foto

Alfre Woodard

  • nar. 8.11.1952 (63 let)
    Tulsa, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alfre Ette Woodard se narodila v Tulse ve státě Oklahoma jako nejmladší ze tří dětí. Jméno dostala po své kmotře, která toto jméno údajně viděla ve snu napsané zlatými písmeny. Na střední škole byla roztleskávačkou, k herectví přičichla díky roli jeptišky ve školní divadelní hře. Po střední škole odjela studovat herectví na univerzitu do Bostonu a po krátkém účinkování na Broadwayi přesídlila do Los Angeles. První herecká příležitost přišla v roli Rity v thrilleru PAMATUJ SI MÉ JMÉNO z roku 1987, ve kterém hrál mj. Jeff Goldblum. Výrazný herecký úspěch ji potkal v roce 1983, kdy byla nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za roli Geechee v životopisném dramatu CROSS CREEK. V roce 1991 si zahrála Jane v krimidramatu GRAND CANYON a o rok později jí další úspěch přinesla role Chantelle, která ošetřuje bývalou televizní hvězdu upoutanou po úraze na invalidní vozík, v komediálním psychoogickém dramatu SKUTEČNÝ ŽIVOT V BELLE REVE. Za roli Chantelle získala Alfre Independent Spirit Award a také nominaci na Zlatý Globus. V roce 1996 si zahrála Shoat v mysteriózním krimidramatu PRVOTNÍ STRACH. Divákům se zapsala do paměti také hlavní rolí Loretty Sinclaire v dramatu ŽIVOT V DELTĚ, za kterou byla nominována na Independent Spirit Award. Fanoušci seriálů budou Alfre znát jako Betty Applewhite ze seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY.

V říjnu roku 1983 se jejím manželem stal scénárista a producent Roderick Spencer. Manželé spolu žijí doposud v Santa Monice a během manželství se jim narodily dvě děti: Mavis a Duncan.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2017 Who Shot the Sheriff ?
2016 Captain America: Občanská válka
Luke Cage (TV seriál)
So B. It
2015 Hazardní hráči
Knucklehead
2014 Annabelle
Poslední loď (TV seriál)
Ve službách CIA (TV seriál)
2013 The Door
12 let v řetězech
2012 Ocelové magnólie (TV film)
2010 Black Panther (TV seriál)
Memphis Beat (TV seriál)
2009 Maggie Hill (TV film)
Transplantační jednotka (TV seriál)
2008 AmericanEast
American Violet
Family That Preys, The
My Own Worst Enemy (TV seriál)
Splyň se mnou
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
2007 Obrázky Hollis Woodsové (TV film)
2006 Něco nového
Tančím, abych žil
Water Is Wide, The (TV film)
2005 Inconceivable (TV seriál)
Salon krásy
2004 Zloději paměti
Zoufalé manželky (TV seriál)
2003 Jádro
Radio
Útěk ze čtvrtého rozměru (TV film)
Zpívající detektiv
2002 Baby of the Family
Thornberryovi na cestách
2001 Svět podle Prota
2000 Co se vaří?
Ďábel přichází
Dinosaurus
John Henry
Láska a basket
Ulice bez lásky (TV film)
1999 Podivné prázdniny (TV film)
Strom splněných přání
Úspěšný Mumford
1998 Brown Sugar
Život v deltě
1997 Member of the Wedding, The (TV film)
Secrets
The Brave Little Toaster to the Rescue
1996 Cesta za zítřkem
Follow Me Home
Gulliverovy cesty (TV film)
Prvotní strach
Special Report: Journey to Mars (TV film)
Star Trek VIII: První kontakt
1995 Co si ušít do výbavy
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Piano Lesson, The (TV film)
Statistically Speaking
1994 Aliens for Breakfast (TV film)
Crooklyn
Lanaři
Race to Freedom: The Underground Railroad (TV film)
1993 Bopha!
Doktorka Quinnová (TV film)
Srdce a duše
1992 Bohatí láskou
Proměna Betty Lou
Skutečný život v Belle Reve
1991 Grand Canyon
Pretty Hattie's Baby
1990 Blue Bayou (TV film)
1989 Královna krásy
Mother's Courage: The Mary Thomas Story, A (TV film)
1988 Child Saver, The (TV film)
Strašidelné Vánoce
1987 Mandela (TV film)
1986 Extrémy
Unnatural Causes (TV film)
1985 Go Tell It On the Mountain (TV film)
Killing Floor, The (TV film)
Sara (TV seriál)
Words by Heart (TV film)
1984 Sladká pomsta (TV film)
1983 Cross Creek
1982 Ambush Murders, The (TV film)
Faerie Tale Theatre (TV seriál)
For Colored Girls Who Have Considered Suicide/When the Rainbow Is Enuf (TV film)
St. Elsewhere (TV seriál)
Tucker's Witch (TV seriál)
Two by South (TV film)
1981 The Sophisticated Gents (TV film)
1980 Zdraví
1979 Freedom Road (TV film)
1978 Pamatuj si mé jméno
Trial of the Moke, The (TV film)

Dokumentární

2016 Maya Angelou and Still I Rise
2014 Makers: Women in Hollywood
2013 Miracle Rising: South Africa
2010 Have You Heard from Johannesburg
2009 Sundance Directors Lab (TV seriál)
2008 Medal of Honor (TV film)
2007 Nefertiti: Egyptská královna (TV film)
2006 King Leopold's Ghost
2003 Nat Turner: A Troublesome Property
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
2002 Searching for Debra Winger
2001 American Exile
2000 Directors: Spike Lee, The
Eleanor Roosevelt (TV film)
Half Past Autumn: The Life and Works of Gordon Parks (TV film)
Kennedy Center Presents: Speak Truth to Power, The (TV film)
Revelations: Exposing the Radical Right
1998 Celebrity Profile: Danny Glover (TV film)
People's Century (TV seriál)
1997 Cadillac Desert (TV seriál)
Miss Evers' Boys (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
Countdown to Freedom: 10 Days That Changed South Africa
Frederick Douglass: When the Lion Wrote History (TV film)
Malcolm X: Make It Plain (TV film)

TV pořady

2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace