Reklama

Reklama

Petr Šabach

Petr Šabach

nar. 23.08.1951
Praha, Československo

zem. 16.09.2017 (66 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (16)

  • Vystudoval kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. (sator)
  • Získal cenu Karla Čapka. (Duoscop)

Občanský průkaz (2010)

  • Když ve filmu Popelka (Matouš Vrba) nabízí Žábovi (Libor Kovář) lahvové pivo, ptá se ho, jestli si dá „samičku, nebo samečka“. Tento fór přidal do dialogu režisér Ondřej Trojan, jelikož sám patří ke generaci, o které film pojednává (režisér je ročník 1959, autor předlohy Petr Šabach pak r. 1951). V té době měla lahvová piva dvě barvy skla, zelenou nebo hnědou. V určitých komunitách pak říkali kluci zeleným lahváčům samičky a hnědým samečci (nebo možná naopak). Tato odpověď přišla přímo od scenáristy filmu Petra Jarchovského na konkrétní dotaz, ten ještě dodal, že jde o lokální (odvozeno od lokality i „lokálu“) humor, možná že sahající do soukromého humoru lidí kolem Divadla Sklep (Braník, Praha 4), kam patřil Ondřej Trojan. (Moname)

Občanský průkaz (2010)

  • Scénárista Petr Jarchovský musel košatý román Petra Šabacha zhustit do časového úseku zahrnujícího pouhé čtyři roky. Tím se ovšem podařilo dosáhnout toho, že jeho hrdinové jsou stejného ročníku narození jako režisér Ondřej Trojan, pro nějž se tím film mohl stát osobnějším. (Coldrex)

U mě dobrý (2008)

  • Začátek filmu začíná úklonou tří mužů v pruhovaných tričkách a černých parukách. Jedná se o odkaz na animované studio „Bratři v triku“, které bylo založeno v roce 1945. Těmito muži v úvodní scéně jsou spisovatel Petr Šabach, scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk. (sator)

Pupendo (2003)

  • Konečná podoba postavy Vládi z nemalé části vznikla díky jejímu představiteli, Pavlu Liškovi, který k tomu řekl: "Asi tak polovinu z tý postavy jsme vymysleli na místě a to natáčení bylo díky tomu hrozně zábavný a dobrodružný. Ve scénáři bylo třeba napsáno - improvizace: Bolek Polívka a Pavel Liška. A k tomu jedna věta. Ale musím říct, že největší kumšt na tý roli, která je teda hrozně vděčná, je ji vůbec vymyslet. A to Jarchovský s Hřebejkem a Šabachem udělali." (NIRO)

Pupendo (2003)

  • Jako předloha ke scénáři posloužila Petru Jarchovskému novela Petra Šabacha „Opilé banány“, ale jen jako inspirace – nadupaný děj byl úplně jiný a stal se námětem i několika dalších filmů. (Brtniik)

Pelíšky (1999)

  • Autor knižní předlohy „Hovno hoří!“ Petr Šabach vycházel při psaní z příhod, které skutečně v mládí zažil. Přiznal také, že filmová postava malého Péti (Marek Morvai-Javorský) je právě on sám jako pozorovatel tehdejších událostí. Své zážitky ve scénáři filmu zužitkoval i Jan Hřebejk. (ChandlerBing)

Šakalí léta (1993)

  • Poviedka, podľa ktorej sa muzikál sfilmoval, mala k režisérovi komplikovanú cestu. V roku 1986 vydal "Československý spisovateľ" Petrovi Šabachovi poviedkovú knihu "Ako potopiť Austráliu". Autorova priateľka venovala jeden výtlačok svojmu synovcovi, scenáristovi Petrovi Jarchovskému, kamarátovi a spolužiakovi Jana Hřebejka. Zhodou šťastných náhod tiež knižku niekto daroval. Poviedka mala pritom iba dvadsať strán. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Spisovatel

Filmy
2010

Občanský průkaz - kniha

2008

U mě dobrý - kniha

2003

Pupendo - kniha

1999

Pelíšky - kniha

1993

Šakalí léta - povídka

Seriály
2013

Škoda lásky - kniha, povídka

 

S jedním uchem na veselo - kniha (S01E12)

 

Škoda lásky - povídka (S01E01)

Herec

Filmy
2008

U mě dobrý

2004

Horem pádem

Host

Pořady
1999

Třistatřicettři

1998

Na plovárně

Ovládací panel

Fanklub

(45)

Reklama

Reklama