Reklama

Reklama

Alex North

Alex North

nar. 04.12.1910
Chester, Pennsylvania, USA

zem. 08.09.1991 (80 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie (1)

Alex North – pozabudnutý velikán, ktorý vniesol do filmovej hudby inovatívne, dovtedy nepoužívané prvky a ktorého snaha sa nikdy nedočkala patričného uznania. Aký bol teda jeho život? Detstvo nemal ľahké. Otec mu zomrel, keď bol ešte malý a jeho matka sa musela poriadne obracať, aby uživila svojich troch synov. Napriek tomu v ich dome neustále hrala hudba a tá mladého Alexa formovala. Vďaka mimoriadnemu hudobnému nadaniu dostal štipendium na Curtis Institute… (více)

Zajímavosti (3)

2001: Vesmírná odysea (1968)

  • V počátcích výroby filmu Stanley Kubrick svěřil zkomponování hudby pro 2001 známému skladateli Alexi Northovi, který mu složil hudbu pro Spartaka (1960) a také pracoval na Dr. Divnoláskovi (1964). Avšak během natáčení a při postprodukčních úpravách používal Kubrick jako „vodítko“ klasickou hudbu. V březnu 1966 se studio MGM zajímalo o průběh natáčení Odysey a tak Kubrick předložil ukázkovou cívku filmu s tímto provizorním soundtrackem. Šéfové studia byli výsledkem nadšeni a Kubrick se rozhodl použít jako oficiální soundtrack klasickou hudbu Strausse a dalších a Northovu práci dal k ledu. Skladatel se o tom dozvěděl až po uvedení filmu do distribuce. (Trainspotter)

2001: Vesmírná odysea (1968)

  • Původní soundtrack Alexe Northa byl vydán jako limitovaná edice na CD od Intrada Records. Pro nakladatelství Varèse Sarabande nahrál Northův soundtrack Jerry Goldsmith. Objevila se i verze Northovy hudby k 2001, která byla nahrána Pražskou filharmonií a vydána na CD s názvem „The Incredible Film Music Box“. (Trainspotter)

Reklama

Skladatel

Host

Ovládací panel

Fanklub

(12)

Reklama

Reklama