foto

Miloš Macourek

  • nar. 2.12.1926
    Kroměříž, Československo
  • zem. 30.9.2002 (75 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Než se dostal k filmu, vystřídal Miloš Macourek nejrůznější profese, od prodavače květin nebo sazeče v tiskárně po lektora katedry literatury a umění. Poté následovala pětiletá práce dramaturga na Barrandově, kde ho režisér Lipský požádal o pomoc s nehotovým scénářem komedie Muž z prvního století a objevil v něm mimořádný tvůrčí talent. Tím pro Macourka začala čtyřicetiletá kariéra filmového scénáristy a autora specifického žánru - fantastické crazy komedie, v níž s chutí konfrontoval realitu se světy pohádek, comicsů nebo technicky vyspělejší budoucnosti. Nejčastěji spolupracoval s režiséry Oldřichem Lipským (Happy End, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!...) a Václavem Vorlíčkem (KDE CHE ZABÍT JESSII, PANE, VY JSTE DVOVA!, COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?...).

Neméně výraznou kapitolou Macourkovy filmové tvorby je film animovaný, disciplína, se kterou si začal ještě dříve. Spolupracoval mimo jiné s Břetislavem Pojarem, Stanislavem Látalem nebo Jiřím Trnkou, ale největšího věhlasu se mu dostalo s filmy, které točil v režijním triumvirátu s výtvarníkem Adolfem Bornem a animátorem Jaroslavem Doubravou. Za všechny lze zmínit přinejmenším grotesky s žáky III. B, Machem a Šebestovou, nebo proslulou metaforu Mindrák.

V posledních letech svého života spolupracoval mimo jiné s mladými režiséry F. A. Brabcem (KRÁL UBU, KYTICE) a Romanem Vávrou (tv povídka SKŘÍŇ, ČERT VÍ PROČ). Přestože 30. září 2002 podlehl své dlouhé nemoci, není zcela vyloučeno, že nás čeká dárek na rozloučenou, v případě, že by se přece jen realizovala některá ze dvou crazy komedií, které ještě stihl připravit s Václavem Vorlíčkem.

O svém umění Miloš Macourek vždy skromně hovořil jen jako o dobře odvedeném řemesle, nicméně čas ukazuje, jak originální a nenahraditelná jeho imaginativní tvorba je. O čemž svědčí také desítky ocenění, které během svého života posbíral po celém světě.

Stuart "Oskar" Hample

Scenáristická filmografie

2011 Saxána a Lexikon kouzel
Tonka Šibenice (divadelní záznam) - divadelní hra
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Skříň (TV film)
2000 Kytice
1998 Jezerní královna
1997 Pták Ohnivák
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Kouzelný měšec
Král Ubu
Žofka ředitelkou zoo (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1989 Racajda (divadelní záznam)
1988 Žofka a spol (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
1986 Mladé víno
1985 Mach a Šebestová k tabuli!
O Matyldě s náhradní hlavou
1984 Bambinot (TV seriál)
Imago
Rumburak
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1981 Monstrum z galaxie Arkana
Zralé víno
1979 Arabela (TV seriál)
Hon na kočku
Přírodní zákony
1977 Což takhle dát si špenát
Hop - a je tu lidoop
Školní výlet
Ze života dětí
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Bouřlivé víno
O utrženém sluchátku
1975 Cirkus v cirkuse
Hugo a Bobo
Krakonoš a švec
1974 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
1973 Ze života ptáků
1972 Co kdyby...?
Šest medvědů s Cibulkou
1971 Dívka na koštěti
Slaměný klobouk
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Juego de Zuzanka, El - divadelní hra
„Pane, vy jste vdova!“
Rozprávka o starom hrnci
1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Imam dvije mame i dva tate
1967 Happy end
Já, spravedlnost
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Jak si opatřit hodné dítě
Nebuďte mamuty
Otýlie a 1580 kaněk
1963 Jak křeček snědl dědu Mráze
1962 Biliár
Úvodní slovo pronese
Zuzanka se učí psát
1961 Cecílie 470
Muž z prvního století

Spisovatelská filmografie

1988 Žofka a spol (TV seriál) - kniha
1985 Mach a Šebestová k tabuli! - kniha
1977 Ostrov pro 6 000 budíků - povídka
Školní výlet - povídka
1969 Masožravá Julie - povídka
1965 Kanikuly Bonifacija - povídka
Prázdniny leva Bonifáca - povídka

Herecká filmografie

1983 O Reaganovi (TV film)
1967 Happy end

Dokumentární

2001 Film o filmu: Kytice (TV film)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(177)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace