012 Řád britského impéria u příležitosti oslav 60 let vládnutí královny Alžběty.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2015 Queen of the Desert
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
Tin
2012 Avengers
Outside Bet
True Love (TV seriál)
Zavolejte porodní sestřičky (TV seriál)
2011 Mapmaker, The
2010 Burke and Hare
2009 Act of God
Jak běží život (TV seriál)
Monday Monday (TV seriál)
Moving On (TV seriál)
Zlomový rok 39
2008 Intercom
Invisibles, The (TV seriál)
2007 Irina Palm
Magic Door, The
2006 Hercule Poirot: Čas přílivu (TV film)
Heroes and Villains
2004 Deník Alana Clarka (TV seriál)
Number One, Longing. Number Two, Regret
Případy inspektora Lynleyho: Hra na spravedlnost (TV film)
Slečna Marplová: Vlak z Paddingtonu (TV film)
2002 At Dawning
MI5 (TV seriál)
2001 Válka policajtů
2000 Děti železnice (TV film)
1999 Spooks
1998 Bramwell: Loose Women (TV film)
Bramwell: Our Brave Boys (TV film)
Respectable Trade, A (TV seriál)
1997 Summer of Love
1996 And the Beat Goes On (TV seriál)
Září (TV film)
1995 Blue Juice
The Buccaneers (TV seriál)
1994 All New Alexei Sayle Show, The (TV seriál)
Red Dwarf: Smeg Ups
Romeo & Juliet (TV film)
1992 Žabák Freddie
1990 Darkman
Dětská hra 2
Do poslední pence (TV seriál)
TECX (TV seriál)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Král větru
1988 Červený trpaslík (TV seriál)
1987 Amazonky na Měsíci
Temná věž
1985 Love's Labour's Lost (TV film)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Silas Marner - tkadlec z Raveloe (TV film)
1984 Secret Places
This Office Life (TV film)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Donna giusta, La
1981 Americký vlkodlak v Londýně
Amy
Late Flowering Love
Mučedník smrti
Othello
1980 Beulah Land (TV seriál)
Dominique
Sweet William
1979 Dobrodružství lodi Mayflower (TV film)
Riddle of the Sands, The
School Play (TV film)
1978 Žena pro dva střelce
1977 Equus
Muž se železnou maskou (TV film)
1976 Loganův útěk
Orel přistál
1974 Kiss Me and Die (TV film)
1972 Shelley (TV film)
War of Children, A (TV film)
1971 Cesta
Cherry Orchard, The (TV film)
Snow Goose, The (TV film)
Wild Duck, The (TV film)
1970 Great Inimitable Mr. Dickens, The (TV film)
Railway Children, The
1969 Počítám do jedenácti
1968 Gates to Paradise
Railway Children, The (TV seriál)
Star!
1967 Long After Summer (TV film)
1966 Man Could Get Killed, A
1965 Ballerina (TV film)
BBC Play of the Month (TV seriál)
1964 East of Sudan

Dokumentární

2009 Beware the Moon: Remembering 'An American Werewolf in London'
2007 British Film Forever (TV seriál)
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
50 Films to See Before You Die (TV film)
2005 Perfect Scary Movie, The (TV film)
1981 Sois belle et tais-toi
1976 Logan's Run: A Look Into the 23rd Century

TV pořady

1999 Loose Women (TV pořad)
1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1972 The 24th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace