foto

Mario David

  • nar. 9.8.1927
    Charleville, Francie
  • zem. 29.4.1996 (68 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U nás je francouzský herec Mario David známý především díky účasti ve Funèsových filmech, jeho umělecká kariéra byla ale bohatější a obsáhla i divadlo, na svém kontě má přes osmdesát filmových rolí, jeho práce pro televizi zahrnuje více než dvacet položek převážně v seriálech. Narodil se jako Jacques Paul Marie Jules David ve městě Charleville-Mezières na hranicích s Belgií. Od dětství byl přitahován světem cirkusu, kde také začínal jako akrobat a krotitel, později vystupoval i v pařížských kabaretech.

Davidova vypracovaná postava neunikla filmařům a svůj debut před kamerou absolvoval ve své původní profesi cirkusáka ve filmu TURNÉ VELKOVÉVODŮ (La tournée des grand Ducs, 1952), následovaly další menší role například po boku Jeana Gabina nebo Roberta Hosseina, stěžejním se pro Maria Davida stalo setkání s Robertem Dhérym a jeho manželkou Colette Brosset, kteří jej angažovali do svého divadelního uskupení Les Branquignols. Tady se také poprvé setkal s Louisem de Funèsem, s nímž v roce 1958 hrál v mimořádně úspěšné divadelní hře Oscar. Svou roli maséra Philippa si o několik let později zopakoval i ve filmové verzi (OSKAR - Oscar, 1967), ve stejném roce se po boku de Funèse objevil v menší úloze nasraného turisty v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967), znovu se setkali ve filmu ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968), kde ztvárnil postavu hledaného zločince.

Mezitím v 60. letech začal Mario David hrát také v televizi, a i když hrál jen vedlejší role neobratných a naivních hromotluků, pro řadu slavných režisérů se stal nepostradatelným hercem, často jej oslovoval například Jean Girault nebo Claude Chabrol. Kromě již zmíněné spolupráce s Louisem de Funèsem nelze opominout ani častější natáčení s J. P. Belmondem (MUŽ JMÉNEM LA ROCCA - Un nommé La Rocca, 1961; MUŽ Z HONGKONGU - Les tribulations d'un chinois en Chine, 1965; ZVÍŘE - L'animal, 1977). Co se týče divadla, v roce 1972 se na jevišti Théâtre du Palais Royal znovu vrátil k žádané hře Oscar, později několikrát hrál v různých pařížských divadlech pod režijním vedením Roberta Hosseina (O myších a lidech 1975, Danton a Robespierre, 1979, 1988).

Z dalších společných filmů s Louisem de Funèsem připomeňme roli autodopravce v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978) nebo úlohu zloděje ve filmu ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ (Le gendarme et les extra-terrestres, 1978). Točil ale také s Luisem Buñuelem (TEN TAJEMNÝ PŘEDMĚT TOUHY - Cet obscur objet du désir, 1977), mihnul se i v hodnotných filmech Claude Chabrola (VIOLETTE NOZIERE, 1978; KLOBOUČNÍKOVY PŘELUDY - Les fantômes du chapelier, 1982). Obecně se dá říci, že v 80. letech Mario David točil filmy již jen výjimečně, nadále ale často spolupracoval s televizí.

S filmovou kamerou se Mario David rozloučil s Chabrolovým filmem PEKLO (L'enfer, 1994), krátce předtím točil naposledy také s J. P. Belmondem (NEZNÁMÝ V DOMĚ - L'inconnu dans la maison, 1992). Mario David tehdy řekl, že práce u filmu jej vždy těšila, stěžoval si ale na to, že režiséři si zvykli degradovat jej do malých rolí, v nichž nemohl prokázat své schopnosti. To také vedlo k úbytku nabídek v pozdějším věku a každou příležitost k natáčení v 80. a 90. letech vítal Mario David jako zpestření.

Mario David zemřel na plicní embolii 29. dubna 1996 ve věku 69 let. S manželkou Françoise Cornu měl dceru Elisu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1994 L'enfer
1992 Neznámý v domě
1991 Quiproquos! (TV film)
1988 Dossiers secrets de l'inspecteur Lavardin, Les (TV seriál)
1987 Rozmařilý život Gérarda Floqua
1986 Grand hôtel (TV seriál)
1985 De flyvende djævle
1983 En cas de guerre mondiale, je file à l'étranger
1982 Kloboučníkovy přeludy
Tir groupé
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
Signé Furax
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Fantômas (TV seriál)
Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Mer couleur de larmes, La
1979 Četník a mimozemšťané
Hlavička
1978 Emmenez-moi au théâtre: Pas d'orchidées pour Miss Blandisch (TV film)
Jeden hot a druhý čehý
Madame le juge (TV seriál)
Violette Nozière
1977 Drôles de zèbres
Ten tajemný předmět touhy
Zvíře
1975 Cikán
Malfaisants, Les (TV film)
Povídka o policajtovi
1974 À vous de jouer Milord (TV seriál)
Bons baisers... à lundi
Ursule et Grelu
1973 Au théâtre ce soir: La tête des autres (TV film)
Monde enchanté d'Isabelle, Le (TV seriál)
Muž z Acapulca
Vogue la galère (TV film)
1972 Život plný malérů
1971 Explosion, L'
Manželé z roku II
1970 Borsalino
Roztržka
1969 Mais qu'est-ce qui fait courir les crocodiles?
Velký šéf
Zlatá vdova
1968 Četník se žení
Muž v buicku
Nepřemožitelná Leontýna
Záznamy agentury O (TV seriál)
1967 Blázen z laboratoře 4
Oskar
Senzační prázdniny
Un homme de trop
Un choix d'assassins
Vidocq (TV seriál)
1966 Caïd de Champignol, Le
Demarkační čára
Écharpe, L´ (TV film)
1965 Facéties du sapeur Camember, Les (TV seriál)
Muž z Hongkongu
Svatouškové (TV seriál)
1964 Comment épouser un premier ministre
Gorilles, Les
Peklo
Tigre aime la chair fraiche, Le
1963 Bricoleurs, Les
Commissaire mène l'enquête
Landru
1962 Desátník smolař
1961 Godelureaux, Les
Livreurs, Les
Moutons de Panurge, Les
Muž jménem La Rocca
Radosti velkoměsta
1960 Certains l'aiment... froide
Hezké holky
Hry lásky
Les tortillards
Recours en grâce
1959 Četník z Champignolu
Na dva západy
Nathalie, agent secret
1958 Chatte, La
Posledních pět minut (TV seriál)
Sicilien, Le
Une balle dans le canon
1957 Et par ici la sortie
Neznámý v pozadí
Nous autres à Champignol
Triporteur, Le
1956 Homme et l'enfant, L'
Impasse des vertus
Pardonnez nos offenses
Zatracená holka
1955 Benzin a olej
Plus de whisky pour Callaghan
Une fille épatante
1954 Corsaires du Bois de Boulogne, Les
Poprask v kabaretu
1953 Tournée des Grands Ducs, La
1952 Amour n'est pas un péché, L'

Dokumentární

1973 Vie du bon côté, La (TV seriál)

TV pořady

2003 Les grands du rire (TV pořad)
1972 Grand échiquier, Le (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace