foto

Maria de Medeiros

  • nar. 19.8.1965 (51 let)
    Lisabon, Portugalsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Maria de Medeiros Esteves Vitorino D´Almeida se narodila v portugalském hlavním městě Lisabonu. Jejím otcem je pianista a hudební skladatel António Vitorino D´Almeida, její matka se jmenuje Maria Armanda Esteves. Maria je nejstarší ze tří sester: její sestra Ines je divadlení a filmová herečka a režisérka, druhá sestra Ana je skladatelkou, hraje na violu a vyučuje hudbu.

Když jí bylo 15 let, zahrála si ve filmu svého otce SILVESTRE. V roce 1985 debutovala na jevišti lisabonského národního divadla v opeře Bertolda Brechta a Kurta Weilla Vzestup a pád městě Mahogonny. Poté odjela do Paříže, kde vystudovala filozofii a divadelní vědy na National Schools of Arts and Theatre Techniques. Nějakou dobu žila a filmovala v Portugalsku, ale i v zahraničí, aby se poté vrátila do Paříže, kde žije od roku 1987 doposud. Jejím manželem se zde stal Španěl (Katalánec) Agustí Camps, se kterým má Maria dvě dcery: Júlii a Leonor. Kvůli svým dětem přijala Maria francouzské občanství. Maria mluví plynně portugalsky, španělsky, francouzsky, anglicky a německy.

Do mezinárodního povědomí se poprvé výrazněji zapsala rolí bisexuálně orientované spisovatelky Anais Ninové, která naváže milostný vztah s kontroverzním spisovatelem Henrym Millerem (Fred Ward), který se ale začne komplikovat ve chvíli, kdy se Anais zamiluje od jeho ženy June (uma Thurman). O tomto nezvyklém milostném trojúhelníku pojednává životopisný snímek Philipa Kaufmana HENRY A JUNE z roku 1990. Další působivou hereckou kreaci předvedla hned o rok později v alegorickém filmu BOŽSKÁ KOMEDIE, kde se představila jako Soňa, jedna z chovankyň ústavu pro choromyslné, identifikující se s postavou prostitutky z Dostojevského románu Zločin a trest. Za svůj výkon v roli lisabonské prodavačky ze železářství Marie v poetickém rodinném dramatu TŘI SOUROZENCI z roku 1994 obdržela Volpiho pohár na MFF v Benátkách. Ve stejném roce zazářila jako Butchova (Bruce Willis) přítelkyně Fabienne ve snímku Quentina Tarantina PULP FICTION: HISTORKY Z PODSVĚTÍ.

Další výraznější úspěchy přišly až po roce 2000. Na Fantafestivalu v roce 2002 získala cenu pro nejlepší herečku za účinkování ve filmu STRANDED, který pojednává o první lidské posádce vyslané na Mars, která skončí uvězněná na povrchu této planety. O rok později se objevila společně se Sarah Polley jako kadeřnice ve filmu MŮJ ŽIVOT BEZE MNE. V letech 2005 – 2009 ztvárňovala Suzy v seriálu VÉNUS A APOLLON. Jako režisérka debutovala melodramatickým snímkem z období pohnutých revolučních dnů v Portuglasku roku 1974 s názvem DUBNOVÍ KAPITÁNI, který byl uveden v sekci Jiný pohled na MFF v Cannes v roce 2000.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2016 Jozefův syn
Seances
100 metros
2015 Zakázaná komnata
2014 Maîtres du Suspense, Les
Pasolini
2013 Meetings with a Young Poet
2012 Je ne suis pas mort
La Bande des Jotas
2011 Kuře na švestkách
Prázdniny u moře
Viagem a Portugal
2010 Hitler v Hollywoodu
2009 Davidovy narozeniny
O Contador de Histórias
2008 Liberdade 21 (TV seriál)
Mé hvězdy a já
2007 Belle et le sauvage, La (TV film)
Dans les cordes
Midsummer Madness
Nessuna qualità agli eroi
Úkryt
2006 Říkejte mi Elizabeth
2005 Monógamo sucesivo
Riquet (TV film)
Vénus & Apollon (TV seriál)
2004 Prázdné vzpomínky
Trip to the Orphanage, A
2003 Anomalies passagères (TV film)
Fils de Boucle d'Or, Le
Já, César
Můj život beze mne
Nejsmutnější hudba světa
2002 Água e Sal
Single Again
2001 Enquętes d'Eloise Rome, Les (TV seriál)
Homme des foules, L'
Honolulu Baby
Marafona (TV film)
Stranded
Xangô de Baker Street, O
2000 Capitães de Abril
Druhá tvář
1999 Babel
Infortunes de la beauté, Les
1998 El sudor de los ruiseñores
Guerra e Liberdade - Castro Alves em São Paulo
Spanish Fly
Tempestade da Terra, A
1997 Airbag
Comédien, Le
Go for Gold!
Tempête dans un verre d'eau
The Thousand Wonders of the Universe
1996 Attends-moi (TV film)
Des nouvelles du bon Dieu
Detektor lži
Femme rêvée, La (TV film)
Saint-Exupéry: La dernière mission (TV film)
Sans mentir (TV film)
Tiré à part
1995 A comme acteur
Adão e Eva
L'histoire du samedi (TV seriál)
Maria fille de Flandre (TV film)
Paraíso Perdido
Woman in the Moon, The
1994 Des feux mal éteints
Detective y la muerte, El
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Tam, kde končí vlny (TV film)
Três Irmãos
1993 Zlatá vejce
1992 Homme de ma vie, L'
Retrato de Família
1991 A Idade Maior
Divina Comédia, A
Morte do Príncipe, A
Schůzka s Venuší
Simon courage
1990 Diable en ville, Le (TV film)
Henry a June
Ourse bleue, L'
1871
1989 L'Air de rien
Nuits révolutionnaires, Les (TV seriál)
Onde Bate o Sol
1988 Dossiers secrets de l'inspecteur Lavardin, Les (TV seriál)
Elvire-Jouvet 40 (TV film)
Předčitatelka
1987 Moine et la sorciere, Le
1985 Vertiges
1984 J'ai faim, j'ai froid (TV film)
Paris vu par... vingt ans après
1983 Estrangeira, A
1981 Silvestre

Dokumentární

2014 Registe
2001 + Clair (TV seriál)
Porto da Minha Infância
1999 Art of Amália, The

TV pořady

1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2012 Mundo Invisível

Dokumentární

2004 Miluji tě - nemiluji tě

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace