foto

Dawn French

  • nar. 11.10.1957 (58 let)
    Holyhead, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Dawn Roma French se narodila 11. října 1957 na ostrově Anglesey ve Walesu v Anglii. Její rodiče jsou Denys Vernon French, který byl členem Royal Air Force a matka se jmenuje Felicity "Roma" O'Brien. Má také o dva roky staršího bratra Garyho Frenche. V roce 1984 si vzala za manžela Lennyho Henryho, kterého potkala v komediálním klubu. Adoptovali si dceru Billie. V roce 2010 se spolu rozvedli.

V roce 1977 chodila na hereckou školu, kde potkala svou budoucí komediální partnerku Jennifer Saunders, se kterou ze začátku nevycházela dobře, ale díky společnému projektu do školy se následně daly dohromady. Později spolu vytvořily komediální seriál French and Saunders. French napsala také novelu s názvem "Dear Fatty", za kterou si vydělala více než 1.5 milionu liber.

V televizi začínala rolemi v seriálu The Comic Strip Presents, kde hrála v 27. epizodách a u 2. z nich napsala scénář. Poté hrála v seriálu French and Saunders, kde se svojí kamarádkou parodovaly známé filmy jako např. The Lord of the Rings, Star Wars a nebo také Harry Potter and the Chamber of Secrets. Její nejslavnější role je prozatím v komediálním seriálu The Vicar of Dibley, který byl vytvořen speciálně pro ni a za svou roli vyhrála v roce 1997 cenu za nejlepší britskou komediální herečku.

French byla nominována na 7 cen BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), ale podařilo se ji vyhrát jen jednou a to spolu s její komediální partnerkou  Saundersovou.

Marek "anyonecek" Němec

Herecká filmografie

2016 Absolutely Fabulous: The Movie
2013 Heading Out (TV seriál)
Wrong Mans, The (TV seriál)
2010 Little Crackers (TV seriál)
Roger & Val Have Just Got In (TV seriál)
2009 Koralína a svět za tajnými dveřmi
Psychoville (TV seriál)
2008 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
2007 Fille du régiment, La (TV film)
2006 Jam & Jerusalem (TV seriál)
Láska a jiné pohromy
Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film)
2005 Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2002 Pongwiffy (TV seriál)
Ted and Alice (TV seriál)
Ted and Alice (TV film)
Wild West (TV seriál)
2000 French & Saunders Live
Možná, miláčku
1999 Ať jedí koláče (TV seriál)
Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
Daleká cesta za domovem (TV seriál)
David Copperfield (TV film)
Milk
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1997 One Hour of Girl Power
Sex & Chocolate (TV film)
1996 Pinocchiova dobrodružství
1995 Comic Relief (TV film)
1994 Vicar of Dibley, The (TV seriál)
1993 French and Saunders Live
Tender Loving Care (TV film)
Treasure Island (TV seriál)
1992 In Dreams (TV film)
Naprosto dokonalé (TV seriál)
1991 Amnesty International's Big 30 (divadelní záznam)
Murder Most Horrid (TV seriál)
1990 The Tale of Little Pig Robinson (TV film)
1989 A Night of Comic Relief 2 (TV film)
Secret Policeman's Biggest Ball, The (divadelní záznam)
1988 Audience with Victoria Wood, An (TV film)
Scoff (TV seriál)
1987 Eat the Rich
French and Saunders (TV seriál)
1986 Kate Bush: The Whole Story
1985 Girls on Top (TV seriál)
Happy Families (TV seriál)
Supergrass, The
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)
1981 Comic Strip, The (TV film)

Dokumentární

2011 Catherine Tate: Laughing at the Noughties (TV film)
Harry Potter a jeho 50 nej (TV film)
2005 Comic Strip: A Retrospective, The
2001 Life and Lyrics of Kirsty MacColl, The (TV film)
Sketch Show Story, The (TV seriál)
2000 Night of a Thousand Shows (TV film)

TV pořady

2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2005 Foley & McColl: This Way Up (TV pořad)
2004 The Paul O'Grady Show (TV pořad)
2001 Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Lorraine (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Comic Relief: The Record Breaker (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
1990 The Best of 'The Lenny Henry Show' (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Hysteria! Hysteria! Hysteria! (TV pořad)
Live! From London (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2010 Little Crackers (TV seriál)
1983 Evening for Nicaragua, An (TV film)
1981 Comic Strip, The (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace