Reklama

Reklama

Jaroslav Dudek

Jaroslav Dudek

nar. 17.01.1932
Trutnov, Československo

zem. 31.08.2000 (68 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (26)

Hospoda (1996)

  • Protože byl Václav Knop (Jonáš) do seriálu vzat až na poslední chvíli, nebyl o něm ze začátku režisér Dudek zcela přesvědčen, že je na roli ten pravý. Teprve svým herectvím v epizodě Forbes (1996) režiséra přesvědčil. (Dawe_Holi)

Hospoda (1996)

  • Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí Jaroslava Dudka. Bylo napsáno 10 dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali by vyzněly dětinsky. Z dramaturgických posudků (samotné scénáře se nedochovaly), které jsou na oficiálním facebookovém profilu seriálu, se můžeme dozvědět i názvy dílů (1 - Návrat, 2 - Kalkulace, 3 - Šolích, 4 - Vedoucí, 5 - Medium, 7 - Marodi, 10 - Marketing). Ve třetí sérii se Jonáš (Václav Knop) měl stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl  vracet domů z vězení a nastoupit k Babulovi do kotelny. Rovněž měla přibýt nová postava novináře Meluzína, který nahrazoval MUDr. Práška, neboť jeho představitel Jiří Menzel se za účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat. (cundak)

Hospoda - Schůze (1996)

  • Režiséru Dudkovi už přišlo ohrané, že vstup báby Jiráskové (Věra Tichánková) na scénu opět spočívá v tom, že příjde do hospody a bude chtít zelenou a nadávat. Požádal proto Petra Nárožného, jehož improvizační schopnosti obdivoval a rád využíval, aby scénu nějak vtipně ozvláštnil. Ten byl ale v koncích a situace ho nijak neinspirovala. Při ostré klapce tak na otázku, koho si to do hospody pouští, řekl první věc, která ho napadla a sice: „Paní Jirásková, nevíte, kdo by koupil brusle?“ Čímž dal vzniknout jedné z nezapomenutelných hlášek seriálu. (cundak)

Synové a dcery Jakuba skláře (1985)

  • Postavu Fanynky Herálcovéj si zahrala pre televízneho diváka nie príliš známa Slávka Hozová. Po rokoch na seriál spomínala: „Neďaleko sklárskej huty v Tasiciach (seriálových Albrechticiach) – cez les – mali moji rodičia chatu a na tasický rybník som sa chodievala kúpať, do sklárne som sa chodila pozerať, lebo tam bola presklená stena, dala som si kávu a pozerala som, ako sklári pracujú... Malo to tam zvláštnu atmosféru a keď sa potom natáčalo v tasickej sklárni a postava Fanynky sa tam vyskytla v pár scénkach, páčilo sa mi to, pretože to bolo v lete a ja som chodila do práce a z práce cez les. Inak sa točilo na rôznych miestach, vrátane ateliérov. Rada si teraz všetko znova pripomeniem pri sledovaní seriálu v TV. Skúsenosť s kamerou som mala minimálnu a priznávam, že sa pred ňou celý život skôr hanbím. Radšej mám prácu na javisku. No a toho ostychu najskôr pán režisér Dudek, vynikajúci "čmuchař" - neviem, ako by som tento dar lepšie označila - využil, dobre sa mu hodila do figúry Fanynky, a tak som sa od neho nechala viesť a je zrejmé, že hercov viedol výborne!“ (Raccoon.city)

Synové a dcery Jakuba skláře (1985)

  • Jaroslav Dietl poskytol rozhovor, v ktorom vysvetľoval, prečo napísal práve seriál o sklároch: „Televízia ma požiadala o robotnícky seriál. Mňa to najprv vydesilo, keď tu sa mi pripomenula dávna túžba urobiť generačný seriál. Keď poviete generačný, tak musíte vyjsť od remesla. Sadol som a spísal najslávnejšie české remeslá. Medzi nimi sa objavilo aj sklárstvo. Sme ten zoznam preberali s režisérom Jaroslavom Dudkom, chytil sa zrazu za hlavu s tým, že má predsa chalupu uprostred sklárskych hutí a všetci susedia sú sklári.“ A ako spomínala neskôr Dietlova žena Magdalena: „Potom už nás s Janou Štěpánkovou pozvali k nim na chalupu pri Českej Lípe, pozvali aj sklárov a prebehol príjemný večer. Jaroslav ich všetkých vyspovedal, asi týždeň sme ešte chodili po hutiach a potom sadol a začal písať. Zvolil pritom formu rodinnej ságy, do ktorej mohol zahrnúť šesťdesiat rokov z histórie našej krajiny. Navyše sklo ako materiál v sebe nesie istú symboliku, básnivosť a krásu a aj tú chcel do seriálu dostať.“ (Raccoon.city)

Synové a dcery Jakuba skláře (1985)

  • Scéna, kdy Jakub Cirkl (Luděk Munzar) vstupuje do KSČ, byla do seriálu vložena na příkaz nejvyšších míst, ovšem Jaroslav Dietl ji odmítl napsat a pouze spolu s Jaroslavem Dudkem domluvili Munzarovi (kterému se vzhledem k jeho přesvědčení do něčeho podobného vůbec nechtělo), aby to tam „někam tak nějak přidal“, protože by byla škoda, aby kvůli tomu seriál nedotočili. Munzar to pak popsal slovy: „V díle, který se odehrával v roce 1945, jsem přišel za Petrem Kostkou, který hrál mého syna, a řekl mu něco ve smyslu: Ty tady člověče furt sedíš, pořád něco děláš, dej mi přihlášku do strany, ale hlavně se musíš pořádně nažrat. (cundak)

Bambinot (1984)

  • Seriál sa nepokladá za príliš vydarený. Miloš Macourek, ktorý písal scenár, predpokladal, že seriál bude režírovať Václav Vorlíček, s ktorým si v žánri sci-fi veľmi dobre rozumel, ale nemeckí producenti, ktorí do seriálu aj investovali chceli, aby ho režíroval Jaroslav Dudek. Mali ho zafixovaného ako režiséra seriálu Nemocnice na kraji města, ktorý mal v Nemecku obrovský úspech. Dudek bol síce majstrom svojho odboru, ale s Macourkom nikdy nepracoval a na konečnej podobe seriálu je poznať, že si predsa len nie úplne porozumeli. Prvých pár záberov divákov zmätie, pretože pripomínajú Nemocnicu na kraji mesta. Nejde iba o štýl natáčania typický pre Jaroslava Dudka, ale aj o obsadenie rovnakých hercov. Sci-fi by si zaslúžilo nápaditejšie spracovanie, aby z neho na prvý pohľad dýchal cudzí svet. V réžii Jaroslava Dudka ide iba o zachytenie obyčajného života, na ktorý sú všetci zvyknutí. (Raccoon.city)

Malý pitaval z velkého města (1982)

  • Hoci bol Jaroslav Dietl majstrom pera, z jeho úvodnej znelky nenakrútil režisér Jaroslav Dudek ani záber. Prerobil si ju podľa seba. Každý diel začína detailom mužskej ruky otvárajúcej zapečatený trezor. Keby Dudek nakrútil úvodnú znelku podľa Dietla, začínala by zápästím mužskej ruky s hodinkami ukazujúcimi za minútu sedem. Pavel Zedníček (podporučík Kamil Hamřík) zahasil cigaretu skoro na konci úvodnej znelky, pôvodne to malo byť hneď na začiatku. (Raccoon.city)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • Pôvodne chcel režisér Jaroslav Dudek natáčať reálne ruky lekárov pri operáciách a tváre hercov iba sklonené nad prácou, potom sa ale ukázalo, že to nie je technicky možné a herci sa museli naučiť aj tú prácu s kladivkami, vrtákmi a skrutkami sami. Aj šiť sa museli naučiť. (Raccoon.city)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • Andrea Čunderlíková (sestra Ina) spomína: „Túto rolu som hrať nechcela kvôli tej jej tupej mlčanlivosti som jej naozaj nemohla prísť na chuť. Pán režisér Jaroslav Dudek ma ale nakoniec prehovoril. Postava Iny mi ale dala zabrať. Bola to pre mňa neskutočná úloha. Som úplne iná, než ona. Nie som tichá žmurkacia bábika, ale skôr hysterka. Nie som plachá, nerozhodná a už vôbec nie nehovoriaca. Robilo mi problémy upokojiť sa a plne sa koncentrovať na rolu, aby som Inu zvládla. Napriek tomu, muži ma milovali a ženy nenávideli! Pamätám, ako sme s manželom raz stáli v obchode radu na košíky. Zrazu k môjmu mužovi prišla pani a hovorí - Toto je vaša žena? Teda to je taká mrcha! Za tú rolu som nakoniec ale veľmi rada. Ľudia mi neustále píšu listy a dokonca aj mojej dcére Sandre.“ (Raccoon.city)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • Když se Československá televize rozhodla prodat vysílací práva na uvedení tohoto seriálu do Německé demokratické republiky, učinila tak bez původní hudby Jana Klusáka. Ten se domnívá, že v tom měl „prsty“ režisér Jaroslav Dudek, případně producent seriálu Ivo Mathe. „Naštvalo to i Svaz autorský a museli mi to zaplatit, protože to bylo protizákonné,“ vzpomíná Jan Klusák v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. (HonzaBez)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • I když se hudba z tohoto seriálu stala nakonec velmi populární, její autor Jan Klusák na spolupráci s režisérem Jaroslavem Dudkem na tomto seriálu moc rád nevzpomíná. Jak se vyjádřil v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál (2018) u příležitosti 40 let od vysílání tohoto seriálu, po jejím dokončení mu režisér Dudek dost nadával. Doslova se prý měl vyjádřit, že ta hudba je „příšerná“, že mu to Jan Klusák „zkazil“ a že „v té hudbě jako by si ti lidi něco jiného mysleli, než co říkají“. Dokonce Dudek tři dny před „míchačkami“ volal skladatele Svatopluka Havelku, zda by mu k seriálu složil hudbu. To byla jedna z mých nejhorších spolupráci s panem režisérem Dudkem, proto na to tak nerad vzpomínám a když se mě někde ptají na Nemocnici na kraji města, tak se většinou tvářím kysele,“ uvedl v tomto rozhovoru Klusák. (HonzaBez)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • Vzhledem k úmrtí Karla Högera musely být všechny scény s ním přetočeny novým představitelem primáře Sovy Ladislavem Chudíkem. Jedna scéna s Högerem však v seriálu zůstala. Na konci epizody Setkání (1977) odjíždí primář Sova svým Moskvičem zpět do Týniště, přičemž jedoucí auto zabírá kamera zvenčí zezadu, takže není vidět, kdo řídí a že tím řidičem je právě Karel Höger. Byla to jedna z mála scén, kterou ještě Höger stihl natočit a režisér Jaroslav Dudek ji tam z piety k herci nechal. (cundak)

Nemocnice na kraji města (1977)

  • Ona slavná glosa doktora Štrosmajera na paní Dobiášovou "Vy krávo nebeská" nebyla ve scénáři. Šlo o soukromou dohodu mezi Milošem Kopeckým a Stellou Zázvorkovou, kteří dialog o zdravotním stavu pana Dobiáše (Ferdinand Krůta) zakončili právě touto větou. Členy štábu včetně režiséra to šokovalo. Jaroslavu Dudkovi se v první moment toto zakončení nelíbilo, nicméně nakonec replika na konci 18. dílu (Oponentura) skutečně zůstala. (Dinsberg)

Režisér

Filmy
1998

Atentát na ministra financí (TV film)

1996

Na hraně (TV film)

1995

Usmívej se, lásko má (TV film)

1993

Pozvání na večeři (TV film)

 

Vikingové z Bronských vršků (TV film)

1992

Brokovnice (TV film)

 

Danton čili Saturnália (TV film)

 

Nositel neštěstí (TV film)

1991

Hodina obrany (TV film)

Reklama

Reklama

 

Honorární konzul (TV film)

 

Hřbitov pro cizince (TV film)

 

Skládačka (TV film)

 

Talisman (TV film)

1990

Milostivé léto (TV film)

 

Pán plamínků (TV film)

 

Zpověď Dona Juana (TV film)

1989

Jmenuji se po tátovi (TV film)

 

Přátelská výpomoc (TV film)

 

Selhání brzd (TV film)

1988

Lékaři (TV film)

 

Mistr Kornelius (TV film)

 

Případ se psem (TV film)

 

Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb Zpronevěra (TV film)

 

Viktor Veliký (TV film)

1987

Dům na Sahaře (TV film)

 

Fanynka (TV film)

 

V kleštích (TV film)

1986

Přátelé (TV film)

1985

Křídlovka pro Majoránka (TV film)

1983

Smeč (TV film)

 

Síť na bludičku (TV film)

 

Tranzit (TV film)

1982

Mlynářská louka (TV film)

 

Přítel (TV film)

 

Čas černý jako voda (TV film)

1981

Modrá chryzantéma (TV film)

 

Vrabci z devátého poschodí (TV film)

 

Začalo to karafiátem (TV film)

1980

Lakovka (TV film)

 

Panenka (TV film)

 

Zločin na poště (TV film)

1979

Grandle (TV film)

 

Nebožtíci na bále (TV film)

1975

Falstaff (TV film)

 

Hledám paní na hlídání (TV film)

 

Nadívaní hlemýždi po gaskoňsku (TV film)

1974

Ostrov Afrodity (TV film)

 

Sám proti městu (TV film)

1973

Sešli se na Vlachovce (TV film)

1972

Lev je v ulicích (TV film)

 

Zdravá vdova 29/169 (TV film)

1971

Legendy o zabití (TV film)

 

Lhář má dlouhé nohy (TV film)

1970

Mata Hari (TV film)

1969

Kaviár jen pro přátele (TV film)

 

Obžalovaná (TV film)

 

Vyloženě rodinná historie (TV film)

1968

Jak chodí babičky spát (TV film)

 

Jegor Bulyčov (TV film)

 

Případ (TV film)

 

Zločin pátera Amara (TV film)

1967

Aristokrati (TV film)

 

Dívka a smrt (TV film)

1966

Nechte maličkých... (TV film)

 

Prozatímní svět (TV film)

1965

Byla jednou jedna budoucnost: Podivná reportáž z přítomnosti 1965 (TV film)

1964

Akce Epeios (TV film)

 

Rohová hospoda (TV film)

1963

Jediný horizont (TV film)

 

Můj přítel štvanec (TV film)

1962

Padesátník (TV film)

 

Soudruzi (TV film)

1961

Dlouhý podzimní den (TV film)

 

Když nastaly deště (TV film)

 

V tento čas vánoční (TV film)

1959

Zápisky kriminalistovy (TV film)

 

Útěk (TV film)

Seriály
2000

Milí Bakaláři

1997

Hospoda

 

Pes (S02E26)

 

Veselka (S02E25)

 

Kukátko (S02E24)

  více epizod (23)
1996

Hospoda

 

Schůze (S01E26)

 

Dlužník (S01E25)

 

Bomba (S01E24)

  více epizod (23)
1995

Aneta

 

Barbora (E06)

 

Jesika (E05)

 

Pol (E04)

  více epizod (3)
1994

Laskavý divák promine

 

Nesmějte se pavučince (E05)

 

Listy důvěrné (E04)

 

Milejší o celé milování (E03)

  více epizod (2)
1990

U nás doma

 

Černá stavba (E07)

 

Nález (E06)

1989

Případ pro zvláštní skupinu

 

Neznámá kráska a myslitel (E06)

 

Přepadení (E05)

 

Král se zlobí (E04)

  více epizod (3)
 

U nás doma

 

Na vlastní riziko (E05)

 

Ženich hraje na lesní roh (E04)

 

Kronikář (E03)

1988

U nás doma

 

Případ Gertrudy del Galderone (E02)

 

Výhra (E01)

1986

Malý pitaval z velkého města

 

Valutová příhoda (E15)

 

Narkomani (E14)

 

Kasař (E13)

  více epizod (3)
1985

Synové a dcery Jakuba skláře

 

Jubileum (E13)

 

Nedělní směna (E12)

 

Ochranná značka (E11)

  více epizod (10)
1984

Bambinot

 

Příjemná ztráta (E06)

 

Osudný zločin (E05)

 

Katastrofální omyl (E04)

  více epizod (3)
1982

Malý pitaval z velkého města

 

Kuchařinka (E09)

 

Muž s punčochou (E08)

 

Vedoucí partiové prodejny (E07)

  více epizod (6)
1981

Nemocnice na kraji města

 

Odečítání (S02E07)

 

Procento hnisavých komplikací (S02E06)

 

Oponentura (S02E05)

  více epizod (4)
1979

Plechová kavalerie

 

Dožínky (E07)

 

Svah (E06)

 

Když nastaly deště (E05)

  více epizod (4)
1977

Nemocnice na kraji města

 

Setkání (S01E13)

 

Srážka (S01E12)

 

Smíření (S01E11)

  více epizod (10)
 

Žena za pultem

 

Vánoce Anny Holubové (E12)

 

Svatba lahůdkové Olinky (E11)

 

Příběh šéfova syna (E10)

  více epizod (9)
1973

Kluk na ženění

1971

Taková normální rodinka

 

Dáreček (E08)

 

Záletník (E07)

 

Škola manželů (E06)

  více epizod (5)
1970

Alexandr Dumas starší

 

Smrt Porthose (E03)

 

Marnotratný otec (E02)

 

Dobytí Paříže (E01)

1963

Můj přítel štvanec

1962

Tři chlapi v chalupě

1959

Rodina Bláhova

Pořady
1998

Bakaláři 1998

1991

Jizvy, jiskry, jistoty s Antonínem J. Liehmem

1969

Jizvy, jiskry, jistoty se Zdeňkem Podskalským

Divadelní záznam
1998

Kočičí hra

1989

Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta

 

Mistr a Markétka

1986

Cyrano z Bergeracu

1981

Přišel na večeři

1972

Lakomec

1970

Věc Makropulos

1961

Aristokrati

1960

Nepokojné hody svaté Kateřiny

Krátkometrážní
1997

Silvestr s dědou (TV film)

1993

Nevěstinec duší (TV film)

1991

Romeo a Julie (TV film)

1990

Čtení (TV film)

1986

Bakaláři (seriál)

 

Snacha (S15E36)

 

Kluk (S15E34)

 

Zeměměřič (S15E34)

1984

Bakaláři (seriál)

 

Jako tenkrát (S13E27)

 

Světáci (S13E26)

 

Hájovna (S13E25)

1983

Bakaláři (seriál)

 

Výlet do velkého světa (S12E32)

 

Eso (S12E31)

 

Výtah (S12E30)

  více epizod (3)
 

O Reaganovi (TV film)

1982

Bakaláři (seriál)

 

Žhářka (S11E29)

 

Marjánka (S11E28)

 

Nevěra (S11E27)

1981

Bakaláři (seriál)

 

Výfuk (S10E32)

 

Jiříček (S10E31)

 

Ponožky (S10E18)

  více epizod (8)
 

Můžeš mi odpustit? (TV film)

1980

Bakaláři (seriál)

 

Host (S09E36)

 

Dopis (S09E35)

 

Taška (S09E34)

  více epizod (12)
1979

Bakaláři (seriál)

 

Tatínek (S08E39)

 

Stopař (S08E38)

 

Obrázek (S08E37)

  více epizod (18)
 

Detektivem proti své vůli (TV film)

 

Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)

1978

Bakaláři (seriál)

 

Soud (S07E34)

 

Zuby (S07E33)

 

Přání (S07E32)

  více epizod (13)
1977

Bakaláři (seriál)

 

Nevěsta (S06E42)

 

Lalůček (S06E41)

 

Spáč (S06E40)

  více epizod (20)
1976

Bakaláři (seriál)

 

Hypnotizér (S05E39)

 

Bonboniéra (S05E38)

 

Frajer (S05E37)

  více epizod (18)
1975

Bakaláři (seriál)

 

Oheň (S04E42)

 

Balkón (S04E41)

 

Babička (S04E40)

  více epizod (21)
1974

Bakaláři (seriál)

 

Podsvinče (S03E39)

 

Schody (S03E38)

 

Dveře (S03E37)

  více epizod (18)
 

Když ty se ani nezajímáš o moji práci (TV film)

 

Mladí u starých, starí u mladých (TV film)

1973

Bakaláři (seriál)

 

Plesové šaty (S02E17)

 

Autobus (S02E16)

 

Korálky (S02E16)

  více epizod (15)
1972

Bakaláři (seriál)

 

Úspory (S01E09)

 

Prémie (S01E08)

 

Vkladní knížka (S01E07)

  více epizod (5)
 

Toto je moje poslední cigareta (TV film)

Scenárista

Filmy
2003

Talár a ptačí zob (TV film)

1975

Falstaff (TV film)

1974

Ostrov Afrodity (TV film)

1968

Jegor Bulyčov (TV film)

1967

Aristokrati (TV film)

1964

Akce Epeios (TV film)

Pořady
1997

Úsměvy

Herec

Filmy
1963

Máte doma lva?

Seriály
2000

Milí Bakaláři

Dokumentární
2000

Příběhy slavných (seriál)

 

Neznámý známý Miloš Kopecký (S01E12)

Host

Pořady
1997

Úsměvy

Ovládací panel

Fanklub

(67)

Reklama

Reklama