foto

Chris Sarandon

  • nar. 24.7.1942 (73 let)
    Beckley, West Virginia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Christopher Sarandon se narodil 24. července 1942 v Beckley, USA, kde i vyrůstal v rodině řeckých přistěhovalců. Jako teenager začínal hraním na bubny a účinkováním v místní hudební kapele. Absolvoval University of West Virginia a herecké zkušenosti získal jako člen kočovného hereckého souboru americké katolické univerzity Catholic University's National Players, s nímž účinkoval v Shakespearových a Molièrových hrách. Po studiích debutoval na divadle ve hře The Rose Tatto v roce 1965. Poté přesídlil do New Yorku, kde vystupoval na Broadwayi v různorodých klasických hrách.

Ve filmu se prosadil (nominace na Oscara 1975 a na Zlatý glóbus 1975) hned svou první úlohou, postavou Leona, kvůli jehož zamýšlené sexuální operaci přepadne jeho bisexuální přítel (Al Pacino) banku, v kriminálním dramatu PSÍ ODPOLEDNE (1975). Z jeho dalších filmových rolí vynikají postavy sexuálně násilného učitele Gordona Stuarta v thrilleru RTĚNKA (1976), proradného prince Humperdincka v pohádce PRINCEZNA NEVĚSTA (1987) a detektiva Mika Norrise v úspěšném hororu DĚTSKÁ HRA (1988). Hlavní roli maďarsko-židovského básníka Miklóse Radnotiho, který se stal obětí holocaustu, vytvořil v dramatu FORCED MARCH (1989). V hororovém animáku UKRADENÉ VÁNOCE TIMA BURTONA (1993) propůjčil svůj hlas postavě Jacka Skellingtona. V roce 2011 se ukáže po boku Jasona Stathama v akčním filmu SAFE.

Chris hrál často v televizi, kde se na začátku 70. let objevil v rozsáhlém hereckém souboru populární mýdlové opery GUIDING LIGHT (1975) a později jako host vystoupil v řadě TV seriálů, mj. PICKET FENCES (1992), STAR TREK: HLUBOKÝ VESMÍR DEVĚT (1993), POHOTOVOST (1994), KRAJNÍ MEZE (1995), THE CAPE (1996), ADVOKÁTI (1997), ČARODĚJKY (1998), SOUDKYNĚ AMY (1999).

Charismatický herec mnoha rolí se nadále věnuje divadlu, kde působí i jako poradce. Jeho první manželkou byla herečka Susan Sarandon (1967-79). S druhou ženou Lisou Ann Cooper (1980-89) má tři děti Stephanii, Michaela a Alexis. Nyní žije od roku 1994 s herečkou Joannou Gleason, objevili se spolu v mnoha filmech. Často hraje role lékařů a jeden z jeho osobních citátů zní: „Jako herci jsme svým způsobem zrcadlem jiných lidí“.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2016 Orange Is the New Black (TV seriál)
We'll Always Have Baltimore (S04E05)
2015 I Smile Back
2013 East of Acadia
Frank the Bastard
2012 Safe
2011 Noc hrůzy
2010 God in America (TV film)
Multiple Sarcasms
2008 Bláznivá holka
2007 Chosen One, The
2005 Loggerheads
2004 Dead Will Tell, The (TV film)
2002 Court, The (TV seriál)
Griffin and the Minor Canon, The (TV film)
2001 Parfém
2000 Příručka pro vraha
Závod s časem (TV film)
1999 Let the Devil Wear Black
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
Felicity (TV seriál)
Malí muži
1997 Konec cesty
Panna nebo orel
Underworld, The (TV film)
1996 Absolutní právo
Edie & Pen
Povídky ze záhrobí: Upíří nevěstinec
Vampyre Wars, The
1995 Krajní meze (TV seriál)
Není větší lásky (TV film)
Tajemný hlas v telefonu (TV film)
Temptress
Vražedné alibi
1994 Dark Tide
David's Mother (TV film)
Pohotovost (TV seriál)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Ukradené Vánoce
1992 Lincoln and the War Within (TV film)
Případ vraždy Carolyn Warmusové (TV film)
1991 Zmrtvýchvstalý
1990 Návrat neznámého (TV film)
Shangri-La Plaza (TV film)
Šepoty
1989 Forced March
Kolize
Otroci New Yorku
Tailspin: Behind the Korean Airliner Tragedy (TV film)
Zmrtvýchvstalý
1988 Dětská hra
Goodbye, Miss 4th of July (TV film)
1987 Frankenstein (TV film)
Madam Mayflower (TV film)
Princezna Nevěsta
1986 Liberty (TV film)
1985 Noc hrůzy
This Child Is Mine (TV film)
1984 Protokol
1983 Vražedný víkend
1981 Nedodržený slib (TV film)
1980 A Tale of Two Cities (TV film)
Day Christ Died, The (TV film)
1979 Kuba
You Can't Go Home Again (TV film)
1977 Sentinel
1976 Rtěnka
1975 Psí odpoledne
1974 Thursday's Game (TV film)

Dokumentární

2004 Geeks
2001 As You Wish: The Story of 'The Princess Bride'
Rescued from the Closet
1998 Intimate Portrait: Mariel Hemingway (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace