Reklama

Reklama

Maurice Régamey

Maurice Régamey

nar. 07.01.1924
Wolanka, Polsko

zem. 23.08.2009 (85 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Jméno Maurice Régameye není u nás příliš známé, ve Francii byl ale známým divadelním a filmovým hercem, v profesi režiséra se zapsal do historie francouzské kinematografie tím, že jako první nabídl hlavní roli Louisi de Funèsovi. Régamey začínal jako herec koncem druhé světové války souběžně před kamerou i na divadelních jevištích. Hrál například v Théâtre Antoine (Špinavé ruce, Deset malých černoušků), s Funèsem se setkal poprvé v roce 1949 ve slavné hře Tramvaj do stanice touha, společnou řeč našli i v názorech na filmový humor.

Na přelomu 40. a 50. let hrál Régamey menší role v několika filmech ročně, střídal dramatický i komediální žánr, jeho herecké úkoly ale zřídka přesáhly rozměr vedlejších úloh. Větší příležitost dostal například v nenáročné komedii A TA TVOJE SESTRA! (Et ta soeur, 1951), jednu z hlavních rolí policejního inspektora ztvárnil v kriminálce VRBOVÁ ALEJ (Rue des saussaies, 1951). Naposledy se ve větší roli před filmovou kamerou objevil v kriminální komedii K ČERTU S CTNOSTÍ (Au diable la vertu, 1953).

Mezitím začal Régamey jako režisér točit krátké dokumenty, jeho obdiv ke komikům jej nakonec přivedl i k režii celovečerních filmů. Když se mu dostal do ruky scénář s komediálním příběhem nešťastně zamilovaného hudebního skladatele, vzpomněl si na Funèse a přes počáteční nechuť producentů se mu podařilo jej do hlavní role prosadit. Film JAKO CHLUP V POLÉVCE (Comme un cheveu sur la soupe, 1957) byl ve své době vítaným osvěžením s neokoukanou tváří a v kinech dosáhl solidního úspěchu (více než 1.800.000 diváků). Zvláštní je, že Régamey ve stejné době natočil další film, mnohem úspěšnější muzikál HONORÉ Z MARSEILLE (Honoré de Marseille, 1957) v hlavní roli s Fernandelem, o němž se však dnes ví již jen málo.

Se svými dalšími filmy neměl Régamey již takový úspěch, i když se snažil i o změnu žánrů. Svůj poslední film, historický příběh ze 16. století ZLATÝ SALAMANDR (La salamandre d´or, 1962) natočil ve francouzsko-italské koprodukci, tento počin se však setkal jen s malým zájem diváků. Později se Régamey jako poradce podílel ještě na filmech jiných režisérů, vlastní aktivity – herecké i režisérské – však již ukončil. Zemřel v Paříži 23. srpna 2009 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama