foto

John Williams

  • nar. 8.2.1932 (84 let)
    Floral Park, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Towner Williams se narodil 8.února 1932 ve státě New York matce Esther a jazzovému bubeníkovi Johnovi. V roce 1948 se s celou rodinou přestěhoval do Los Angeles, kde získal vzdělání na North Hollywood High School. Po vystudování této střední školy se dostal na Kalifornskou univerzitu a jeho mentorem se stal hudební skladatel Mario Castelnuovo-Tedesco. V roce 1952 vstoupil do leteckých sil USA, kde dirigoval kapelu této organizace.

V roce 1955 své působení v armádě ukončil, přestěhoval se do New Yorku a začal navštěvovat nejznámnější hudební školu Julliard School, kde se učil především hudbě klavírní. Během tohoto studia hrál na piáno v několika jazzových kapelách a studiových orchestrech. Po studiu na Julliardu se přestěhoval do Los Angeles, kde začal pracovat jako orchestrátor ve filmových studiích. Současně zde také hrál v některých případech na klavír. Během tohoto působení spolupracoval například se skladateli Alfredem Newmanem a Jerrym Goldsmithem.

Prvním velkým filmem, k němuž John Williams složil hudbu byl béčkový film DADDY-O (1958), po němž získali hollywoodští producenti o Johnovi povědomí a začali mu směrovat některé menší zakázky. Po složení soundtracku k filmu POBERTOVÉ (1969) si jej všiml i režisér Steven Spielberg a požádal jej o spolupráci na snímku SUGARLANDSKÝ EXPRES (1974), který de facto odstartoval Williamsovu hvězdnou kariéru a především úzkou spolupráci mezi ním a Spielbergem. Známé jsou především jejich společné projekty ČELISTI (1975) nebo série INDIANA JONES.

John Williams je však především známý svým hudebním doprovodem k celé hexalogii HVĚZDNÉ VÁLKY, kde se proslavil především svým světoznámým motivem "Darth Vader march". Mimo svou kariéru u filmu také napsal ústřední motivy pro olympijské hry v letech 1984, 1988, 1996 a 2002, z nichž nejznámnější je právě motiv z roku 1984 z letních olympijských her v Los Angeles "Olympic fanfare and theme".

Doposud získal celkem 5 Oscarů, 3 Emmy, 4 Zlaté Glóby a 21 cen Grammy. Je považován za předního amerického hudebního skladatele a čestným členem národního spolku "Kappa Kappa Psi" sdružující hudebníky USA. V roce 2000 byl uveden do Hollywood Bowl Hall of Fame a v roce 2004 obdržel ocenění Kennedyho střediska. Jeho manželkou byla herečka Barbara Ruick, která zemřela v roce 1974 a porodila mu celkem tři děti.

Jirka "Broxigar" Havlíček

Skladatelská filmografie

2019 Indiana Jones 5
2017 Robopocalypse
2016 Obr Dobr
2015 Star Wars: Síla se probouzí
2013 Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Hrozba Sithů
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Jediové útočí (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Skrytý klon (TV film)
Zlodějka knih
2012 Angry Birds Star Wars Cinematic Trailer
Lincoln
2011 Tintinova dobrodružství
Válečný kůň
2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
2005 Gejša
Mnichov
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
Válka světů
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Terminál
2002 Harry Potter a Tajemná komnata
Chyť mě, když to dokážeš
Minority Report
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 A.I. Umělá inteligence
Harry Potter a Kámen mudrců
2000 Patriot
1999 Andělin popel
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1998 Druhá nebo první
Zachraňte vojína Ryana
1997 Amistad
Sedm let v Tibetu
Vítejte v Rosewood
Ztracený svět: Jurský park
1996 Spáči
1995 Nixon
Sabrina
1993 Jurský park
Schindlerův seznam
1992 Navždy a daleko
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
1991 Hook
JFK
1990 Podezření
Sám doma
Stanley a Iris
1989 Indiana Jones a Poslední křížová výprava
Narozen 4. července
Navždy
1988 Náhodný turista
1987 Čarodějky z Eastwicku
Říše slunce
1986 Vesmírný tábor
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1984 Indiana Jones a Chrám zkázy
Řeka
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 E.T. - Mimozemšťan
Monsignor
1981 Dobyvatelé ztracené archy
Heartbeeps
1980 Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 Drákula
1941
1978 Čelisti II
Superman
Zuřivost
1977 Blízká setkání třetího druhu
Černá neděle
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1976 Bitva o Midway
Rodinné spiknutí
Zastavení na Missouri
1975 Čelisti
Vražda na Eigeru
1974 Conrack
Skleněné peklo
Sugarlandský expres
Zemětřesení
1973 Dlouhé loučení
Muž, který miloval Kočičí tanec
Papírová honička
Propustka do půlnoci
Tom Sawyer
1972 Dobrodružství Poseidonu
Malí kovbojové
Pete a Tillie
The Screaming Woman (TV film)
Vidiny
1971 Šumař na střeše
1970 Jana Eyrová (TV film)
Storia di una donna
1969 Pobertové
Sbohem, pane profesore!
1968 Heidi (TV film)
Land of the Giants (TV seriál)
Sergeant Ryker
1967 Pan Fitzwilly
Průvodce ženatého muže
1966 Jak ukrást Venuši
Penelope
S mojí ženou ne!
Velký Bill
Záchrana vzácného plemene
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
Katherine Reed Story, The
Lost in Space (TV seriál)
Pouze stateční
1964 Gilligan's Island (TV seriál)
Gilligan's Island: Marooned (TV film)
The Killers
1963 Diamond Head
1962 Bachelor Flat
Wide Country (TV seriál)
1961 The Secret Ways
1960 Checkmate (TV seriál)
I Passed for White

Dokumentární

2015 John Williams - filmová hudba (koncert)
2008 Timeless Call, A
1999 Unfinished Journey, The

Herecká filmografie

1959 Johnny Staccato (TV seriál)

Dokumentární

2015 John Williams - filmová hudba (koncert)
2010 Conversation with the Masters: The Empire Strikes Back 30 Years Later, A
Dekonstrukce mého otce
Dudamel: Let the Children Play
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
2008 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
2006 Frankie Laine: An American Dreamer
Shark Is Still Working, The
You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2004 Inside 'The Terminal' (TV film)
Revamping of Dracula, The
Star Wars: Impérium snů (TV film)
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2003 Scoring 'Catch Me If You Can'
2001 AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies (TV film)
Beginning: Making Episode I, The
Fiddler on the Roof: 30 Years of Tradition (TV film)
John Williams: The Music of 'Jaws 2'
Making of 'Close Encounters of the Third Kind', The
Making 'Superman': Filming the Legend
Plotting 'Family Plot'
Taking Flight: The Development of 'Superman'
1999 Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
1997 Making of 'Lost World', The
1996 Making of '1941', The
1995 Making of Steven Spielberg's 'Jaws', The
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1986 Liberty Weekend (TV film)
1983 From 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a Saga
1982 Pavarotti & Friends (koncert)
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 XIX Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(11 737)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace