foto

Jan Potměšil

  • nar. 31.3.1966 (50 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z Prahy se věnoval hraní už od dětství. V pouhých jedenadvaceti letech se stal velkou filmovou hvězdou díky hlavní roli naivního mladíka Martina, který naletí skupině veksláků, aby se následně stal jedním z nich v dnes již kultovním snímku Víta Olmera a Radka Johna BONY A KLID. Ve stejném roce si zahrál také ústřední postavu udatného ševce Jíry v pohádce Zdeňka Trošky O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI. Zajímavou hereckou kreaci předvedl i v na svoji dobu velmi odvážném filmu PROČ?.

Nečekaný zlom v jeho životě, však přišel v roce 1989, kdy se Jan Potměšil účastnil listopadových demonstrací a při těžké autonehodě utrpěl vážná zranění, jejichž následkem je doživotně upoután na invalidní vozík. Přesto se po dlouhém léčení během 90. let k herecké profesi vrátil. Dnes se objevuje zejména na divadelních prknech. Je členem spolku Kašpar, který hraje v Divadle v Celetné. Příležitostně se vrací i na filmová plátna (BOLERO). Za ztvárnění titulní role v Shakespearově hře Richard III. získal cenu Alfréda Radoka.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2015 Kancelář Blaník (TV pořad)
Chráněná dílna (S03E17)
2014 Bony a klid 2
Kancelář Blaník (TV pořad)
První máma (1) (S02E10)
Občanská naděje (studentský film)
2013 Škraboška (studentský film)
2009 Rozmarné léto (divadelní záznam)
2007 Nesmělý Mikeš (TV film)
Tři srdce (TV film)
2006 Růže pro Algernon (divadelní záznam)
2005 Eden (TV seriál)
Eden - Zlatá karta (TV film)
2004 Bolero
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Kruh
1999 Vincenz Priessnitz
1997 Širák (TV film)
1996 Jméno kódu: Rubín
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
V erbu lvice
1990 Zabijáci (TV film)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Strom pohádek: Dobro a zlo (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Vlastně se nic nestalo
1987 Bony a klid
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Proč?
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Česáč (TV film)
Stopy ve skle (TV film)
1985 Cawdor a Fera (TV film)
Třetí patro (TV seriál)
1983 Hrátky (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
1981 Tajemství ďáblovy kapsy
1980 Každý má svůj stín (TV film)
1979 Neohlížej se, jde za námi kůň!
1978 Tajemství Ocelového města
1977 Třešňová babička (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
Příběh důchodkyně Kubánkové (E09)
Příběh dvou pokladních (E08)
další epizody
1976 Jakub
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Lokomotiva (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)

Dokumentární

2013 Život s Kašparem
2012 Věra 68
2010 Film o filmu: Bony a klid (TV film)
11 lidí, 11 názorů
2007 13. komnata Daniely Filipiové (TV film)
2006 Film o seriálu Eden (TV film)
13. komnata Jana Potměšila (TV film)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
1999 Člověk a čas 1: Deset let v životě mladého muže (TV film)
Člověk a čas 2: Výzva (TV film)
Výzva (TV film)

TV pořady

2016 Adventní koncerty 2016 (TV pořad)
2015 Adventní koncerty 2015 (TV pořad)
Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Možná přijde i charita (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Kde bydlely princezny (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2005 Vánoce s Troškou pohádek (TV pořad)
2004 Edův pohádkový balík (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Odpoledne pro všechny (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace