foto

Claude Brasseur

  • nar. 15.6.1936 (80 let)
    Neuilly-sur-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Claude Brasseur se narodil v červnu 1936 jako Claude Pierre Espinasse na pařížském předměstí Nevilly sur Seine. Pochází z umělecké rodiny, otec Pierre Brasseur a Odette Joyeuxová působili v herecké branži a malý Claude proto vyrůstal obklopen divadelním prostředím. Za kmotra mu šel sám Ernest Hemingway a hráli si s ním např. Yves Montand, Simone Signoret nebo Jean-Paul Sartre. Původně uvažoval o profesi žurnalisty a dokonce se krátce i jako novinář živil. Specializoval se na reportáže z uměleckého prostředí. Rodinná tradice se ale nezapřela, bezprostředním impulsem pro vstup na jeviště pak bylo setkání se slavnou herečkou Elvire Popescoovou.

Základům řemesla se učil u Raymonda Girarda a studoval také na pařížské konzervatoři. Poprvé vystoupil na jeviště ve hře Marcela Pagnola Judas. Od počátku neměl potíže s pronikáním do filmového světa, už v pouhých 20 letech si zahrál ve slavném filmu ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM. Větší filmovou příležitost dostal po návratu z dvouleté vojenské služby v Alžírsku, když se objevil jako cyklistický šampión Louis Nebeux, který dá přednost sportovní kariéře před péčí o stárnoucího ovdovělého otce představovaného Jeanem Gabinem v dramatu LUČNÍ ULICE. Role ze sportovního prostředí odpovídala jeho povaze. Brasseur aktivně sportoval, mj. reprezentoval Francii na zimních olympijských hrách v roce 1964 v Innsbrucku v jízdě na bobech. Jako vášnivý příznivec motorismu a rychlé jízdy se zúčastnil i řady automobilových závodů, v roce 1984 se např. zúčastnil rallye Paříž-Dakar.

Brasseur měl ve své kariéře štěstí i smůlu zároveň. Velice záhy pronikl do filmu i televize, hrával často a bez větších výkyvů, když ho obsazovali tak slavní režiséři, jako byl Godard, Melville, Costa Gavras nebo Triffaut. Vzhledem k obrovské konkurenci a inflaci francouzských hvězd filmového plátna na něj ale po dlouhou dobu zbývaly pouze vedlejší a epizodní role. Tomu odpovídalo i skromné postavení v žebříčcích popularity a střízlivé honoráře. Za zmínku stojí, že pro Belmondův film BONBÓNY S PEPŘEM z roku 1964 nazpíval titulní píseň. Úspěch se dostavil v roce 1976, když prorazil v komedii ZÁLETNÍK, za kterou dostal Césara za vedlejší roli. Díky skvělým ohlasům publika a filmové kritiky mohl pomýšlet na hlavní role. V následujících 15 letech točil jeden film za druhým a propracoval se mezi nejznámější tváře francouzské kinematografie. Vynikl především v kriminálním žánru, když za roli neúplatného komisaře v thrilleru VÁLKA POLICAJTŮ obdržel Césara za hlavní roli. Prchajícího zločince si zahrál ve slavné kriminálce ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA a v psychologickém kriminálním dramatu MUŽSKÁ ZÁLEŽITOST představoval vrchního komisaře Sorella, který se pokouší usvědčit svého nejlepšího přítele z vraždy. Policejního komisaře si opět zahrál v kriminálním dramatu ZLOČIN, který se zabýval korupcí ve vysoké politice.

Jeho střízlivý civilní projev spolu s kultivovaným herectvím mu umožnily vystupovat ve všech žánrech. Jako podvodný podnikatel se objevil v psychologickém dramatu PENÍZE TĚCH DRUHÝCH, milence hlavní hrdinky, který je nasáklý alkoholem, si zahrál v poeticky laděném dramatu DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH. Přes intenzivní práci pro film nezanedbával ani divadlo. Po boku své matky a slavné Annie Girardotové si např. zahrál ve hře Giovanna Giudicelliho Představení (1987), úspěchy slavil i v konverzační historické komedii Večeře (1989) od Jeana Clauda Brisvilla inscenované na jevišti Théatre Montparnasse.

V 90. letech Brasseurův boom pomalu končil. Herec musel pro velké vyčerpání zvolnit tempo a o slovo se hlásily mladší herecké hvězdy. Především v zahraničí jeho jméno zvolna začalo upadat v zapomnění. I nadále sice pravidelně hrál, ale častěji v televizních snímcích a minisériích. Ve snímku Claude Berriho ROZVRAT si zahrál muže, který je sice v kondici, ale přesto stále touží po viagře. Z rolí posledních let stojí za zmínku Pařížan nadšeně holdující kempování ve snímku KEMPINK. V českém prostředí si tváře Claude Brasseura diváci patrně ztotožní s hlasem Ladislava Mrkvičky, který měl na dabing této postavy téměř monopol.

Pokud jde o osobní život, první Brasseurovou manželkou se stala Peggy Rocheová, manželství ale nevydrželo zátěž showbusinessu. V roce 1970 se oženil podruhé s Michele Cambonovou, mají spolu syna Alexandra, který pokračuje v rodinné tradici a se svým úspěšným otcem se setkává na divadelních prknech.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Camping 3
2015 L'étudiante et monsieur Henri
2013 Le Renard Jaune
Y'a pas d'âge (TV seriál)
2012 Ma bonne étoile
No Limit (TV seriál)
Quand je serai petit
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
Légitime défense
Un autre monde (TV film)
2010 Au bas de l'échelle (TV film)
Kempink 2
Vieilles canailles (TV film)
2009 Ah, c'était ça la vie! (TV seriál)
2008 Mon père avait raison (TV film)
2007 Jeho veličenstvo Minor
Prédateurs, Les (TV film)
2006 Héros de la famille, Le
Kempink
Petites vacances, Les
Sedadla v parteru
Šikovný chlapík
2005 Edda (TV film)
Manželka mého partnera
Parrains, Les
2004 Princezna z Malabaru
2003 Franck Keller (TV seriál)
Chouchou - miláček Paříže
Soraja (TV film)
2001 Lait de la tendresse humaine, Le
2000 Herci
Taule, La
Toreros
1999 Fait d'hiver
Le plus beau pays du monde
Rozvrat
Véga (TV seriál)
1998 Matrimoni
1997 Enfant du dimanche, L' (TV film)
Na druhé straně moře
1996 Juste, Le (TV seriál)
Petite soeur (TV film)
1994 Délit mineur
1993 Cukr, káva, limonáda
Fio do Horizonte, O
Ténors, Les
1992 Pręcheur en eau trouble (TV film)
Rej výtržníků
Souper, Le
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
Sale comme un ange
1990 Vražedný tanec
1989 Haute tension - Eaux troubles (TV film)
Orchestre rouge, L'
Prix du silence, Le (TV film)
Radio Corbeau
Union sacrée, L'
1987 Dandin
1986 Argent, L' (TV film)
Cikánka
Sestup do pekel
Taxi Boy
1985 Detektiv
Les Loups entre eux (TV film)
Mistři gagu
Palace
1984 Léopard, Le
Rallye Paris - Dakar
Souvenirs souvenirs
1983 Signes extérieurs de richesse
Zločin
1982 Guy de Maupassant
Josepha
Legitimní násilí
Quando la coppia scoppia
Večírek 2
1981 Černý talár pro vraha
Mužská záležitost
Ombre rouge, L'
1980 Bankéřka
Večírek
1979 Aragosta a colazione
Au revoir à lundi
Ils sont grands, ces petits
Válka policajtů
1978 Docela obyčejný příběh
État sauvage, L'
Peníze těch druhých
1977 Monsieur Papa
Záletník 2
1976 Attention les yeux
Barocco
Grand escogriffe, Le
Guêpier, Le
Záletník
1975 Agrese
Faut vivre dangereusement, Il
Sleeping Car - Supplemento Rapido Con Cadavere
1974 Ledová ňadra
1973 Bel ordure
Équipe ou Le roman des fortifs, L' (TV film)
Eroi, Gli
1972 Hezká holka jako já
Le Viager
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Portrét Mariany
Společník
1970 Trop petit mon ami
1969 Eaux mêlées, Les (TV film)
Kráľovská poľovačka
1968 Caroline chérie
Catherine
Double inconstance, La (TV film)
1967 Bonne peinture, La (TV film)
Un homme de trop
1966 Chien fou, Le
Rvačka v Panamě
1965 Bonne occase, La
Don Juan (TV film)
Misère et la gloire, La (TV film)
Mystère de la chambre jaune, Le (TV film)
1964 Banda pro sebe
Lucky Jo
Peklo
1963 Banánová slupka
Dragées au poivre
Germinal
Soupe aux poulets, La
1962 Desátník smolař
Ennemis, Les
Les sept péchés capitaux
Nous irons à Deauville
Un clair de lune a Maubeuge
1961 La bride sur le cou
Menteurs, Les
1960 Distractions, Les
Oči bez tváře
Pierrot la tendresse
1959 Luční ulice
Nezralé mládí
1957 L'Amour descend du ciel
1956 Rencontre à Paris
Země, odkud přicházím

Dokumentární

2016 Belmondo (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
1996 Belmondo, le magnifique (TV film)
1980 Merveilleux de Claude Brasseur, Le (TV film)
1974 Atelier, L'

TV pořady

2009 Cinémas (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2004 Coucou c'est nous, dix ans déjà! (TV pořad)
2003 De l'autre côté du miroir (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1968 S Brigitte Bardot (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace