foto

Carla Bruni

  • nar. 23.12.1967 (48 let)
    Turín, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carla Bruni-Sarkozy, rozená Carla Gilberta Bruni Tedeschi, je francouzská modelka a zpěvačka, manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Narodila se v Itálii, ale od roku 1973 žije ve Francii. Studovala střední školu ve Švýcarsku, v Paříži pak umění a architekturu. V devatenácti letech ze školy odešla kvůli kariéře modelky.

Začínala u společnosti Paula Marciana, kde předváděla značkové džíny Guess. Pak pracovala pro módní domy Christian Dior, Givenchy, Paco Rabanne, Sonia Rykiel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent, Chanel a Versace. V devadesátých letech minulého století patřila mezi dvacet nejlépe placených světových modelek (roční příjem 7,5 miliónu dolarů). Jako modelka měla poměr s Ericem Claptonem, Mickem Jaggerem a Donaldem Trumpem.

V roce 1997 s modelingem skončila a začala se prosazovat jako zpěvačka. Debutové album Quelqu'un m'a dit, které vydala v roce 2002, mělo značný úspěch ve frankofonních zemích. Tři skladby z tohoto alba zazněly ve filmu Conversations with Other Women.

Druhé album No Promises bylo vydáno 2007. Carla Bruni se ani jako první dáma Francie nepřestala věnovat hudbě a její nejnovější album s názvem Comme si de rien n'était vzniklo v roce 2008. Všechny zisky z prodeje alba byly věnovány na charitativní účely.

Roman "kikulin" Porteš

Herecká filmografie

2011 Půlnoc v Paříži
2003 Symphonic Show (TV seriál)
1998 Paparazzi
1995 Schönsten Frauen der Welt - Carla Bruni, Die (TV film)
1994 Pret-A-Porter

Dokumentární

2010 Melody Gardot: The Accidental Musician (TV film)
2009 Somebody Told Me About Carla Bruni (TV film)
2001 Campus, le magazine de l'écrit (TV seriál)
Ombre et lumière (TV seriál)
1995 Catwalk
Unzipped

TV pořady

2014 Un soir à la Tour Eiffel (TV pořad)
2012 Hier encore (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2000 Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later with Jools Holland (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace