foto

Dennis Lehane

  • nar. 4.8.1965 (51 let)
    Dorchester, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dennis Lehane je jeden z nejoblíbenějších amerických autorů, kteří píšou skutečné kriminální romány. Odjakživa věděl, že se chce stát spisovatelem, svůj první rukopis napsal ve 25 letech, ten ale skončil schovaný v šuplíku, než mohla začít jeho kariéra pravého spisovatele musel projít ještě několika zaměstnání jako byla uklízení stolů v restauraci, řízení limuzín nebo prodávání v knihkupectví. Tyhle práce ho ale nebavily a tak se rozhodl zapsat do kurzů tvůrčího psaní, tam svůj prvotní rukopis několikrát přepsal a přepracoval než ho nakladatelství přijalo.

Hrdiny jeho oblíbené bostonské série jsou soukromí detektivové Patrick Kenzie a Angela Gennarová, po pěti dílech s nimi však chtěl autor zkusit zas něco nového, a tak vznikl mezinárodní bestseller TAJEMNÁ ŘEKA, která byla v roce 2003 zfilmována Clintem Eastwoodem a získala dva Oscary. Také se coby scénárista připojil k autorům kriminálního seriálu HBO THE WIRE, za který obdržel spolu s Georgem Pelecanosem a dalšími tvůrci Edgara za nejlepší televizní minisérii. V roce 2007 byla zfilmována jeho kniha GONE, BABY, GONE a v roce 2010 byl podle jeho knihy natočený film PROKLETÝ OSTROV.

Ondřej "topr harley" Marek

Spisovatelská filmografie

2016 Pod rouškou noci - kniha
2014 Špinavý prachy - povídka
2010 Prokletý ostrov - kniha
2007 Gone, Baby, Gone - kniha
2003 Tajemná řeka - kniha

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2011 Castle na zabití (TV seriál)
Univerzitní šampion (S03E21)
2002 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)

TV pořady

2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace