foto

Dom DeLuise

  • nar. 1.8.1933
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 4.5.2009 (75 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dominick „Dom“ DeLuise byl americký herec, komik, režisér, šéfkuchař a spisovatel.

Vystudoval Vysokou školu múzických umění. První divadelní role si odbyl v Clevlendském divadle. Následovaly role v New Yorku, mimo Broadway, od roku 1968 i na Broadwayi. Jeho první televizní rolí se stalo účinkování v GARRY MOORE SHOW. Poté se začal pravidelně objevovat v mnoha televizních show. Od roku 1968 mu poskytla stanice CBS vysílací práva na jeho vlastní show. Prvním filmem, ve kterém se objevil, je snímek Sidneyho Lumeta – SELHÁNÍ VYLOUČENO z roku 1964. Mnoho jeho komediálních filmových rolí je spojeno s režisérem Melem Brooksem, např. NĚMÝ FILM, OHNIVÁ SEDLA, BLÁZNIVÝ PŘÍBĚH ROBINA HOODA nebo SPACEBALLS. V roce 1971 natočil svůj filmový debut HOT STUFF.

Dom DeLuise měl drsný, ale sladce znějící hlas, který propůjčil několika animovaným postavám. Jmenujme například filmy: AMERICKÝ OCÁSEK, CHARLIE: VŠICHNI PEJSKOVÉ JDOU DO NEBE, PIKO A KOLUMBUS, SNĚHURKA A JAK TO BYLO DÁL. Nejraději hrál v komediích, jeho dobrý přítelem byl Burt Reynolds, se kterým natočil několik filmů jako: POLDA A BANDITA, TAJNÝ ZÁVOD NEBO VELKÝ ZÁVOD. Jak už jsem zmínil, byl také spisovatelem a šéfkuchařem. Vydal několik kuchařských bestsellerů a dětských knížek.

V roce 1965 až do jeho smrti v roce 2009 byl šťastně ženatý s Carol Arthur, se kterou měl tři syny. Nejznámější z nich je nejspíše scénárista a režisér Peter DeLuise. Dom DeLuise umřel ve věku 75 let v Santa Monice v Californii na selhání ledvin.

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Herecká filmografie

2008 Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2006 Video Classroom Lesson 1: Space and Sea
2004 Breaking the Fifth
Girl Play
2003 Remembering Mario
2002 I Love Muppets (TV film)
It's All About You
2001 Always Greener
My X-Girlfriend's Wedding Reception
2000 Lev ze Země Oz
Malí podnikatelé
1999 Americký ocásek 4 - Záhadná příšera
Boys Will Be Boys (TV film)
Malí géniové
Walking After Midnight (TV seriál)
1998 Americký ocásek 3 - Poklad na Manhattanu
Between the Sheets
Charlie Horse Music Pizza, The (TV seriál)
Charlie 3: Všichni pejskové slaví Vánoce
Kmotříček
Tajemství N.I.M.H. 2
1997 Bláznivý polda
Hvězdná brána (TV seriál)
1996 All Dogs Go to Heaven: The Series (TV seriál)
Charlie 2: Všichni pejskové přijdou do nebe
Shari's Passover Surprise (TV film)
1995 Cooking with Dom DeLuise
Lamb Chop's Special Chanukah (TV film)
Red Line
Tin Soldier, The (TV film)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
Mlčení šunek
Munchie Strikes Back
Nepijte vodu (TV film)
Skřítek v Central Parku
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
Skateboard Kid
Strážce moře (TV seriál)
1992 Fievelův americký ocásek (TV seriál)
Munchie
Piko a Kolumbus
Téměř těhotná
1991 Americký ocásek 2 - Fievel na Divokém západě
Bláznivá jízda
Timmy's Gift: Precious Moments Christmas (TV film)
1990 Parťák
Sněhurka a jak to bylo dál
Wake, Rattle & Roll (TV seriál)
1989 Charlie: Všichni pejskové jdou do nebe
1988 Oliver & Přátelé
1987 Dom DeLuise Show, The (TV seriál)
Going Bananas
Spaceballs
Tassinaro a New York, Un
1986 Americký ocásek
Princess and the Dwarf, The
Strašidelné líbánky
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1984 Johnny Dangerously
Velký závod 2
1983 Happy (TV film)
1982 Baryšnikov v Hollywoodu (TV film)
Nejlepší bordýlek v Texasu
Tajemství N.I.M.H.
1981 History of the World: Part I
Kocourek Petřík
Tajný závod
1980 Baryšnikov na Broadwayi (TV film)
Fatso
Herschel drtí faraony
Polda a bandita 2
Poslední manželství v Americe
1979 Hot Stuff
Muppet Movie, The
1978 Detektiv ze San Franciska
Konec
Sextette
1977 Diary of a Young Comic (TV film)
Největší milovník
1976 Němý film
1975 Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese
1974 Ohnivá sedla
Only with Married Men (TV film)
1973 Lotsa Luck (TV seriál)
1972 Every Little Crook and Nanny
Evil Roy Slade (TV film)
The Roman Holidays (TV seriál)
1971 Kdo je Harry Kellermann a proč o mně říká ty strašné věci?
1970 All My Children (TV seriál)
Dvanáct křesel
Norwood
1968 What's So Bad About Feeling Good?
1967 Busy Body, The
1966 Loď se skleněným dnem
1964 Diary of a Bachelor
Entertainers, The (TV seriál)
Selhání vyloučeno

Dokumentární

2015 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
2006 50 Greatest Comedy Films, The (TV film)
2004 Remarks on Marx: A Night at the Opera
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2000 Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
1999 Intimate Portrait: Loni Anderson (TV film)
1998 Dean Martin: The E! True Hollywood Story (TV film)
1994 Hal Roach: King of Laughter (TV film)
1992 A Tribute to the Boys: Laurel & Hardy (TV film)
1982 Hollywood: The Gift of Laughter (TV film)
1980 Ann-Margret: Hollywood Movie Girls (TV film)

TV pořady

1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Magic with the Stars (TV pořad)
1977 Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
Superstunt (TV pořad)
1974 Tony Orlando and Dawn (TV pořad)
1970 Kraft Music Hall Presents: The Des O'Connor Show (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
The Glen Campbell Goodtime Hour (TV pořad)
1966 Dean Martin Summer Show, The (TV pořad)
1965 The Dean Martin Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1996 'Weird Al' Yankovic: The Videos (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1999 Boys Will Be Boys (TV film)
1979 Hot Stuff

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace