foto

Ladislav Fuks

  • nar. 24.9.1923
    Praha, Československo
  • zem. 19.8.1994 (70 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ladislav Fuks se narodil v roce 1924 v rodině policejního důstojníka. V roce 1942 maturoval na gymnáziu v Truhlářské ulici v Praze. Intenzivně jím otřásla německá okupace a perzekuce židovských spolužáků. S válečnými zážitky se vyrovnává ve svých prvních knihách, ale i později. V roce 1943 by zaměstnán ve správě statků v Hodoníně. Po válce vystudoval filosofickou fakultu na Karlově univerzitě.

Podnětná byla jeho práce ve Státní památkové správě, poznal většinu českých hradů a zámků a svoje zkušenosti využil ve své knize Zámek Kynžvart - Historie a přítomnost. Od roku 1959 pracoval jako odborný pracovník v Národní galerii v Praze. Když v roce 1963 vyšla jeho prvotina Pan Theodor Mundstock (zfilmována v roce 1985 pod názvem Kartka z podrózy) a zaznamenala velký úspěch u kritiky začal se na plno věnovat psaní. Největší úspěch z filmového hlediska ale sklidila jeho kniha SPALOVAČ MRTVOL, která byla v roce 1968 zfilmovaná a Fuks se dokonce podílel na scénáři. Ladislav Fuks zemřel 19. srpna 1994 v Praze.

Ondřej "topr harley" Marek

Spisovatelská filmografie

1994 Příběh kriminálního rady (TV film) - kniha
1985 Kartka z podrózy - kniha
1983 Pasáček z doliny - kniha
1979 Uprostřed nočního ticha - kniha
1968 Spalovač mrtvol - kniha

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace