foto

Bruno Ganz

  • nar. 22.3.1941 (75 let)
    Curych, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bruno Ganz se narodil ve švýcarském Curychu. Otec byl švýcarským mechanikem, matka pocházela ze severní Itálie. Pro hereckou kariéru se Bruno rozhodl už při vstupu na univerzitu. Táhlo ho to stejně tak na jeviště jako za kamery, zpočátku se ale větších ovací dočkal na divadle.

V roce 1960, v devatenácti, debutoval ve filmu DER HERR MIT DER SCHWARZEN MELONE (1960, The Man in the Black Derby). Navzdory podpoře ze strany vedoucího herce, Gustava Knutha, ale nijak zvlášť nezaujal – na průlom musel čekat řadu let. Na divadelních prknech se poprvé představil hned další rok (1961) a zasvětil jim téměř dvě následující dekády svého života. V roce 1970 například s Peterem Steinem založil divadelní společnost ”Berliner Schaubühne” (Berlínská scéna) a dva roky nato se na salcburském festivale představil v premiéře hry ”Der Ignorant und der Wahnsinnige” (Hlupák a šílenec) Thomase Bernharda.

Když ho německý časopis ”Theater heute” (Současné divadlo) v roce 1973 prohlásil ”Hercem roku” (Schauspieler des Jahres), jen upevnil jeho jevištní reputaci. V roce 1996 převzal Bruno Ganz od svého předchůdce, Josefa Meinrada, cenu ”Iffland-Ring”, kterou vždy získává nejvýznamnější herec německy mluveného divadla (od roku 1991 se přitom může Ganz pyšnit cenou ”Hans-Reinhart-Ring”, kterou zase uděluje Švýcarská společnost pro divadelní kulturu). Jeho pravděpodobně nejúchvatnějším divadelním počinem pak byla titulní role ve Steinově třináctihodinovém dvoudílném představení Goethova Fausta v roce 2000.

Do světa filmu Ganz vpadl hlavní rolí v SOMMERGÄSTE (1976, Letní hosté), ve kterém teprve naplno rozvinul svůj talent reflexivního herce s tendencemi k introspekci. Tím se odstartovala jeho pozoruhodná kariéra v Evropě i za Atlantikem během které se mu dostalo celé řady cenných uznání. V roce 1976 získal Německou filmovou cenu. Pracoval s režiséry jako byli Werner Herzog, Wim Wenders, Éric Rohmer a Francis Ford Coppola. V uprchlickém válečném thrilleru HOŠI Z BRAZÍLIE (1978) si Ganz vedle Sira Laurence Oliviera (Ezra Lieberman) a Gregoryho Pecka (Dr. Mengele) zahrál profesora Brücknera a po boku Klause Kinského a Isabelle Adjaniové se zase představil v Herzogově hororu UPÍR NOSFERATU (1979). Ještě známějším ho pak učinila postava anděla Damiela, který volí hmotný svět ve fantazijním romantickém dramatu Wima Wenderse NEBE NAD BERLÍNEM (1987). Ganzův expresívní, ”lidový” výraz, zde pomohl převést chladnou Wendersovu vizi věčnosti do hřejivé, hlubokomyslné rapsodie radosti z člověčenství.

Odmítl roli Oskara Schindlera ve spektáklu SCHINDLERŮV SEZNAM (1993). V roce 2000 získal Švýcarskou filmovou cenu, v tomtéž roce byl jmenován Rytířem umění a literatury a v roce 2001 mu připadla Berlínská filmová cena (Berliner Filmpreis). Vcelku nedávno se Ganz stal teprve druhým přirozeně německy hovořícím hercem, který na plátně strhujícím způsobem ztvárnil Adolfa Hitlera v nadšeně přijímaném dramatu Olivera Hirschbiegela PÁD TŘETÍ ŘÍŠE (2004); ve stejném roce obdržel Bavorskou filmovou cenu pro ”nejlepšího herce”. Prvním ”německým Hitlerem” byl mimochodem Albin Skoda v Pabstově filmu podle námětu E. M. Remarqua, DER LETZTE AKT (1955, Poslední dějství).

Se svojí ženou Sabine žijí v současné době odděleně. Vzali se v roce 1965 a mají spolu jednoho syna, Daniela (1972). Pokud Bruno Ganz zrovna nepobývá doma v Curychu, pravděpodobně ho nejdeme v jeho ”vedlejších” domovech v Berlíně nebo Benátkách.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2015 Amnesia
Heidi, děvčátko z hor
The Witness
Vzpomeň si
2014 Boj sněžného pluhu s mafií
2013 Konzultant
Michael Kohlhaas
Noční vlak do Lisabonu
The Vatican (TV film)
2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2011 Neznámý
Sport pro holky
2010 Barvy ve tmě
Das Ende ist mein Anfang
Grosse Kater, Der
Taxiphone: El Mektoub
2009 Juliino zmizení
2008 Baader Meinhof Komplex
Ein Starker Abgang (TV film)
Prach času
Předčítač
Stairway to Nowhere
2007 Copacabana (TV film)
Youth Without Youth
2006 Baruto no gakuen
Vitus
2005 Neměj strach (TV film)
2004 Manchurianský kandidát
Pád Třetí říše
2003 Luther
2002 Epsteinova noc
Síla minulosti
2001 Johann Wolfgang von Goethe: Faust (TV film)
2000 Chléb a tulipány
WerAngstWolf
1998 Gegen Ende der Nacht (TV film)
Věčnost a den
You Can't Go Home Again
1996 Anwalt Abel - Ein Richter in Angst (TV film)
Saint-Ex
Tatort - Schattenwelt (TV film)
Tödliches Schweigen (TV film)
1995 Diario senza date
Grande Fausto, Il (TV seriál)
Lumière & spol.
1994 Heller Tag
1993 Absence, L'
Brandnacht
Quator des possibles, Le
Tak daleko, tak blízko!
1992 Poslední dny v Chez Nous
Prague
1991 Děti přírody
Domenica specialmente, La
Erfolg
1990 Tassilo - Ein Fall für sich (TV seriál)
Wette, Die (TV film)
1989 Bankomatt
Strapless
1988 Amore di donna, Un
Legendary Life of Ernest Hemingway, The
1987 Nebe nad Berlínem
1986 Pendler, Der
Río de oro
Río de oro, El
Väter und Söhne - Eine deutsche Tragödie (TV seriál)
1985 Ijssalon, De
Park, Der (TV film)
1983 Killer aus Forida
System ohne Schatten
V bílém městě
1982 Logik des Gefühls
1981 Dáma s kaméliemi
Dívka z Lotrinska
Fälschung, Die
Fermata Etna (TV film)
Rece do góry
1980 Erfinder, Der
Oggetti smarriti
Polenta
5 % de risques
1979 Retour à la bien-aimée
Upír Nosferatu
1978 Geschichte einer Liebe (TV film)
Hoši z Brazílie
Nůž v hlavě
Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV film)
1977 Americký přítel
Linkshändige Frau, Die
1976 Divoká kachna
Lumière
Markýza z O…
Sommergäste
1974 Bakchen, Die (TV film)
1973 Prinz Friedrich von Homburg (TV film)
1972 Ignorant und der Wahnsinnige, Der (TV film)
1971 Mutter, Die (TV film)
Peer Gynt (TV film)
1970 Große Familie, Eine (TV film)
1969 Torquato Tasso (TV film)
1968 Die Schlacht bei Lobositz (TV film)
Im Dickicht der Städte (TV film)
Maß für Maß (TV film)
1967 Sanfte Lauf, Der
1966 Frühlings Erwachen (TV film)
Unberatenen, Die (TV film)
1964 Spaßvogel, Der (TV film)
1961 Dach überem Chopf, Es
Chikita
1960 Der Herr mit der schwarzen Melone

Dokumentární

2007 Von einem der auszog - Wim Wenders' frühe Jahre
2004 Bruno Ganz (TV film)
2002 Behind Me - Bruno Ganz
Epoca: The Making of History
2000 Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler
1989 Undergångens arkitektur
1987 Universum (TV seriál) - vyp.
1982 Gedächtnis: Ein Film für Curt Bois und Bernhard Minetti
Krieg und Frieden
1981 Etwas wird sichtbar

TV pořady

2010 Evropské filmové ceny 2010 (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(70)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace