foto

Olivia Colman

  • nar. 30.1.1974 (43 let)
    Norwich, Norfolk, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olivia Colman (rodným jménem Sarah Caroline Olivia Colman) se narodila 30. ledna 1974 v Norwich, Norfolku, ve Velké Británii. Po vystudování dívčí školy Norwich High School a Gresham's School , nastoupila na Homerton College v Cambridge, kde studovala jeden semestr, aby se mohla stát učitelkou. Během tohoto studia, v jejích dvaceti letech, se také úspěšně zúčastnila konkurzu do Footlights, divadelního klubu, který se stal jedním z pilířů britské komediální komunity. Zde také mimo jiné potkala své budoucí kolegy Davida Mitchella a Roberta Webba. Následně se rozhodla věnovat rozvoji své divadelní kariéry, a tak nastoupila na Bristol Old Vic Theatre School, avšak svojí kariéru úspěšně započala až v komediálním pořadu Bruiser v roce 2000. Počínaje Bruiserem se Olivia objevila v letech 2000-2010 v dalších třiceti televizních seriálech, jako například v The Mitchell and Webb Situation (právě s Davidem Mitchellem a Robertem Webbem), Gash, Look Around You, Peep Show, nebo Green Wing.)

Mimo televizi učinila Olivia i několik nájezdů na velké plátno. Prvním z nich byl animovaný film Terkel in Trouble, kde pouze propůjčila svůj hlas, avšak tento film rychle následovaly další, jako Buried Alive a Confetti. V roce 2007 se potom podílela na úspěšném filmu Jednotka příliš rychlého nasazení. Do povědomí publika se však dostala spíše až v roce 2011, kdy si zahrála ve filmu Železná lady po boku Meryl Streep. Tento film si vysloužil několik cen, avšak i přísný pohled kritiků. Tentýž rok se objevila ještě jako Hannah ve filmu Tyranosaurus. Tyto dvě role změnili trajektorii Oliviiny kariéry z televizních rolí k těm filmovým. K úspěšnějším rokům bychom dále mohli zařadit i rok 2013, kdy se objevila v úspěšném seriálu Broadchurch - po boku Davida Tennanta, se kterým se potom podílela ještě na natáčení snímku The Five(ish) Doctors Reboot (k 50. výročí seriálu Doctor Who) a v roce 2014 na natáčení seriálu W1A.

V lednu 2011 získala cenu Sundance Film Festival World Cinema Special Jury Prize za herecký výkon v roli Hannah ve filmu Tyranosaurus. V roce 2012 vyhrála ještě Kermode Award pro nejlepší herečku. Tentýž rok obdržela také dvě ceny BAFTA – pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a pro nejlepší ženský komediální výkon. V roce 2013 k těmto dvěma přidala ještě třetí cenu BAFTA, pro nejlepší herečku v hlavní roli za roli DS Ellie Miller v seriálu Broadchurch.

Co se týče jejího osobního života, Olivia je vdaná za Eda Sinlacira, se kterým má dvě děti. Jejich svatbě předcházel celkem dlouhý příběh, protože se potkali na plátně už v roce 2002 v seriálu Look Around You.

Veronika "Veruli147" Tupá

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Favourite
2016 Consider Yourself
Mašinka Tomáš: Zapněte motory
2015 Humr
London Road
Tomáš a jeho přátelé - Sodorská legenda o ztraceném pokladu
2014 Karmánova hranice
Lokomotiva Tomáš - příběh hrdiny
The 7.39 (TV film)
Zuřivá salsa
2013 Dávám tomu rok
Noční jízda
Podezření pana Whichera: Vražda v Andělské uličce (TV film)
The Five(ish) Doctors Reboot (TV film)
Třináctý příběh (TV film)
2012 Královský víkend
2011 See Me
Tyranosaurus
Železná lady
2009 Le Donk & Scor-zay-zee
2008 Hancock & Joan (TV film)
Spalující vášeň (TV film)
2007 Grey Man, The (TV film)
Grow Your Own
Jednotka příliš rychlého nasazení
Nestanu se tvojí ženou
Pod psa
2006 Svatby jako řemen
2005 Angell's Hell (TV film)
Zemanovaload
2004 Baader Meinhof Gang Show, The
Terkel má problém

TV seriály

2017 Broadchurch (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (8)
Watership Down (TV seriál)
2016 Fleabag (TV seriál)
Flowers (TV seriál)
Noční recepční (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2015 Broadchurch (TV seriál)
Episode #2.8 (S02E08)
Episode #2.7 (S02E07)
Episode #2.6 (S02E06)
další epizody (8)
Drunk History (TV seriál)
2014 Mr. Sloane (TV seriál)
The Secrets (TV seriál)
W1A (TV seriál)
2013 Broadchurch (TV seriál)
Episode #1.8 (S01E08)
Episode #1.7 (S01E07)
Episode #1.6 (S01E06)
další epizody (8)
Run (TV seriál)
The Intern (TV seriál)
2012 Bad Sugar (TV seriál)
2011 Exil (TV seriál)
Twenty Twelve (TV seriál)
2010 Accused (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Jedenáctá hodina (S05E01)
Rev. (TV seriál)
2009 Mister Eleven (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
A všude kolem roste zelená tráva (S12E05)
2008 Beautiful People (TV seriál)
2007 Skins (TV seriál)
The Time of Your Life (TV seriál)
2006 That Mitchell and Webb Look (TV seriál)
2005 Help (TV seriál)
Love Soup (TV seriál)
Robinsons, The (TV seriál)
ShakespeaRe-Told (TV seriál)
2004 Black Books (TV seriál)
Sloni a slepice (S03E02)
Green Wing (TV seriál)
NY-LON (TV seriál)
Vraždy na předměstí (TV seriál)
2003 Coming Up (TV seriál)
Eyes Down (TV seriál)
Peep Show (TV seriál)
Swiss Toni (TV seriál)
2002 Look Around You (TV seriál)
Zachraň mě! (TV seriál)
2001 Kancl (TV seriál)
Mitchell and Webb Situation, The (TV seriál)
Mr Charity (TV seriál)
2000 Bruiser (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
People Like Us (TV seriál)
1998 Comedy Lab (TV seriál)

Dokumentární

2016 Alžběta II. - 90 let v 90 minutách (TV film) - vyp.
2015 David Attenborough Meets President Obama (TV film) - vyp.
Earth's Natural Wonders (TV seriál) - vyp.
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
2005 Doctor Who Confidential (TV seriál)

TV pořady

2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 Bring the Noise (TV pořad)
National Television Awards 2015 (TV pořad)
2014 Duck Quacks Don't Echo (TV pořad)
2011 Comic Relief: Uptown Downstairs Abbey (TV pořad)
Most Shocking Talent Show Moments (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace