foto

František Peterka

  • nar. 17.3.1922
    Praha, Československo
  • zem. 25.11.2016 (94 let)
    Liberec, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Nebudem se pouštět do žádnejch větších akcí."

Věta, která ještě dnes rozesmívá národ, stejně jako mnoho dalších průpovídek z filmu JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! Věta, kterou ve filmu kdysi pronesl František Peterka v roli, která mu mohla být nejbližší, protože právě v ní se přiblížil nejoblíbenějším místům svého života. Tělocvičně. Od mládí se totiž oblíbený herec nesnažil o nic jiného, než stát se sportovcem.

František Peterka chtěl vždy zasvětit svůj život vzpírání. Dřel na sobě několik hodin denně, vypracoval si postavu, mohl být nejlepším vzpěračem alespoň v Československu. Ale osud tomu tak nechtěl. Cikánka mu tenkrát předpověděla, že bude velikým umělcem, bude oblíbený, ale ve stáří bude mít slabost v nohou. Tak se také stalo. Po obchodní škole začal studovat hereckou konzervatoř. Nebyl z nejlepších studentů a profesoři si jej nijak nechválili. Konzervatoř dokončil, začal pracovat v pojišťovně a stále se hnal za svým snem. Vydělat tři tisíce korun na novou činku a stát se konečně uznávaným vzpěračem. Místo toho přišlo angažmá do Slováckého divadla v Uherském Hradišti!

Nabídka hlavní mužské role v divadle byla přinejmenším překvapením pro herce, který nikde nebyl příliš vidět. Později se ukázalo, že šlo o omyl a Peterkovi napsali kvůli chybě ve starém programu. V divadle však zůstal a vytvořil na jeho jevišti desítky významných rolí. Měl ohromnou trému, ale i přes počáteční handrkování o smlouvu s vedením divadla se v každé roli snažil na sto procent. Dokázal se text hlavní postavy naučit za jediný den, což bylo pro spoluherce nepochopitelné. Později přišel na řadu také film.

První velkou příležitost dostal ve snímku ČERNÝ PRAPOR o cizinecké legii. „Hrál jsem tam svlečený do půl těla, tam moje figura vynikla. Taky jsem si frajersky házel cigarety do pusy, což jsem trénoval tak dlouho, než mě odvezli do nemocnice, protože jsem jich pár spolknul." Kvůli figuře hrál taky jednu z jeho mála hlavních rolí ve filmu CHLAP JAK HORA, který neměl valný úspěch. Největších ovací se dočkal v komediích jako ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, kde si zahrál manžela Ivy Janžurové, pana Bartáčka, stejně jako v jejím pokračování CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ. Jako parťák Karla Augusty v PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU! si zase zahrál jednoho z podvodníčků, kteří nevědí, jak přijít k penězům. Samozřejmě více než tahounem filmů byl většinou poctivou vedlejší postavičkou (gangster ve ČTYŘECH VRAŽDÁCH, žárlivec Robert v ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, silák Bedřich v DÁMĚ NA KOLEJÍCH...). Legendární figurou se pak stal také jeho Krakonoš ve večerníčkových KRKONOŠSKÝCH POHÁDKÁCH. Svoji poslední roli vytvořil v roce 1994, když si zahrál v Kachyňově snímku KRÁVA.

V roce 2001, kdy bylo herci 79 let, jej při jedné z ranních procházek srazilo auto. S přelámanýma nohama jej odvezli do nemocnice, kde si pobyl celé tři roky. Prodělal třicet čtyři operací, trpěl těžkými depresemi a modlil se, aby zemřel. Ovšem právě sport a cvičení jej dostaly zpátky do života. Náladu a sílu bojovat mu nezkazily zlomeniny krčku ani rakovina jazyka, ze které se dokázal na sklonku života dostat po prodělaném ozařování. V létě roku 2016 odešel do libereckého hospice, kde 25. listopadu zemřel. Opustil nás sympaťák českých veseloher, pohádkový vládce Krkonoš a hlavně skromný a pokorný herec a člověk.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

1992 Kráva
1984 Stín kapradiny
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
Rendezvous in Paris
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
1979 Antonius a Kleopatra (divadelní záznam)
Arabela (TV seriál)
Křehké vztahy
1978 Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
„Já už budu hodný, dědečku!“
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Akce v Istanbulu
Pan Tau a černý deštník (TV film)
Pan Tau a příliš velký balón (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Pan Tau jde do práce (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Pan Tau se vrací (TV film)
1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Krkonošské pohádky (TV seriál)
Pavlínka
1972 Mumu (TV film)
1971 Černý vlk
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Vražedný týden (TV film)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Svatej z Krejcárku
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Maratón
„Rakev ve snu viděti...“
1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
1966 Dáma na kolejích
Slečny přijdou později
Vrah skrývá tvář
Znamení Raka
1965 Úplně vyřízený chlap
1963 Naděje
1960 Chlap jak hora
Přežil jsem svou smrt
U nás v Mechově
1959 Život pro Jana Kašpara
1958 Černý prapor
1954 Botostroj
1952 Únos
1951 Milujeme
1949 Veliká příležitost

Dokumentární

2012 Neobyčejné životy: František Peterka (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2007 13. komnata Františka Peterky (TV film)

TV pořady

2010 TOP STAR Extra (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace