Reklama

Reklama

Rosanna Fratello

Rosanna Fratello

nar. 13.03.1951 (73 let)
San Severo, Itálie

Biografie

Rosanna (Alda) Fratello se narodila 13. března 1951 v San Severu v Itálii. Jako herečka se ve své kariéře objevila pouze ve třech filmech, ale svět showbyznysu zná tuto italskou krásku především jako jednu z nejcitlivějších a sofistikovaných interpretek klasických italských písní.

Rosanna se narodila jako čtvrté dítě z pěti sourozenců v rodině skromného původu. Její první hudební vystoupení bylo v soutěži "La Reginella della canzone di Piacenza", kde zvítězila v konkurenci více než sta účastníků. Její hudební premiérou byla v roce 1969 píseň „Il treno“.

Rosanna je velice úspěšnou italskou zpěvačkou a třeba na slavném hudebním festivalu v Itálii, v Sanremu, se zatím ve své kariéře objevila šestkrát (1970,1971,1974,1975,1976) a naposledy v roce 1994, kdy se skupinou Squadra Italia, zpívala staré italské písně. V roce 1970 vydala své první hudební album s názvem „Rosanna“ a od té doby následovalo dalších dvanáct sólových studiových alb. Zatím poslední z roku 2011 nese název „Tre rose rosse“ a napsal ho a produkoval Cristiano Malgioglio. Hudebních singlů má na svém kontě Rosanna necelých čtyřicet. Díky písni „Non sono Maddalena“, kterou pro ni napsal Giorgio Conte, obdržela v Benátkách na festivalu Musica Leggera di Venezia, cenu „Gondola D'Argento“. V roce 1985 se podílela na televizním programu PREMIATISSIMA a byla členkou tria Ro.Bo.T.. Toto trio s ní společně tvořili Little Tony a Bobby Solo. (Ro-Rosanna, Bo- Bobby a T-Tony). Společně nahráli u Five records dvě alba (1985 a 1987). V devadesátých letech se zúčastnila ještě několika televizních pořadů jako DOMENICA IN, nebo VIVA NAPOLI.

Co se týká její filmové produkce, vzpomíná, že v době kdy hrála ve filmu SACCO A VANZETTI, jí Ennio Morricone naplňoval komplimenty na její hlas a dal jí velkou sílu pro další kariéru. Lino Banfi jí ve své době nabídl scénáře pro mnoho filmů, ale pak se obrátil na Edwige Fenech. Rosanna prý zčervenala jen při pomyšlení svléknout se na place. Přesto později, v roce 1981 pózovala nahá pro italské vydání Playboye.

Na svém kontě má tedy Rosanna tři filmy. V dramatu SACCO A VANZETTI z roku 1971 o jednom z nejhorších rozsudků v dějinách, který byl vynesen v USA, nad neprávem obžalovanými italskými emigranty, se objevila v roli Rosy Sacco. Roku 1973, hrála Rosanna v kriminálce LA MANO NERA – PRIMA DELLA MAFIA, PIU DELLA MAFIA s výborným hereckým obsazením (Pistilli, Leroy, Placido, Stander…) a v roce 1976, hrála ve filmu LA LEGGE VIOLENTA DELLA SQUADRA ANTICRIMINE, snímek opět z prostředí zločinecké organizace, policie a novinářů.

V roce 1975 se rozhodla Rosanna více si užít soukromého života a přerušila profesionální závazky, přičemž nadále vystupovala v Itálii i v zahraničí. V tomto roce se vdala za Giuseppa Cappellana a v roce 1978, se jim narodila dcera Guendalina, která je dnes notářkou. V roce 1979 se pak Rosanna opět plně vrací na hudební scénu a od roku 1981 navázala spolupráci s textařem Cristianem Malgiogliem.

Rosanna má svůj vlastní fan club : Rosanna Fratello Fans Club Italia c/o Stefano Martini - via Norma Parenti, 11 57025 Piombino (LI). Jako své idoly uvádí Rosanna především Ritu Pavone, ráda má i Barbaru Streisand. Rosanna je člověk hluboce věřící a je člověkem, který věří, i když nejdou věci podle očekávání, je velmi oddaná. Dle jejího názoru jsou „skutečné“ písně z „její doby“, tedy z let sedmdesátých a osmdesátých. Dnes je Rosanna majitelkou cukrárny v Comu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herečka

Ovládací panel

Reklama

Reklama