foto

Keir Dullea

  • nar. 30.5.1936 (79 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Keir Dullea se narodil v Clevelandu v Ohiu, ale když mu byly tři, tak se rodina přestěhovala do New Yorku, kde také ve čtvrti Greenwich Village vyrůstal - rodiče zde provozovali knihkupectví. Dokončil George School v Pennsylvánii, studoval na Rutgersově univerzitě a také Státní univerzitě v San Francisku, pak se rozhodl věnovat divadlu. Svůj newyorský jevištní debut učinil v Neighborhood Playhouse v produkci "Sticks and Bones" (1956). Jako člen pouličního gangu zapůsobil svým filmovým debutem v dramatu HOODLUM PRIEST(1961), ve kterém jako mladý delikvent zkřížil své kroky s duchovním (Don Murray). Jeho první rolí byla však už rok předtím postava německého pilota v televizní adaptaci PANÍ MINIVEROVÁ (1960) s Maureen O'Harovou.

Byl všestranný, ztvárňoval emočně nevyrovnané mladíky a psychicky narušené jedince: afefobií stižený David se hezky doplňoval se schizofrenickou Lisou (Janet Margolinová) v lovestory DAVID AND LISA (1962) – za tuto roli Keir získal Zlatý glóbus pro "nejslibnějšího hereckého nováčka“ a filmem se mimochodem mihla také Keirova vlastní matka Margaret, jako postava vycházející po schodišti. Dále to byl stresovaný vojín v první adaptaci románu Jamese Jonese TENKÁ ČERVENÁ LINIE (1964), Premingerův kultovní thriller BUNNY LAKE IS MISSING (1965), kde hrál bratra Carol Lynleyové se sklonem k incestu a možným podílem na zmizení jejího dítěte, jako Paul Renfield zase v dramatu THE FOX (1967) vrazil emocionální klín mezi dvě lesbičky, Anne Heywoodovou a Sandy Dennisovou.

Bezpochyby nejznámější rolí štíhlého, nepřístupného herce s chlapeckou vizáží a modrýma očima byl astronaut David Bowman z Kubrickovy přelomové sci-fi 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA (1968) následované stejně ambiciózním a vcelku zdařilým pokračováním 2010: DRUHÁ VESMÍRNÁ ODYSEA (1984) ve kterém můžeme vidět jak Jana Třísku tak i samotného Arthura C. Clarka, autora knižních předloh. Ve stejném roce se jako záhadný cizinec Dullea objevil ještě v americko-řecké sci-fi THE NEXT ONE (1984).

Po ”Odysee” měl Keir problém podobný filmový úspěch zopakovat a soustředil se na divadelní kariéru. Na Broadwayi debutoval už před “Odyseou“, a sice ve hře "Dr. Cook's Garden" (1967) vedle Burla Ivese a o dva roky později zazářil jako slepý mladík Donny Dark snažící se vymanit z náruče své panovačné matky a následovat svoji lásku, volnomyšlenkářskou dívku (Blythe Danner), ve hře "Motýli jsou svobodní" (1969), která se za tři roky (1972) dočkala své filmové podoby s Goldie Hawnovou a Edwardem Albertem (rok předtím byla s Bingem Crosbym zfilmována i hra "Dr. Cook's Garden").

V koprodukčním filmovém dramatu DE SADE (1969) hrál Dullea titulní roli Markýze - zestárlého Markýze zde mimochodem na jeho popud ztvárnil jeho vlastní otec Robert, nechtělo se mu totiž podstoupit chystaný make-up. S vlažným přijetím přechodně točil v Anglii a Kanadě a na Broadway se vrátil jako Brick v repríze Williamsova dramatu "Kočka na rozpálené plechové střeše“ (1974) a černou komedií “P. S. Tvá kočka je mrtvá!" (1975). K dalším pozoruhodným rolím patří Devon ze sci-fi seriálu “The Starlost” (1973) nebo Thomas Grambell ze sci-fi BRAVE NEW WORLD (1980). Objevil se také v životopisném televizním dramatu PŘÍBĚH AUDREY HEPBURNOVÉ (2000) s Jennifer Love Hewittovou, ve kterém hrál otce hlavní postavy. Mezi jeho zatím poslední role pak patří senátor a rádce Matta Damona v romantickém thrilleru s Angelinou Jolie v režii Roberta De Nira KAUZA CIA (2006).

Keir Dullea byl celkem čtyřikrát ženatý, od roku 1999 žije s herečkou Miou Dillonovou, se kterou se krátce po svatbě objevil ve hře "Deathtrap". Jeho první manželkou byla herečka Margot Bennettová (1960-68), se Susan Lessonsovou jim to vydrželo rok (1969-1970) a se Susie Fullerovou, pozdější režisérkou, žil od roku 1972 až do její smrti v roce 1998 – tento vztah mu rovněž přinesl dvě nevlastní dcery. Se Susie v roce 1983 také založili neziskovou organizaci “Theater Artists Workshop of Westport“.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2016 The Path (TV seriál)
What the Fire Throws (S01E01)
2014 Space Station 76
Svět na houpačce
2013 Isn't It Delicious
2012 HENRi
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Fortune
2008 Vdaná snoubenka
2006 Kauza CIA
Lonely Sky, A
2003 Lovec vetřelců
2002 Three Days of Rain
2000 Divine Inspiration, The
Píseň všedního života (TV film)
Příběh Audrey Hepburnové (TV film)
1992 To teda byla noc
1984 Next One, The
Slepý, který viděl
2010: Druhá vesmírná odysea
1983 Zděděný strach ze smrti
1981 No Place to Hide (TV film)
1980 Brave New World (TV film)
Hostage Tower, The (TV film)
Starlost: The Alien Oro, The (TV film)
Starlost: The Beginning, The (TV film)
The Starlost: Deception (TV film) - a.z.
1979 Legenda o zlaté zbrani (TV film)
1978 Because He's My Friend (TV film)
Leopard in the Snow
1977 Mannikin
Pronásledovaná
Welcome to Blood City
1976 Law and Order (TV film)
1974 Černé Vánoce
Paul and Michelle
1973 Paperback Hero
The Starlost (TV seriál)
1972 Diavolo nel cervello, Il
Papežka Jana
1971 Montserrat (TV film)
1970 Black Water Gold (TV film)
1969 De Sade
1968 2001: Vesmírná odysea
1967 Lišák
1966 Madame X
1965 Hledá se Bunny Lakeová
1964 Mail Order Bride
Ore nude, Le
Thin Red Line, The
1962 David a Líza
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Hoodlum Priest
1960 Mrs. Miniver (TV film)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2014 Kubrick Remembered
Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
2012 Pokoj 237
2005 Movies That Shook the World (TV seriál)
On Screen! (TV seriál)
2001 Stanley Kubrick: Život v obrazech
2001: The Making of a Myth (TV film)
1984 2010: The Odyssey Continues

TV pořady

1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace