foto

Hattie Morahan

  • nar. 1978
    Lambeth, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hattie Morahan se narodila do umělecké rodiny režiséra Christophera Morahana a herečky Anny Carteret. Její starší sestra Rebecca je divadelní režisérka. Hattie vystudovala na Frensham Height School a poté anglickou literaturu na New Hall, Cambridge. V době studií v Cambridgi hrála v několika divadelních představení studentů. Za roli Catherine, v Pohledu z mostu, získala v roce 1999 ocenění za nejlepší ženský herecký výkon na Národním studentském divadelním festivalu. V dalším představení Jak je důležité míti Filipa, od Oscara Wilda, si zahrála s Blakem Ritsonem.

V sedmnácti letech ji otec obsadil do role Uny Gwithiam v televizní adaptaci BBC The Peacock Spring. V roce 2001 se připojila k Royal Shakespeare Company. V tuto dobu si mimo jiné zahrála v Hamletovi. Členkou Royal Shakespeare Company byla rok, poté vystřídala několik různých divadel, až si v roce 2004 zahrála hlavní roli v Euripidově hře Ífigeneia v Aulidě v Národním divadle v Londýně. To byl začátek její úspěšné divadelní spolupráce s režisérkou Katie Mitchell. V roce 2007 získala za roli Niny v inscenaci Čechovova Racka druhou cenu Iana Charlesona. Opět pod taktovkou Katie Mitchell.

Hattie se objevila v několika rozhlasových dramatech především na rozhlasové stanici BBC. Do televize se vrátila v roce 2003 seriálem BBC New Tricks. Následovaly seriály Bodies a Outnumbered. V roce 2007 si zahrála sestru Claru ve filmu Zlatý kompas. Přelomem v její herecké kariéře byla další spolupráce s BBC v roce 2008. V třídílné minisérii Rozum a cit, podle předlohy Jane Austen, ztvárnila Elinor Dashwoodovou. Za tuto roli získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon na 14. televizním festivalu v Šanghaji. V roce 2012 si zahrála v seriálu Eternal Law a rok později v jedné epizodě seriálu Vraždy v Midsomeru. V roce 2013 hrála ve dvou celovečerních filmech Ještě, že tě mám a Léto v únoru. Zde se potkala se svými hereckými kolegy z Rozumu a Citu, Danem Stevensem a Dominicem Cooperem.

Hattie Morahan je zasnoubená s hercem a režisérem Blakem Ritsonem, se kterým se seznámila v Cambridgi.

Simbet

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kráska a zvíře
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
2015 Mr. Holmes
2013 Ještě, že tě mám
Léto v únoru
2009 Love Hate

TV seriály

2015 Arthur & George (TV seriál)
Ballot Monkeys (TV seriál)
The Outcast (TV seriál)
2013 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Škola vražd (S15E06)
2012 Eternal Law (TV seriál)
2010 Money (TV seriál)
2008 Rozum a cit (TV seriál)
2006 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
2004 Bodies (TV seriál)

Dokumentární

1990 Cutting Edge (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace