Reklama

Reklama

Tania Weber

Tania Weber

nar. 18.08.1926
Helsinki, Helsingin seutukunta, Uusimaa, Finsko

zem. 20.11.2009 (83 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Původem finská kráska Tania Weber hrála velké i menší role v několika italských filmech 50. let dvacátého století, její herecká dráha je ovšem jen krátkou epizodou. Narodila se v Helsinkách jako Tanja Sarsgardeer a počátkem padesátých let uspěla v několika finských soutěžích krásy. Angažmá v italské kinematografii jí zajistil významný filmový producent Carlo Ponti, který v té době při hledání nových tváří několikrát zabrousil do Skandinávie (připomeňme například švédskou a časem mnohem úspěšnější herečku May Britt).

Tania Weber dostala první velkou příležitost v úloze statečné ruské ženy Kaliny v dobrodružném snímku CARICA EROICA (1952), vzápětí hrála Elenu Baronti, obviněnou manželem z nevěry, ve Stenově úspěšné komedii DEN V SOUDNÍ BUDOVĚ (Un giorno in pretura, 1953). Jako modelka Francesca se mihla také ve slavných PRÁZDNINÁCH V ŘÍME (Roman Holiday, 1953). Jako přítelkyně hlavní hrdinky Lully (Gina Lollobrigida) se objevila opět ve Stenově režii v mezinárodně obsazené komedii NEVĚRNICE (Le infedeli, 1953), dramatickou polohu si vyzkoušela v dalším dobrodružném příběhu LOĎ PROKLETÝCH ŽEN (La nave delle donne maledette, 1953), kde se mimo jiné setkala s již zmíněnou May Britt.

I když se Tania Weber naučila italsky, měla silný přízvuk, ve všech svých rolích v italských filmech byla dabována, nejčastěji za ni mluvila proslulá dabérka Lydia Simoneschi. Tania Weber hrála naposledy v mytologickém příběhu ODYSSEUS (Ulisse, 1954) režiséra Maria Cameriniho. Na další kariéru u filmu pak rezignovala a začala pracovat jako módní návrhářka.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama