foto

Michal David

  • nar. 14.7.1960 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejúspěšnějších českých zpěváků a skladatelů se narodil v Praze 14.7.1960. Jeho původní jméno znělo Vladimír Štancl a je docela možné, že mu jeho nebývalou hudební kariéru už tehdy někdo předurčil, protože mezi jeho příbuzné patří i mnoho cirkusových umělců (teta Dagmar Kludská je kartářka). Davidovo dětství zdaleka nebylo snadné. V jeho šesti letech se rodiče rozvedli, a zatímco otec s dcerou se odstěhovali do Švýcarska, Vladimír s matkou odjeli do Itálie. Tam se chlapec nejen naučil plynně italsky, ale zároveň se setkal s nesmrtelnými melodiemi, které jeho tvorbu svou lehkostí a melodičností velmi ovlivnily.

Hudba začala Štancla lákat, a tak po návratu do Prahy vystudoval pražskou hudební konzervatoř a v roce 1976 založil jazzové kvarteto Čtyři a uplatnil se na Pražských hudebních dnech, kde získal titul "Hudebník roku". Později poznal producenta Františka Janečka a stal se členem jeho skupiny KROKY, kde spojil svůj hlas s Janou Kratochvílovou. Mezním bodem v Michalově životě se stal rok 1980, kdy debutoval se svou písní Chtěl bych žít tak, jak se má. Popovým králem se však stal až po obdržení prestižní ceny jako vítěz Intertalentu za píseň Nenapovídej o léto později. Tehdy už vystupoval pod pseudonymem M. David ( na radu F.Janečka). Kromě prvního sólového CD (1980) se jeho hlas odrážel i z filmových pláten (DISKOPŘÍBĚH, LÁSKA Z PASÁŽE, VÍTR V KAPSE, LETAJÍCÍ ČESTMÍR, MEZI NÁMI KLUKY, KLUK ZA DVĚ PĚTKY).

Bohužel kromě světla slávy, které mu přinesly velké hity jako Diskopříběh, Nonstop, Pijeme colu, zároveň se za umělcem táhl i stín (paradoxně dnes jedné z nejoblíbenějších) písně Poupata, kterou složil ku příležitosti pořádání Spartakiády 1985. Po pádu režimu se tak musel na několik let stáhnout. Nevystupoval sice osobně, ale i nadále skládal pro jiné zpěváky a věnoval se především muzikálové tvorbě (KLEOPATRA, TŘI MUŠKETÝŘI, ANGELIKA) a zakládal i nahrávací a jiné společnosti související s hudební scénou, dokonce se stal spoluautorem teenagery velmi oblíbeného hudebního pořadu ESO(1994). Ale roku 1998 po získání hokejového zlata v Naganu vytvořil další ze svých hitů- Správnej tým a tato píseň jej vrátila do hry.

Co se týče osobního života, Michal David se nikdy netajil láskou ke své manželce, bývalé tenistce, Marcele Skuherské (o prvním setkání mluví v Každý mi tě lásko závidí). Podporuje i obě své děti, manželskou dceru Kláru (druhorozená dcera Michaela zemřela na leukémii), i nemanželského syna Petra.

Celkem mu vyšlo více jak 15 alb (prodal přes 3,5 mil nosičů), stal se autorem šesti muzikálů, podepsal se pod více než 600 songů, jeho písně zní v mnoha českých i zahraničních filmech (př. HOSTEL), je známý i díky účinkování v trojčlenné skupině DAMICHI, která aktualizuje italské evergreeny. Nedávno oslavil své kulaté narozeniny velkým galakoncertem, představil nový muzikál KAT MYDLÁŘ, získal prestižní cenu TÝTÝ jako nejlepší zpěvák roku 2010 a ruku v ruce s ní po dlouhé přestávce natočil další píseň Čas vítězství.

Markéta "Merkin" Zvolánková

Skladatelská filmografie

2016 Decibely lásky
2012 Kat Mydlář (divadelní záznam)
2007 Angelika (divadelní záznam)
2005 Tři mušketýři (divadelní záznam)
2003 Kleopatra (divadelní záznam)
1998 Byl jsem mladistvým intelektuálem (TV film)
1991 Discopříběh 2
1987 Discopříběh
1984 Láska z pasáže

Herecká filmografie

2011 Zita na krku (TV seriál)
1998 Byl jsem mladistvým intelektuálem (TV film)
1990 Kdo s koho (TV film)
1985 Třetí patro (TV seriál)
1983 Kluk za dvě pětky

Dokumentární

2015 Bláznivá noc (koncert)
Film o filmu: Bláznivá noc (TV film)
2013 Michal David a Lucie Vondráčková - Hit tour 2013 (koncert)
Show!
Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Michal David v Lucerně (koncert)
Tajemství Michala Davida (TV film)
2011 Michal David & Pavel J. Ryba & The Fish - Live in Circus (koncert)
2010 Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)
Tajemství dětí slavných rodičů (TV film)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
13. komnata Dagmar Kludské (TV film)
2008 Strom naděje a splněných přání (koncert)
X Mix (koncert)
2006 13. komnata Michala Davida (TV film)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
1996 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1987 Jak se dělal 'Discopříběh' (TV film)

TV pořady

2016 To byl váš rok (TV pořad)
2015 Galakoncert Kapky naděje (TV pořad)
Show Leoše Mareše (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
Hlas Česko Slovenska 2 (TV pořad)
Královny popu - Pocta legendám (TV pořad)
Nikdo není perfektní (TV pořad)
Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
V siedmom nebi (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Kouzelný Silvestr (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Noc nádejí 2013 (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Silvestr 2013 (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
SuperStar 2013 (TV pořad)
Všechno nejlepší od Davida (TV pořad)
2012 Drzá Diana (TV pořad)
Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
Iveta živě (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Silvestr jak Hron (TV pořad)
Tajemství muzikálů (TV pořad)
TýTý 2011 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
18 je jen začátek (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Café Barrandov (TV pořad)
Česká hvězda 2011 (TV pořad)
Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Let‘s Silvester 2011 (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
Splněné sny (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Kapka naděje (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Česko - Slovenská SuperStar (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2008 (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Mléčná dráha (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
1991 Michal David - Mám svůj svět (hudební videoklip)
1986 Iveta Bartošová a Michal David: Konto štěstí (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Michal David: To je naše věc (hudební videoklip)
1985 Michal David - Hop nebo trop (hudební videoklip)
Michal David - Něco na tom je (hudební videoklip)
Michal David - Rodinná show (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(142)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace