foto

Bruno Coulais

  • nar. 13.1.1954 (62 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský skladatel Bruno Coulais se narodil 13. ledna 1954 v Paříži. Otec pochází z Vendée, matka původem Irácká židovka se narodila v Paříži. Své hudební vzdělání zahájil studiem hry na klavír a housle s úmyslem stát se skladatelem soudobé vážné hudby. Okolnosti a unikátní talent jej postupně navedly na cestu filmového komponování.

Režisér François Reichenbach jej v roce 1977 pozval ke spolupráci na dokumentu MÉXICO MÁGICO (1979). Do konce 90. let zůstal u televizní práce, např. složil hudbu k dramatu režisérek Christine Pascal LE PETIT PRINCE A DIT (1992) a Agnès Merlet LE FILS DU REQUIN (1993). V roce 1994 potkal televizního producenta a režiséra Josée Dayana, který mu svěřil hudbu k úspěšným seriálům LA RIVIÉRE ESPERANCE (1995), HRABĚ MONTE CRISTO (1998), BALZAC (1999). Největší zlom v jeho kariéře přišel v roce 1996, kdy pracoval s dvojicí Claude Nuridsany a Marie Pérennou na dokumentu MIKROKOSMOS. Film zaznamenal obrovský úspěch především zásluhou hudby a tvůrce se stal rázem jedním z nejžádanějších filmových skladatelů. V roce 1997 svůj vklad zúročil v podobě sošky Césara za nejlepší hudbu. Skvělou pověst potvrdil soundtracky k filmům HIMALÁJ – KARAVANA (1999) a PURPUROVÉ ŘEKY (2000).

Od té doby nesměl chybět u žádného nového filmového hitu. Přesto po dokončení hudby k dokumentu PTAČÍ SVĚT (2001) omezil své příspěvky k filmům, aby se mohl věnovat jiné tvorbě (koncertní hudba, opera pro děti). Dětský svět obohatil hudbou k animákům DÍTĚ, KTERÉ SE CHTĚLO STÁT MEDVĚDEM (2002), KORALÍNA A SVĚT ZA TAJNÝMI DVEŘMI (2009) – Annie Awards 2010 a BRENDAN A TAJEMSTVÍ KELLSU (2009). Soundtrack k hudebnímu dramatu SLAVÍCI V KLECI (2004) se stal mezinárodním hitem a Coulais za něj získal v roce 2005 třetího Césara, oscarovou nominaci a několik celosvětových ocenění. Mezi nejnovější projekty patří hudba k historickému dramatu LES ADIEUX À LA REINE (2012) s Diane Kruger v hlavní roli. Rejstřík filmové hudby obsahuje celkem 160 filmů a téměř 20 nominací a výher cen.

Skladatelův inovační hudební styl se může místy výrazně lišit, ale některé specifické faktory se opakují a jsou stále viditelné – prvky opery, dětského hlasu, původní zvučnost, world music, míchání různých hudebních kultur, důraz na atmosféru osvětlení nad filmový děj. Objevil další způsob vyjadřování ve filmu skrze hudbu, našel cestu jak uvést náročnou skladbu mezi široké publikum. Umění v jeho podání má všeobjímající charakter, jako moderní alchymista odhaluje dary zeměkoule v celé své šíři a nekonečné kráse. Bruno je otcem tří dětí, Huga, Louise a Sofie.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

2017 Shadow King, The
2015 Deník komorné
Masaan
Mune - Strážce měsíce
Pierre Brossolette ou les passagers de la lune (TV film)
2014 Píseň moře
Tři srdce
2013 Hraji mrtvého
2012 Ludvík II. Bavorský
Po stopách Marsupilamiho
Sbohem, královno
2011 La Clé des champs
Switch
2010 Chameleon
Tête de Turc
2009 Brendan a tajemství Kellsu
Koralína a svět za tajnými dveřmi
Mensch
Rychlejší než vlastní stín
Villa Amalia
2008 Agathe Cléryová
MR 73
Septième juré, Le (TV film)
Síla odvahy
2007 Druhý dech
Gangsteři
Hellphone
Max & Co
René Bousquet ou Le grand arrangement (TV film)
Ulzhan
2006 Gaspard le bandit (TV film)
Nevyjasněné úmrtí (TV seriál)
2005 Brice de Nice
Jak sbalit super kost
Někdy v dubnu (TV film)
Prokletí králové (TV seriál)
2004 Milady (TV film)
Slavíci v kleci
Tajní agenti
2003 Parents terribles, Les (TV film)
Toute une histoire
2002 Dítě, které se chtělo stát medvědem
Tombales, Les
2001 Belphegor: Fantom Louvru
De l'amour
Fantom Paříže
Un aller simple
Zaidina pomsta (TV film)
2000 Blanc et le rouge, Le (TV film)
Comme un aimant
Harrisonovy květy
Libertin
Místa zločinu
Purpurové řeky
Vem si mě
1999 Balzac (TV film)
Dívka z ciziny (TV film)
Himaláj - Karavana
Rozvrat
Tchyně
Un dérangement considérable
Véga (TV seriál)
1998 Déjà mort
Deux flics (TV seriál)
Don Juan
Enfant des terres blondes, L' (TV film)
Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
Préférence
Serial Lover: Vraždí z lásky
1997 Amour dans le désordre, L' (TV film)
Belle vie, La (TV seriál)
Combat de fauves
Dernier été, Le (TV film)
Famille Sapajou, La (TV film)
Flammen im Paradies
Héritiers, Les (TV film)
Héros sont debout, Les
Jeunesse
Mère de nos enfants, La (TV film)
Mireille et Vincent (TV film)
Pardaillan (TV film)
Victor a Francois (TV film)
1996 Coeur de cible (TV film)
J'ai rendez-vous avec vous (TV film)
Liens du coeur, Les (TV film)
Orange de Noël, L' (TV film)
Sixième classique (TV film)
Une fille à papas (TV film)
Vice vertu et vice versa (TV film)
1995 Blanc à lunettes, Le (TV film)
Čas
Des mots qui déchirent (TV film)
Enfant des rues, L' (TV film)
L'histoire du samedi (TV seriál)
Návod na nevěru
Nid tombé de l'oiseau, Le (TV film)
Rivière Espérance, La (TV seriál)
Un si bel orage (TV film)
Victor et François (TV film)
1994 Cognacq-Jay (TV film)
Colline aux mille enfants, La (TV film)
Mort d'un gardien de la paix (TV film)
Nuiteux, Les (TV film)
Zelený Jindřich
3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
1993 Alice Neversová (TV seriál)
Embrasse-moi vite! (TV film)
Fils du requin, Le
Náš učitel (TV seriál)
Nebezpečný let (TV film)
1992 Les Équilibristes
Ma soeur, mon amour
Návrat Casanovy
Odyssée bidon (TV film)
Petit prince a dit, Le
Place du père, La (TV film)
Siméon
Vieille canaille
1991 Jour des rois, Le
Piège pour femme seule (TV film)
1990 Campagne de Cicéron, La
Lien du sang, Le (TV film)
1989 Adieu Christine (TV film)
Juliette en toutes lettres (TV seriál)
Zanzibar
1988 Lékaři lidí (TV seriál)
1987 Heure Simenon, L' (TV seriál)
1986 Bel ragazzo
Femme secrete, La
Lien de parenté
Qui trop embrasse...
1985 Meurtres pour mémoire (TV film)
Rhapsodie en jaune (TV film)
1984 Oiseau de sang
Quidam (TV film)
1978 Nuit féline

Dokumentární

2015 Příběh lesa
2013 Amazonia
2010 Mimina
2009 Oceány
2008 Living in Emergency: Příběhy lékařů bez hranic
2006 Planète blanche, La
2004 Příběh Modré planety
2002 Křídla přírody (TV film)
2001 Ptačí svět
Vznik života v oceánech
1996 Mikrokosmos

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(164)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace