foto

Rob Zombie

  • nar. 12.1.1965 (51 let)
    Haverhill, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miluje béčkove filmy, netají sa obdivom k Charlesovi Mansonovi, medzi jeho idoly patrí Alice Cooper a vlastní nahrávaciu spoločnosť. Donedávna bol pre širokú verejnosť takmer neznámym pojmom a zasvätení ho poznali ako hudobníka s bizarným imidžom a výzorom typického južanského drsňáka. Zarastený, potetovaný a na prvý pohľad výstredný metalista s dreadmi naštartoval začiatkom nového milénia kariéru filmového režiséra. Nakrútil dva kontroverzné horory, čím vzdal poctu zásadným dielam žánru „exploitation“ a tak ako hudobným razením, aj tým filmovým sa vzdialil mainstreamu na míle. Navždy zmenil tvár amerického heavy metalu a dnes predstavuje nádej aj pre hororových nadšencov či vyznávačov krvi, násilia a zvrátených myšlienok.

Už od útleho detstva sa na Robertovi Cummingsovi, tak znie jeho pravé meno, podpísala láska ku komiksom, lacným krvákom a nezávislej hudobnej scéne. S bratom Michaelom sa vybrali študovať dizajn na umeleckú školu, ale kým brat rozbiehal kariéru hudobníka, tak Rob odišiel do New Yorku s úmyslom presadiť sa v branži. Vystriedal niekoľko zamestnaní - od kuriéra cez asistenta produkcie až po grafika pornočasopisu a niekedy v tomto období sa spoznal so Shaunou Reynolds, dizajnérkou so slabosťou pre sci-fi a klasické horory. Vzájomné sympatie vyústili k rozhodnutiu založiť hudobnú skupinu a napriek tomu, že obaja nemali v tomto smere žiadne skúsenosti, legenda bola na svete. Cummings si zmenil meno na Rob Zombie a stal sa spevákom heavy-metalovej kapely White Zombie, pomenovanej podľa čiernobieleho šokeru v hlavnej úlohe s Belom Lugosi.

Zombie si v deväťdesiatych rokoch vybudoval povesť kontroverzného umelca a nežiaducého elementu na scéne - teatrálna javisková šou, temné videoklipy a systematické pokúšanie ochrancov zákona vyústili k pozícii jedného z lídrov metalového žánru. Režíroval drvivú väčšinu propagačných videí a hojne využíval zavedené trademarky: strašidelnú atmosféru, monštrá každého druhu, odhalené go-go tanečnice a zombíkov. Obaly albumov, kresby v bookletoch či motívy tričiek boli tiež jeho dielom až do rozpadu skupiny, načo nadviazal úspešnou sólovou kariérou. Aj počas nej ho na každom kroku sprevádzala herečka Sheri Moon, ktorá sa stala jeho priateľkou a múzou, pričom účinkovala v pätnástich klipoch. Dlhoročný vzťah nakoniec spečatili sobášom počas sviatku Halloween v roku 2002.

Preraziť na strieborne plátno sa Robovi podarilo už v roku 1996 animovaným filmom BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA, keď dostal príležitosť nakresliť psychedelickú scénu v celovečernej verzii kultového seriálu z dielne MTV. Obrovská šanca prišla o štyri roky neskôr - Zombie napísal scenár a mal režírovať tretí diel komiksovej adaptácie THE CROW: SALVATION, ale kvôli neustálym nezhodám s producentami sa musel porúčať. Počiatočne sklamanie trochu utlmilo filmárske snahy hudobníka, avšak vzápätí dostal výhodnú ponuku nakrútiť svoj režijný debut pre Universal Pictures. Producenti mu dali voľnú ruku so zámerom uviesť na trh ďalšiu módnu vyvražďovačku a možno aj preto sa úchylný splatter HOUSE OF 1000 CORPSES minul s ich očakávaniami. Spoločnosť odmietla film distribuovať a k divákom sa dostal až po troch rokoch vďaka Lions Gate.

Príbeh o skupine tínedžerov, ktorí sa stanu obeťami rodinky narušených psychopatov, zdatne kopíroval šablonu kultovej snímky Tobe Hoopera TEXAS CHAIN SAW MASSACRE a vrátil do hry také esá ako Sid Haig, Karen Black či Bill Moseley. Voľné pokračovanie na seba nenechalo dlho čakať - v roku 2005 uzrela svetlo sveta brutálna road-movie THE DEVIL'S REJECTS, z formálneho hľadiska prepracovanejší a režijne vyspelejší nasledovník originálu. Tiesnivú atmosféru a krvavé jatky vystriedalo naturalisticky zobrazované násilie, ponižovanie a väčšia miera perverznosti. Zombieho dielo sa dočkalo priaznivých recenzií, medzi inými aj od renomovaného kritika Rogera Eberta, a v neposlednom rade definitívne vytvorilo rekord vo frekvencii užívania nadávky „fuck“ v jednom filme - spolu 560 krát.

Baron "Visáč" Samedi

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

2014 Strážci Galaxie
2006 Slimák
2004 Fangoria: Blood Drive
2003 Dům tisíce mrtvol
Spiderman (TV seriál)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
1994 Rockeři

Dokumentární

2016 Hired Gun
2014 Lennon or McCartney
The Zombie Horror Picture Show (koncert)
2013 Skum rocks!
2010 Národ Star Treku
Rob Zombie's Hellbilly Deluxe 2: Special Edition
2008 Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero
Michael Lives: The Making of 'Halloween'
100 Greatest Hard Rock Songs (TV film)
2007 Heckler
Many Masks of Michael Myers, The
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
Halloween: 25 Years of Terror
Secret World of Superfans, The
Too Tough to Die: A Tribute to Johnny Ramone
30 Even Scarier Movie Moments (TV seriál)
2005 Metal & metalisté
30 Days in Hell: The Making of 'The Devil's Rejects'
2004 Super Secret Movie Rules: Slashers (TV film)
100 Scariest Movie Moments, The (TV seriál)
2003 End of the Century
I Love the '70s (TV seriál)
2002 HypaSpace (TV seriál)
2001 We Sold Our Souls for Rock 'n Roll
1997 Fistful of Alice, A (TV film)

TV pořady

2011 Dave's Old Porn (TV pořad)
2010 Halloween: The Inside Story (TV pořad)
2008 That Metal Show (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
2005 Criss Angel: Mistr magie (TV pořad)
2003 MTV Icon: Metallica (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1999 WWE SmackDown (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Well, Everybody's Fucking in a U.F.O (hudební videoklip)
2005 Rob Zombie's Hellbilly Deluxe: Deluxe Edition (hudební videoklip)
2003 Past, Present & Future (hudební videoklip)
1999 Rob Zombie - Living Dead Girl (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(694)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace