foto

Curtis Armstrong

  • nar. 27.11.1953 (62 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Curtis Armstrong je americký herec, známý divákům především pro ztvárnění postav "Boogera" v komedii REVENGE OF THE NERDS /1984/, jako Herbera Violy v detektivním seriálu MOONLIGHTNING /1985-1989/ a také jako věhlasného hudebního producenta Ahmeta Erteguna v životopisném filmu RAY /2004/.

Armstrong se narodil v Detroitu v Michiganu, matce Normě E. /roz. D'Amico/ profesí učitelka a Robertu Leroyovi Armstrongovi. Navštěvoval střední školu Berkley High School v Berkley v Michiganu a později absolvoval univerzitu Oakland University v Rochesteru.

Jeho první významější role přišla s filmem RISKY BUSINESS /1983/, ale opravdový průlom nastal s komedií REVENGE OF THE NERDS, kde hrál postavu Dudleye „Boogera" Dawsona a také v pokračování tohoto filmu REVENGE OF THE NERDS II: NERDS IN PARADISE /1987/.  Svou roli si zopakoval i ve třetím pokračování z roku 1992, REVENGE OF THE NERDS: THE NEXT GENERATION a naposledy v roce 1994 v REVENGE OF THE NERDS: NERDS IN LOVE. Tato jeho postava byla terčem vtipů v episodě seriálu The Simpsons s názvem „E-I-E-I-/Annoyed Grunt/". Mezi jeho další filmy můžeme zařadit teenagerskou komedii BETTER OFF DEAD /1985/, romantickou komedii ONE CRAZY SUMMER /1986/, krimi film SMOKIN' ACES /2006/, komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem JINGLE ALL THE WAY /1996/ nebo komedii BEER FOR MY HORSES /2008/.

Namluvil hlas postavy Mr.Moleguaca v původním animovaném seriálu společnosti Disney Channel, THE EMPEROR'S NEW SCHOOL /2006-2008/, účinkoval v dramatu AKEELAH AND THE BEE /2006/ a taktéž v teenage komedii MAX KEEBLE'S BIG MOVIE /2001/. V kultovní komedii ELVIS MEETS NIXON /1997/ hrál postavu jménem „Farley". V animovaném sitcomu AMERICAN DAD! /2005-současnost/ namluvil hlas „Snota" parodujícího jeho roli v Revenge of the Nerds.

Ve filmu Ray si záměrně oholil hlavu, aby věrně napodobil vizáž hudebního producenta Ahmeta Erteguna. V seriálu GREY'S ANATOMY /2005-současnost/ se objevil jako guest starr v 10. episodě „Much To Much" a v 11.episodě „Owner of a Lonely Heart". V seriálu MY NAME IS EARL /2005-2009/ hrál fiktivního astronauta Chaze Daltona. V drama seriálu z lékařského prostředí HOUSE /2004-2012/, hrál v šesté sezóně v episodě „Broken", postavu paranoidního pacienta v psychiatrickém ústavu . V krimi seriálu THE CLOSER /2005-2102/ ztvárnil postavu právníka Petera Goldmana v sedmé sezóně v episodě „Curb Your Enthusiasm".

Je expertem na hudbu a dílo zpěváka Harry Nilssona, který byl v 70.letech úspěšným muzikantem. Ke znovuvydaným Nilssonovým albumům napsal průvodní komentář. Armstrong je horlivým fanouškem spisovatele Washingtona Irvinga, komiků Laurela a Hardyho a spisovatele Sira Arthura Conana Doylea a jeho příběhů Sherlocka Holmese. Je otcem dcery Lily.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2015 Bound & Babysitting (TV film)
2014 Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Locker 13
2013 Gumshoe
2012 Robot a příšerka (TV seriál)
Route 30, Too!
2011 Beethoven's Christmas Adventure
Bucky Larson: Zrozen být hvězdou
Černá listina
Dog Who Saved Halloween, The (TV film)
Flypaper
Nová holka (TV seriál)
2010 Dan Vs. (TV seriál)
Darnell Dawkins Mouth Guitar Legend
High School
$#*! My Dad Says (TV seriál)
2009 Gold Retrievers, The
Pravá blondýnka 3
Prci, prci, prcičky: Kniha lásky
Ratko: The Dictator's Son
2008 Pivo pro mýho koně
Puberťáci milují sex
2007 Shredderman vítězí (TV film)
Škvára
2006 Akeelah
Apokalypsa
Já, Eloise (TV seriál)
Pucked
Sejmi eso
Vladařova nová škola (TV seriál)
2005 Americký táta (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Láska v horách
Lovci duchů (TV seriál)
Pán Domu
Sběratelé kostí (TV seriál)
2004 Big Time
Conversations
Dr. House (TV seriál)
Pokrevní msta
Ray
Seat Filler, The
2003 Bar, The
My Dinner with Jimi
Návrat do netopýří jeskyně: Adam a Burt po třiceti letech (TV film)
Quigley - psí život
Tales of a Fly on the Wall (TV film)
Titletown (TV film)
2002 Hurikán
Projekt Viper (TV film)
Sexy párty
2001 Chronicle, The (TV seriál)
2000 Tenkrát na východě
1998 Border to Border
Safety Patrol (TV film)
1997 Elvis Meets Nixon (TV film)
Sex v L.A. (TV film)
1996 Agent WC 40
Rolničky, kam se podíváš
Velký tyran
1994 Pomsta šprtů 4: Zamilovaní šprti (TV film)
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Public Enemy #2
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
Pomsta šprtů 3: Nová generace (TV film)
1991 Miláčku jsem po smrti (TV film)
1989 Jak se dostat na vysokou
1987 Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji
1986 Ayla z kmene medvědů
Ztřeštěné léto
1985 Doktorem proti své vůli
Měsíční svit (TV seriál)
Radši umřít
1984 Pomsta šprtů
1983 Riskantní podnik

TV pořady

2013 Král šprtů (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace