foto

Linda Hamilton

  • nar. 26.9.1956 (59 let)
    Salisbury, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jej najslávnejším filmom pravdepodobne zostane TERMINÁTOR, kde stelesnila čašníčku Sarah Connorovú (režisér James Cameron sa pri písaní scenára inšpiroval svojou prvou – z mnohých – manželkou, čašníčkou Sarah Williamsovou), budúcu matku Spasiteľa ľudstva vo vojne proti strojom. V tom istom roku si s Petrom Hortonom zahrala v adaptácii poviedky Stephena Kinga KUKURIČNÉ DETI. Rozhádaní manželia idú naprieč Štátmi za novým, snáď lepším životom, kdesi v Nebraske sa zastavia v ľudoprázdnom mestečku Gatlin a čaká ich nemilé prekvapenie – vďaka bytosti z kukuričných polí, siahajúcich kam len oko dovidí, miestne deti zabili každého, kto prekročil prah dospelosti. Film síce disponoval diametrálne odlišným koncom ako poviedka, ale fanúšikovia kingovčín sa zhodujú, že je tým lepším, čo Hollywood natočil podľa jeho kníh.

Zo známejších filmov stojí za zmienku film, z ktorého sme sa (pre mnohých bohužiaľ) bohužiaľ dozvedeli, že KING KONG ŽIJE. Príde aj King Kongica a malé King Kongča. Po technickej stránke štandartné katastrofické dobrodružstvo, miestami katastrofálne. Spomeňme ešte seriál KRÁSKA A ZVIERA, kde stelesnila zviera a Ron Perlman krásku. Alebo to bolo naopak?

Rok 1991 sa niesol v duchu oscarového aj komerčného hitu TERMINÁTOR 2: DEŇ ZÚČTOVANIA, kde už pôsobila dojmom, že by si s androidom T-1000, Robetrom Patrickom z tekutého kovu, schopného brať na seba podobu akéhokoľvek človeka a trpiaceho chorobným fénixovským syndrómom ustavičného vstávania z mŕtvych, poradila aj bez Boha Schwarzeneggera, ktorého James Cameron odvážne postavil na stranu dobra. Fenomenálny akčný sci-fi thriller, podobne ako jeho predchádzajúci VOTRELCI, sa rovnocenne postavil po bok ceneného prvého dielu. Hamiltonová razantne zmenila imidž, ostatne, Cameron ju neváhal nahnať pod tvrdý dril generála Uzi Gala, tvorcu a dizajnéra legendárneho samopalu. O pár rokov neskôr sa objavila v desať minútovom T2 – 3D Camerona, Stana Winstona a Johna Bruna – atrakcii lunaparku Universal.

O Hamiltonovej sa nedá tvrdiť, že je zlá herečka, skrátka si nevie vyberať správne projekty a už dávno nepatrí medzi idoly. Tomu odpovedajú aj filmy typu thriller s Charliem Sheenom TEMNÉ SPIKNUTIE, katastrofické ROZPÚTANÉ PEKLO, v ktorom s Pierceom Brosnanom pred lávou zachraňovala horské mestečko, nenápadný TV film BOD POSLEDNÉHO KONTAKTU, v ktorom sa ako stopárka vydala do divočiny, hľadať stratené dieťa a táto jej cesta je zároveň metaforou na jej životnú cestu s týraným manželom.

Informácie, prečo nehrala v T3 sa rôznia. Vraj lebo do filmu nechcela ísť bez Camerona (za ktorého bola vydatá v rozmedzí rokov 1997 – 1999, až kým mu ako potencionálna lesba neutiekla s dvojníčkou z T2; iný zdroj uvádza, že ho opustila po tom, čo praskol jeho románik so Suzy Amisovou z TITANICU). Nový režisér Jonathan Mostow tvrdí, že sa jej nepáčil scenár, nech jej ho na telo prepisovali koľko krát vládali, iné zdroje tvrdia že Sára sa už nemala kam vyvíjať. Hoci sa plánovalo, že sa objaví aspoň vo flashbackoch, nesplnilo sa ani to. Mostow ale dodáva, že „duch Sáry Connorovej je stále prítomný v atmosfére filmu“. Aha.

Linda Hamiltonová svojho času zanechala nemalý podiel na tom, že ženy začali byť rešpektovanými, plnohodnotnými súčasťami akčných filmov. Postarala sa o to so Sigourney Weaverovou z alienej ságy a Jamie Lee Curtisovou z Halloweenov.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2015 Sunday Horse, The
Untitled Adi Shankar Project
2014 Bermudská příšera (TV film)
2013 Nečekaný nepřítel
Únos Air Force One (TV film)
2010 DC Showcase: Jonah Hex
Refuge
2009 Holy Water
The Line (TV seriál)
2008 Leda ve snu
2007 Chuck (TV seriál)
2006 Broken
Home by Christmas (TV film)
Povolání: Zloděj (TV seriál)
2005 Mladej a já
Tráva (TV seriál)
Úsměv
Vzpomínky nezaženeš
2003 Wholey Moses
2002 Tichá noc (TV film)
2001 Bailey's Mistake (TV film)
Mezi námi děvčaty (TV film)
2000 Osudové podezření
Sex a paní X (TV film)
1999 Barva odvahy (TV film)
Batman Beyond: The Movie (TV film)
Secret Life of Girls, The
1998 Herkules (TV seriál)
Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (TV film)
Robots Rising (TV film)
Výchozí bod (TV film)
1997 Rozpoutané peklo
Temné spiknutí
V první linii (TV film)
1996 Cesta k prachu (TV film)
T2 3-D: Battle Across Time
1995 Modlitba za matku (TV film)
Oddělené životy
1994 Němý svědek
1991 Terminátor 2: Den zúčtování
1990 Pan Osud
1988 Jdi za světlem (TV film)
1987 Beauty and the Beast (TV seriál)
1986 Cesta Černého měsíce
King Kong žije
Nádherné prázdniny (TV film)
1985 Secret Weapons (TV film)
1984 Chlapec z kamene
Kukuřičné děti
Terminátor
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Secrets of a Mother and Daughter (TV film)
1982 Country Gold (TV film)
King's Crossing (TV seriál)
Tag: The Assassination Game
1980 Rape and Marriage: The Rideout Case (TV film)
Reunion (TV film)
Secrets of Midland Heights (TV seriál)
1979 Night-Flowers

Dokumentární

2015 Jen přes moji mrtvolu (TV seriál)
2008 Behind Your Dreams
2001 Other Voices: Creating 'The Terminator'
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1993 Terminátor 2: Víc než jste ve filmu viděli
1991 Film o filmu: Terminátor 2 - Den zúčtování (TV film)
1984 Making of 'Terminator', The (TV film)

TV pořady

1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace