foto

Miranda Richardson

  • nar. 3.3.1958 (58 let)
    Southport, Hrabství Lancaster, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miranda Jane Richardson se narodila v Anglickém městě Southport 3. března roku 1958. Už jako malá zářila na školních představeních a ráda vystupovala před publikem. Jejího talentu si tak brzy všimlo spoustu lidí. V sedmnácti opustila dívčí Southport High School a rozhodla se pro studium herectví na Old Vic Theatre School, které úspěšně ukončila maturitou. O pár let později už zářila na nejslavnějších britských scénách a hrála po boku nejlepších herců té doby. Své úspěchy bohužel nikdy nemohla sdílet se svou aristokratickou rodinou, která pro její volbu být herečkou neměla moc pochopení.

Miranda na sobě však tvrdě dřela a brzy se začala objevovat i před kamerou. Poprvé před kamerou stála v dvaceti letech v krátkometrážním snímku THE FIRST DAY. Následně se objevila i v několika televizních seriálech a filmech. Světu ji ale představil až režisér Mike Newell, který ji obsadil do hlavní role ve svém dramatu TANEC S CIZINCEM. Velmi populární se v Anglii stala hlavně díky komediálnímu seriálu ČERNÁ ZMIJE, kde ztvárnila královnu Alžbětu. Rok na to si zahrála ve Spielbergově válečné ŘÍŠI SLUNCE a nezanevřela ani na televizní projekty. Marně se pokoušela o hlavní roli v dnes již kultovním thrilleru OSUDOVÁ PŘITAŽLIVOST.

Neúspěchem se nenechala zastrašit a získává svou první oscarovou nominaci pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za svůj výkon v dramatu POSEDLOST z roku 1992. Ceněný byl i její výkon v thrilleru HRA NA PLÁČ režiséra Neila Jordana. V roce 1993 pobavila celou Ameriku svým skečem v "Saturday Night Live" a o rok později je opět nominovaná na oscara, tentokrát za hlavní ženskou roli ve filmu TOM A VIV. Dalším milníkem v její kariéře byla role zlé královny Mab ve fantazy MERLIN, která vznikala pro populární televizní stanici Hallmark. S tou Miranda spolupracovala i na předělávce ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ, kde ztvárnila další zlou královnu, tentokrát srdcovou. Díky Timu Burtonovi má na svém kontě jeden z nejvýdělečnějších filmů její kariéry. V jeho hororové OSPALÉ DÍŘE ztělesnila zlou macechu, která má pletky i s bezhlavým jezdcem o němž snímek vyprávěl.

V oscarových HODINÁCH ztvárnila sestru spisovatelky Virginie Woolfové, dvojroli si vystřihla v Cronenbergově PAVOUKU a další zlou královnu ztvárnila v moderní předělávce Sněhurky SNĚHOVÁ KRÁLOVNA. Na plátně poprvé zazpívala v roce 2004 ve výpravném muzikálu FANTOM OPERY a rok na to ji celý svět poznal jako bezohlednou novinářku Ritu Holoubkovou z populárního HARRY POTTERA A OHNIVÉHO POHÁRU. Naposledy jsme ji mohli vidět v povídkovém PARIS, JE T'AIME a letos ve vánoční komedii SANTA MÁ BRÁCHU.

Miranda žije v západním Londýně, protože miluje tamní přírodu. Mezi její koníčky krom herectví patří kreslení, procházky, zahrádkaření, móda, sokolnictví a muzika. Je známá pro svůj nenáročný a jednoduchý způsob života. Miluje zvířata a doma má dvě kočky (Otis a Waldo) a psa (Liv). Spolupracuje se spoustou charitativních organizací, jako jsou například World Society for the Protection of Animals, World Wildlife Fund, The Chelsea Royal Hospital, the Humane Society of New York, UK Childrens Hospices nebo Tibetan Peace Garden project. A jaké má profesní plány do budoucna? V nějakém vysoko rozpočtovém filmu, jako byl Harry Potter ji zřejmě jen tak neuvidíme, protože jak sama říká: ,,Raději natočím více menších filmů než jeden trhák, který nevyžaduje žádné herectví“. Dodám ještě, že těch „malých“ filmů má dnes na kontě přes devadesát.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

2016 Churchill
2015 An Inspector Calls (TV film)
Až tam nezbyl žádný (TV seriál)
Casanova (TV seriál)
2014 A zase ti Mupeti!
Mapp and Lucia (TV seriál)
Testament mládí
The Incredible Adventures of Professor Branestawm (TV film)
2013 Belle
2012 Konec přehlídky (TV seriál)
Na věky věků (TV seriál)
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Rubicon (TV seriál)
Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Královna Viktorie
2008 Fox's Tale, A
2007 Pýchavka
Santa má bráchu
Spinning Into Butter
The Life and Times of Vivienne Vyle (TV seriál)
2006 Apokalypsa
Merlinův učeň (TV film)
Paříži, miluji Tě
Vyprovokovaná
2005 Adventures of Bottle Top Bill, The (TV seriál)
Gideon's Daughter (TV film)
Harry Potter a Ohnivý pohár
Soumrak nad Jižní Afrikou
Starry Night
2004 Fantom opery
Fešák Churchill
Princ a já
2003 Herci
Padlí andělé
Proměna Placida Lakea
Ztracený princ (TV film)
2002 Hodiny
Pavouk
2001 Zimní pohádka (TV film)
2000 Mistr zázraků
Sejměte Cartera
Slepičí úlet
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Big Brass Ring, The
Jacob Two Two Meets the Hooded Fang
Král a já
Ospalá díra
1998 Absolutely Fabulous: Absolutely Not!
Merlin (TV film)
Scold's Bridle, The (TV film)
Ted & Ralph (TV film)
Vše pro lásku
1997 A Dance to the Music of Time (TV seriál)
Apoštol
Designated Mourner, The
1996 Kansas City
Saint-Ex
Swann
Večernice
1994 Night and the Moment, The
Otčina (TV film)
Tom a Viv
1993 Century
Line, the Cross & the Curve, The
1992 Hra na pláč
Mr. Wakefield's Crusade (TV film)
Naprosto dokonalé (TV seriál)
Posedlost
True Adventures of Christopher Columbus (TV seriál)
1991 Broken Skin
Čarovný duben
Mio caro dottor Gräsler
Old Times (TV film)
Redemption (TV film)
1990 Die Kinder (TV seriál)
Fool, The
Mad Monkey
1989 Ball-Trap on the Cote Sauvage (TV film)
Černá zmije IV (TV seriál)
The Lost Secret (TV seriál)
1988 Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1987 After Pilkington (TV film)
Černá zmije III (TV seriál)
Death of a Heart, The (TV film)
Eat the Rich
Říše slunce
Sweet as You Are (TV film)
1986 Černá zmije II (TV seriál)
Demon Lover, The (TV film)
Screenplay (TV seriál)
Unnatural Causes (TV seriál)
1985 Innocent, The
Screen Two (TV seriál)
Tanec s cizincem
Theatre Night (TV seriál)
Underworld
1984 Sorrell and Son (TV seriál)
Zámožná žena (TV film)
1983 Shades of Darkness (TV seriál)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
1980 First Day, The

Dokumentární

2013 Hidden Universe 3D
2012 Sex Story: Fifty Shades of Grey
2009 Turtle: The Incredible Journey
2008 Barevná třicátá léta (TV seriál)
Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
Blackadder Rides Again (TV film)
Blackadder's Most Cunning Moments (TV film)
2005 'Harry Potter': Behind the Magic (TV film)
2003 Harmony in Hanoi (TV film)
2002 Ztracen v La Mancha
2000 Sleepy Hollow: Behind the Legend
1999 Příběh Jamese Bonda (TV film)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's

TV pořady

2006 The ONE Show (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace