foto

Dan Brown

  • nar. 22.6.1964 (52 let)
    Exeter, New Hampshire, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn stredoškolského učiteľa matematiky a profesionálnej hudobníčky Dan Brown sa narodil 22. júna 1964 v americkom New Hampshire. Tento spisovateľ thrillerov vyštudoval  pomerne elitnú školu Philips Exeter Academy, kde učil jeho otec a neskôr na škole sám strávil čas ako učiteľ angličtiny. Po tejto skúsenosti sa stal spisovateľom na plný úväzok.
 
Dan Brown napísal celkovo päť románov (šiesty je na ceste) a z toho boli dva prevedené na celovečerné filmy (tretí sa plánuje) pod taktovkou Rona Howarda. Záujem Browna o kryptografiu a tajné organizácie značne ovplyvnil jeho tvorbu.
 
V roku 2006 sa pozornosť sústredila na adaptáciu jeho románu Da Vinciho kód, ktorý zaznamenal veľký komerčný úspech. Svetu sa predstavila teraz už známa postava intelektuála a odborníka na symboly Roberta Langdona, ktorá bude zrejme naveky spojená s tvárou Toma Hanksa.
 
O tri roky neskôr sa filmári rozhodli spracovať aj ďalšiu knihu – Anjeli a démoni, ktorá sa venovala téme náboženstva a vedy. Tom Hanks si svoju predchádzajúcu rolu zopakoval. Film Anjeli a démoni si počínal všeobecne o čosi menej úspešne.
 
Postavu Roberta Langdona plánujú filmári na plátna kinosál dostať aj po tretíkrát, avšak dátum premiéry chystaného Strateného symbolu sa často posúva. Po internete kolovali správy, že aj jeho zvyšné romány Digitálna pevnosť a Bod klamu (v češtine vyšiel pod názvom Anatomie lži) sa dočkajú filmového spracovania, ale boli to len novinárske kačice.

Adrián "Greenpeacak" Berecz

Spisovatelská filmografie

2018 The Lost Symbol - kniha
2016 Inferno - kniha
2009 Andělé a démoni - kniha
2006 Šifra mistra Leonarda - kniha

Dokumentární

2005 Osvícení andělů a démonů (TV film) - kniha

Herecká filmografie

2006 Šifra mistra Leonarda
2005 Buď v klidu

Dokumentární

2004 Da Vinci Code Decoded

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace