foto

Pierre Tornade

  • nar. 21.1.1930
    Bort-les-Orgues, Francie
  • zem. 7.3.2012 (82 let)
    Rambouillet, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Našim divákům je francouzský herec Pierre Tornade dobře známý díky slavným komediím o sedmé rotě, jeho bohatá kariéra ale obsáhla také divadlo, dabing a televizi. Pochází z malého městečka Bort-les-Orgues na jihu Francie, jeho vlastní jméno zní Pierre Tournadre, pseudonym Tornade přijal až v 50. letech s prvními filmovými rolemi. S divadlem i filmem začínal prakticky souběžně v polovině padesátých let, na jevišti spolupracoval se skupinou Roberta Dhéryho, debut před kamerou absolvoval v rámci komedie LUMPOVÉ (Les truands, 1956).

Již v padesátých letech začal točit s Louisem de Funesem (JAKO CHLUP V POLÉVCE – Comme un cheveu sur la soupe, 1956), s nímž později pracoval i v dalších letech (TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ – Le petit baigneur, 1967; TETOVANÝ - Le tatoué, 1968), v jeho filmografii mezitím začaly převažovat vedlejší role policistů, jak v kriminálkách, tak komediích. Na jevišti se mezitím začal prosazovat na prestižních scénách v díle světově uznávaných dramatiků (například v divadle Théâtre Montparnasse ve hrách G. B. Shawa nebo N. Simona).

Co se týče filmových režisérů, v 70. letech začal Tornada častěji obsazovat tvůrce spíše průměrných komedií Michel Gérard, za zmínku ale stojí spolupráce s Robertem Lamoureuxem, který jej angažoval do svých velmi úspěšných válečných komedií KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais ou est donc passée la septième compagnie?, 1973) a NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la septième compagnie, 1975), v nichž ztvárnil kapitána Dumonta. Vedlejšími rolemi různorodého charakteru ale obohatil i kvalitní kriminálky jako PAN DUPONT (Dupont Lajoie, 1975) nebo NELÍTOSTNÝ SOUBOJ (Adieu, poulet, 1976). Bohatou spolupráci navázal Tornade také s televizí, kde účinkoval v desítkách seriálů a adaptací literárních předloh.

Z následující Tornadovy filmografie připomeňme nákladný projekt PEVNOST SAGANNE (Fort Saganne, 1984), v němž hrál otce hlavního hrdiny (Gérard Depardieu), ze spolupráce se zahraničními produkcemi lze uvést populární německou komedii DIDI NA PLNÝ PLYN (Didi auf vollen Touren, 1986). Naopak, Tornadova jediná hlavní role (ŽLUTÉ GOLOÁSKY – Les gauloises blondes, 1988) je dnes již zapomenutou záležitostí. Z divadelních aktivit vyniká populární Feydeauova fraška Ten, kdo utře nos (Le dindon) uváděná v 80. letech na scénách Théâtre des Célestins a Théâtre du Palais Royal.

Vedle divadla, filmu a televize se Pierre Tornade prosadil jako výrazná osobnost dabingu, již od šedesátých let namlouval animované příběhy o Astérixovi, později daboval i další kreslené filmy ze zahraničních produkcí. Zatímco spolupráci s divadlem a filmem ukončil již v závěru 80. let, v televizi jej zviditelnila postava komisaře Farouxe, kterou hrál v kriminálním seriálu NESTOR BURMA (1991-1998).

V roce 1996 byl Pierre Tornade vyznamenán Řádem za zásluhy, v současnosti žije v soukromí na venkově nedaleko Paříže.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1995 Lettre ouverte à Lili (TV film)
L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Asterix dobývá Ameriku
1992 Soleil se lève derrière le Louvre, Le (TV film)
1991 Huissier, L' (TV film)
Lucky Luke (TV seriál)
Nestor Burma (TV seriál)
1989 Astérix a velký boj
Millionnaires du jeudi, Les (TV seriál)
1988 À notre regrettable époux
Auto dělá člověka (TV seriál)
Gauloises blondes, Les
Palace (TV film)
1986 Asterix v Británii
Didi na plný plyn
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
Canon paisible, Le (TV seriál)
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
Pevnost Saganne
1983 Salut la puce
Šťastný Luke - Bratři Daltonové na svobodě
1982 Grands ducs, Les (TV film)
Toutes griffes dehors (TV seriál)
Village sur la colline, Le (TV seriál)
1981 Arcole ou la terre promise (TV seriál)
Histoire contemporaine (TV seriál)
Chêne d'Allouville, Le
Signé Furax
1980 Antenne à Jean Le Poulain (TV film)
Oeil du maître, L'
1979 C'est dingue... mais on y va
Plus heureux des trois, Le (TV film)
1978 Balada o bratrech Daltonových
Général... nous voilà!
Palmiers du métropolitain, Les (TV film)
1977 Arrête ton char... bidasse!
Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Passe-muraille, Le (TV film)
1976 Oublie-moi, Mandoline
Pozdrav tu paní!
Slavný den
12 úkolů pro Asterixe (TV film)
1975 Návrat sedmé roty
Nelítostný souboj
Opération Lady Marlène
Pan Dupont
Rage au poing, La
Soldat Duroc, ça va être ta fête
1974 Antoine et Sébastien
Homme au contrat, L' (TV seriál)
Impossible... pas français
Řidičský průkaz
Vos gueules les mouettes!
1973 Kam se poděla sedmá rota?
Lucien Leuwen (TV seriál)
Maître de pension, Le (TV film)
Nejpomatenější rozum
Nevím nic, ale řeknu všechno
Robin Hood
1972 Chemins de fer, Les (TV film)
Pont dormant (TV seriál)
Pot-Bouille (TV seriál)
1971 Explosion, L'
Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Společník
Šťastný Luke - Daisy Town
1970 Nanou (TV seriál)
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
Faites donc plaisir aux amis
Tahat ďábla za ocas
Trois hommes sur un cheval
Velký šéf
1968 Asterix a Kleopatra
Béru et ces dames
Homme de Picardie, L' (TV seriál)
Homme du 'Picardie' (TV seriál)
Sbohem, Berto!
Tetovaný
Un drôle de colonel
Záznamy agentury O (TV seriál)
1967 Asterix a Galové
Blázen z laboratoře 4
Idiot v Paříži
Malican père et fils (TV seriál)
Night of the Generals, The
Sept de l'escalier quinze B, Les (TV seriál)
Tonoucí se stébla chytá
Vidocq (TV seriál)
1966 Comment ne pas épouser un milliardaire (TV seriál)
Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
Grand restaurant pana Septima
Chevalier d'Harmental, Le (TV seriál)
Monsieur le président-directeur général
Rouletabille (TV seriál)
Sympatický dareba
Také velké bankovky mohou být falešné
Une fille du régent (TV seriál)
1965 Baratineurs, Les
Communale, La
Četník v New Yorku
Chant du monde, Le
Seule à Paris (TV seriál)
1964 Do toho, do toho!
Gorilles, Les
Mata Hari
Tous les enfants du monde
1963 Bébert et l'omnibus
Thierry la Fronde (TV seriál)
1959 Nina
Nuit de Tom Brown, La (TV film)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Ce sacré Amédée
Smolař
1956 Truands, Les

Dokumentární

1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace