foto

Dominique Zardi

  • nar. 2.3.1930
    Paříž, Francie
  • zem. 14.12.2009 (79 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dominique Zardi jen málokdy překročil formát epizodních postav, jeho tvář jsme ale i u nás mohli vidět v tolika filmech, že si jej nelze nezapamatovat. Narodil se v Paříži a jeho vlastní jméno Emile Cohen-Zardi prozrazuje, že po rodičích měl italský a židovský původ. Od dětství se věnoval různým sportům, vynikal zvláště v boxu, později se sportovní tématikou vydával i vlastní časopis. Koncem čtyřicátých let 20. století se začal uplatňovat jako filmový kaskadér.

Prameny se značně liší v datu, kdy Zardi vykročil z kaskadérské anonymity a stal se hercem menších rolí, prokazatelně poprvé lze ale jeho postavy pojmenovat až koncem padesátých let, kdy se objevil například jako nosič zavazadel na nádraží (MAXIME, 1958) nebo námořník (ŽENA A TATRMAN - La femme et le pantin, 1958). Zardiho filmografie se pak rozrůstala o několik titulů ročně, svou fyziognomií byl předurčen především k rolím zločinců, kteří nezřídka končí špatně. Připomeňme také, že velmi často vystupoval ve dvojici se svým dávným přítelem Henri Attalem (1936-2003), hráli spolu zhruba v 70 filmech. Poprvé to byl Chabrolův film HEJSKOVÉ (Les godulereaux, 1960) a s Claude Chabrolem pak Zardi pracoval ještě mnohokrát.

Ještě užší spolupráci navázal Zardi s Jean-Pierrem Mockym, s nímž poprvé točil film PANNY (Les vierges, 1963) a následně hrál ve všech jeho dalších filmech (bylo jich celkem 34). Vypočítávat celou Zardiho filmografii by bylo dlouhé, laskavě pohlédněte sami, počet filmů s jeho jménem jde do stovek, uvádí se různá čísla, nejblíže bude cifra kolem 280 snímků. V počátcích Zardi hrál epizodky s úsměvným označením jako muž procházející se v obchodě, divák v kině nebo stopař s harmonikou. Křestní jméno dostala Zardim hraná postava poprvé ve filmu ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN (Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962), kde hrál barmana Alberta.

Hrál po boku všech největších hvězd a s nejvýznamnějšími režiséry, vedle již zmíněných to dále byli tvůrci nové vlny jako J. L. Godard, progresívní Roger Vadim a Claude Sautet i komerčně zaměření tvůrci jako André Hunebelle nebo Bernard Borderie. Různorodost Zardiho rolí dokládá nepřehlédnutelná účast v desítkách dobře známých filmů z poloviny 60. let. Objevil se ve třech nejslavnějších sériích, četnické, o Fantomasovi i s krásnou Angelikou, často hrál s J. P. Belmondem, na přelomu 60. a 70. let i s Jeanem Gabinem, později též s Annie Girardot. Ačkoliv je nejlépe známý díky úlohám gangsterů, dostával i početné příležitosti v podobě dalších profesí, byl naopak i policistou, recepčním, lékařem, profesorem atd.

Šedesátá léta byla pro Zardiho dobou největšího vytížení, například v roce 1965 natočil patnáct filmů, koncem dekády se ale začal prosazovat i jako hudební skladatel. Poprvé složil jednu píseň pro film BESTIE MUSÍ ZEMŘÍT (Que la bete meure, 1969), později komponoval pro film DOKTOR POPAUL (Docteur Popaul, 1972); tady mu Claude Chabrol přidělil také nezvyklou roli biskupa. Mezitím začal Zardi spolupracovat i s televizí a hrál v několika seriálech, film ale nadále dominoval všem jeho aktivitám. Teprve v 70. letech se před kamerou několikrát potkal s Alainem Delonem, sekundoval také dobově populární skupině Les Charlots.

V posledních letech pracoval Zardi téměř výhradně s již zmíněným J. P. Mockym, s nímž v letech 2001-2006 natočil svých posledních šest filmů, u nás jsme jej mohli naposledy vidět ve filmu FANTOM PAŘÍŽE (Vidocq, 2001) v malé roli skláře. Dominique Zardi se uplatnil také jako spisovatel, napsal deset románů, velkému zájmu se ale těšily hlavně jeho herecké vzpomínky Le comédien fétiche du cinéma vydané v letech 2007 a 2009.

Dominique Zardi zemřel následkem nádorového onemocnění 14. prosince 2009 ve věku 79 let. I když nepatřil k velkým hercům, byl dostatečně známý a jeho nekrolog uvedla všechna francouzská média. Pohřben je na slavném pařížském hřbitově Père Lachaise. Byl ženatý a měl dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 Ballets écarlates, Les
2006 Bénévole, Le
2005 Grabuge!
Manželka mého partnera
13 French Street
2004 Touristes? Oh yes!
2003 Furet, Le
2002 Araignées de la nuit, Les
2001 Bête de miséricorde, La
Fantom Paříže
2000 Bídníci (TV film)
Tout est calme
1999 Au coeur du mensonge
1998 Robin des mers
Vidange
1997 Alliance cherche doigt
1996 Nouvelle tribu, La (TV seriál)
1995 Noir comme le souvenir
Petit garçon, Le
Rivière Espérance, La (TV seriál)
1994 Bonsoir
1992 Ville à vendre
Voix, La
1991 Delikatesy
Mocky story
Myster Mocky présente (TV seriál)
Paní Bovaryová
1990 Autrichienne, L'
Tiché dny v Clichy
1989 Divine enfant
Les deux frères (TV seriál)
Sièges de l'Alcazar, Les
Tribunal (TV seriál)
1988 Saisons du plaisir, Les
Tourbillons (TV seriál)
Une nuit à l'Assemblée Nationale
1987 Agent trouble
Comédie du travail, La
Houkání sovy
Masky
Miraculé, Le
Utonutí zakázáno
1986 Banana's boulevard
Cours privé
1985 Pactole, Le
Poulet au vinaigre
Y'a pas le feu...
1984 Krev těch druhých
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
Rozhodčí
1983 Ami de Vincent, L'
On l'appelle catastrophe
Surprise Party
1982 Hvězda severu
Litan
N'oublie pas ton père au vestiaire...
Plus beau que moi, tu meurs
Ubožáci
Y a - t - il un Français dans la salle?
1981 Kdo nastaví kůži
Zvláštní případ
1980 Fantômas (TV seriál)
Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Mais qu'est-ce que j'ai fait au Bon Dieu pour avoir une femme qui boit dans les cafés avec les hommes?
Špatný syn
1979 Doktor
Mors aux dents, Le
Piège à cons, Le
Úspěšný společník
1978 Comment se faire réformer
Il était un musicien (TV seriál)
Témoin, Le
Violette Nozière
1977 Richelieu (TV seriál)
Roi des bricoleurs, Le
Uspěchaný muž
1976 Andréa
Bartleby
Dracula a syn
Mado
1975 Folies bourgeoises
Intrépide, L'
Klec
L'Ibis rouge
Nelítostný souboj
Nevinní se špinavýma rukama
Pensionnat et ses intimités, Le
1974 Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
Čtyři sluhové a kardinál
Linceul n'a pas de poches, Un
Nada
Par ici la monnaie
Vyvolení
1973 Complot, Le
Don Juan ou Si Don Juan était une femme...
Dva muži ve městě
Fils, Le
Larme dans l'océan, Une
Rabín Jákob
1972 Doktor Popaul
Elle cause plus, elle flingue
Galets d'Étretat, Les
Chut!
Odeur des fauves, L'
Smůla
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Albatros, L'
Grande maffia, La
Jo
Max a rváči
On est toujours trop bon avec les femmes
Těsně před nocí
1970 Amour, L'
Cinéma de papa, Le
Četník ve výslužbě
Étalon, L'
Heroin
Ils
Koňská hlava
La promesse de l'aube
Nepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!
Novicky
Poslední adresa
Roztržka
Solo
Sortie de secours
Věci života
1969 Bestie musí zemřít
Faites donc plaisir aux amis
Mais qu'est-ce qui fait courir les crocodiles?
Velký šéf
Zlatá vdova
1968 Amour c'est gai, l'amour c'est triste, L'
Caroline chérie
Četník se žení
Fleur d'oseille
Ho!
Laně
Nepřemožitelná Leontýna
Nevěrná žena
Paša
Petite vertu, La
Ve znamení Monte Christa
1967 Grand dadais, Le
Idiot v Paříži
J'ai tué Raspoutine
Jerk à Istambul
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Poneyttes, Les
Přátelé kopretiny
Risques du métier, Les
Slunce rošťáků
Vidocq (TV seriál)
Vražedné šampaňské
1966 Angelika a král
Bourse et la vie, La
Demarkační čára
Fantomas kontra Scotland Yard
Hoří v Paříži?
La Curée
Le trompette de la Bérésina (TV seriál)
Monsieur le président-directeur général
Mužský rod, ženský rod
Paris au mois d'août
Protigangová brigáda
Roger la Honte
1965 Bláznivý Petříček
Četník v New Yorku
Fantomas se zlobí
Fifi Pírko
Furia à Bahia pour OSS 117
La grosse caisse
La Métamorphose des cloportes
Majordome, Le
Pleins feux sur Stanislas
Prachy a smůla
Zločin v expresu
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
Ces dames s'en mêlent
Deník komorné
Fantomas
Grande frousse, La
Honba na muže
Jak vykrást banku
Jaloux comme un tigre
La Ronde
Nejkrásnější podvody světa
Requiem pour un caïd
Tigre aime la chair fraiche, Le
Víkend na Zuydcoote
Záhadný kontraband
1963 Assassin connaît la musique..., L'
À toi de faire... mignonne
Banánová slupka
Blague dans le coin
Bon roi Dagobert, Le
Coup de bambou, Le
Des frissons partout
Femmes d'abord, Les
Château en Suède
Karamboly
La bande à Bobo
Landru
Méfiez-vous, mesdames!
Nejstarší Fercheaux
Ophélia
Un drôle de paroissien
Vice et la vertu, La
Vierges, Les
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Assassin est dans l'annuaire, L'
Bonnes causes, Les
Crime ne paie pas, Le
Dossier 1413
Empire de la nuit, L'
Ennemis, Les
Gigot
Grands chemins, Les
Cheval pour deux, Un
Le monte-charge
Nejdelší den
Pařížanky
Petits matins, Les
Práskač
Un chien dans un jeu de quilles
1961 La bride sur le cou
Les godelureaux
Máte ráda Brahmse?
Muž jménem La Rocca
Pařížské blues
Rebrousse-poil, Á
Saint Tropez Blues
Soukromý život
Tři mušketýři: Královniny přívěsky
Vive Henri IV... vive l'amour!
Žena je žena
1960 Comment qu'elle est!
Crack in the Mirror
Dialogue des Carmélites, Le
Díra
Hezké holky
Chatte sort ses griffes, La
Napoleon
Pravda
Tête folle
1959 Croquemitoufle
Hrbáč
Kapsář
Le femme et la pantin
Yeux de l'amour, Les
1958 Cette nuit-là
Chatte, La
Maxime

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace