foto

Michal Hrůza

  • nar. 31.8.1971 (44 let)
    Turnov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michal Hrůza se narodil v r. 1971 v Turnově, je český zpěvák a zakládající člen kapely Ready Kirken. Hudbě věnoval již na gymnáziu, kde v r. 1986 vznikly jeho první autorské písně. Po maturitě se svými kamarády (Mirkem Vosmíkem, Pavlem Eichlerem a Josefem Staňkem) založil punkrockovou kapelu BRAMBORY. V této sestavě hráli zejména v okolí Turnova a Liberce. Později, v sestavě Martin Brázda, Jiří Svoboda a Michal Hrůza vzniklo v r. 1992 hardrockové trio 51. CHVÍLE.

R. 1993 Michal z 51. CHVÍLE odchází. S vypůjčeným kufrem a 500 Kč v kapse přijíždí v srpnu 1993 do Pardubic. V Pardubicích je v té době plno začínajících kapel. Michal Hrůza reaguje na jeden z inzerátů, a to skupiny ANACHRONIC, která hledala baskytaristu, i když na basu dříve moc nehrál. ANACHRONIC byla kapela inspirující se hudbou VOIVOD, SLAYER apod. Michal je kapelou přijat a získává mnohé zkušenosti. V ANACHRONIC hrál kromě Vládi Hauka, Pavla Herynka a Mirka Maršíka také Vladimír Brett, který svým přístupem Michala zásadně ovlivnil při psaní jeho pozdějších textů. Brettova „škola“ osobních textů Michalovi zůstala v podstatě dodnes. Na začátku r. 1994 Michal vystřídal Vláďu Hauka za mikrofonem. Kapela nahrála druhou desku s pracovním názvem SLUNEČNÍ PŘÍBĚH, která sice měla pozitivní odezvu u hudebních publicistů, ale nenašel se nikdo, kdo by ji vydal. To pochopitelně vedlo k pozvolnému konci. Pavel Herynk se stěhuje do Anglie a koncem roku kapela přestává na dlouhou dobu fungovat. Michal je nucen prodat svůj nástroj a rozhodl se s hudbou dočasně skončit.

V r. 1995 se stává obchodním cestujícím a prodává potravu pro psy a pro kočky. Přesto si doma stále zaznamenává nějaké hudební nápady, co kdyby. Jednoho podzimního večera Michala navštíví Petr Bártek, který se snaží Michala přesvědčit, aby se k hudbě zase vrátil. Z návštěvy si odnáší kazetu domácích nahrávek. Po zhruba dvou měsících se znovu ozývá s tím, že dal Michalovo demo poslechnout jednomu kytaristovi. Byl to Zdeněk Ceral (kytarista pražských FREEWAY JAM), se kterým se Michal sejde a oba se dohodnou, že by mohli společně něco podniknout.

Zdeněk Ceral oslovil své kamarády Romana Pleskota a Petra Lichtenberga a už na jaře roku 1996 natočili demonahrávku a 4.7.1996 vystoupili na festivalu v Janderově. V létě 1996 také vydali svou první studiovou nahrávku (studio Benas, zvukař Tomáš Novák, produkce RK+Honza Křížek). V roce 1999 byl natočen klip k songu “ZEJTRA MÁM“, který po nasazení do rádií v roce 2001 zaznamenal velký úspěch. V roce 2001 bylo ve Studiu C nahráno CD VLNY. V roce 2006 se píseň 1+1 z alba ČEKAL JSEM VÍC, stává nejhranější písní v českém éteru a získává cenu Anděl. V tomtéž roce přechází kapela od Universalu k EMI. Se skupinou READY KIRKEN natočil Michal Hrůza pět hudebních alb. Napsal téměř padesát písní a textů. Jeho skladba pro Anetu Langerovou VODA ŽIVÁ byla v letech 2005 a 2006 hitem. Kapela se “rozpadá“ dle tiskového prohlášení, které rozeslalo vydavatelství Universal Music a managerská agentura Live Production, 9. Července 2006. Tehdy Zdeněk Ceral (kytara), Ondřej Herold (baskytara) a Adam Jánošík (bicí) oznámili, že odmítají nadále spolupracovat s Hrůzou, vůdčí postavou kapely. Jako důvod ukončení spolupráce s Hrůzou jeho bývalí spoluhráči uvedli "rozpory lidského i profesionálního charakteru", jež však blíže neupřesnili. Hrůza je v kapele nahrazen zpěvákem a kytaristou Michalem Mrázem.

Roku 2006 se tedy Michal Hrůza vydává na sólovou dráhu a zakládá KAPELU HRŮZY, se kterou od té doby vydal již dvě sólová alba, BÍLÁ VELRYBA (2007) a NAPOŘÁD (2009).

Michal Hrůza složil a otextoval i úvodní melodii k seriálu VYPRÁVĚJ. Pouští se i do filmové hudby. Společně s Jamesem Harriesem a Karlem Heřmanem složil hudbu k filmu režiséra Petra Nikolaeva LIDICE. Nejnovějším počinem je singl INTUICE z nově připravovaného (dvoj)alba "Noc a den", jehož první část "Noc" by měla vyjít již do konce roku 2011. Kromě KAPELY HRŮZY se na vzniku alba budou podílet i zajímaví hosté, např. NICELAND, či Xindl X. Druhá část "Den" pak vyjde v roce příštím.

Zajímavé je koketování s návrhářstvím, pro českou firmu Botas navrhl stylové boty Hrůzy.

Jiří "Beastmaster4" Novák

Skladatelská filmografie

2014 Mazalové (TV seriál)
2012 Martin a Venuše
2011 Lidice
2009 Vyprávěj (TV seriál)

TV pořady

2013 Mistr E (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Michal Hrůza - Zakázané uvolnění (hudební videoklip)
2010 Michal Hrůza a Katarína Knechtová: Píseň labutí (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2004 Post Coitum

Dokumentární

2015 Noc a Den (koncert)
2014 13. komnata Michala Hrůzy (TV film)

TV pořady

2015 Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
Kombo (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2015 (TV pořad)
Zlatá hokejka 2015 (TV pořad)
2014 Megasilvestr s Vladimírem Hronem (TV pořad)
2013 Tečka páteční noci (TV pořad)
2012 Mixxxer (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2011 (TV pořad)
2010 Kapka naděje (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2007 Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)
2001 Vabank (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Michal Hrůza - Zakázané uvolnění (hudební videoklip)
2012 Namaluj svítání (hudební videoklip)
2010 Michal Hrůza a Katarína Knechtová: Píseň labutí (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(42)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace