Reklama

Reklama

Gustaf Gründgens

Gustaf Gründgens

nar. 22.12.1899
Düsseldorf, Německá říše

zem. 07.10.1963 (63 let)
Manila, Filipíny

Biografie (1)

"Život je jako kost hozená psovi." Gustav Heinrich Arnold Gründgens, od roku 1921 jen Gustaf Gründgens. Své jméno nese po matce Emmi, otcem byl Arnold Hubert. Roku 1917 přerušil středoškolská studia. Po krátké anabázi, jako učňovský prodavač, byl povolán roku 1917 do armády a přidělen k frontovému divadlu v Saarlouisenu. Po válce studoval herectví u Louise Dumontové a Gustava Lindemana. Vystřídal krátká angažmá v Halberstadtu, v Kielu, Berlíně a Eckernfördu. Zde… (více)

Zajímavosti (3)

Der Tunnel (1933)

  • Film se točil v koprodukci pařížské společnosti Vandor-Film a mnichovské Bavaria-Film AG. Přesněji řečeno, němečtí herci natočili záběr (Mace Allana hrál v německé verzi Paul Hartmann), poté je vystřídali francouzští herci, kteří natočili záběr ve francouštině (Mace Allana hrál ve francouzké verzi Jean Gabin). Technický tým a lokace byli stejné. Gustaf Gründgens hrál Woolfa v obou verzích. Film měl německou premiéru v kinech 3. listopadu 1933 a v televizi 5. října 1964. (ČSFD)

Požár v opeře (1930)

  • Jarmila Novotná ve své knize Byla jsem šťastná vzpomíná: "Tehdy jsem také hrála v mém prvním německém filmu Požár v opeře. Měla jsem tu jenom jednu scénu, kde jsem zpívala árii Olympie z Hoffmanových povídek. Ale jednu z hlavních rolí - Mefistofela hrál Gustaf Gründgens a já jsem myslela, že to v takové společnosti bude dobrý začátek." (NinadeL)

Galerie (40)

Reklama

Herec

Režisér

Host

Pořady
2003

Unsere Besten

Reklama

Reklama