foto

George R.R. Martin

  • nar. 20.9.1948 (67 let)
    Bayonne, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George R. R. Martin se narodil 20. září 1948 v Bayonne, New Jersey. Vystudoval žurnalistiku na Northwestern University, Illinois. Vyzkoušel mimo novinařiny několik dalších prací jako učitel, scenárista nebo producent. Psaní se věnoval už do mládí - za pár drobných prodával dětem v sousedství příběhy o příšerách. První knihu prodal v roce už v roce 1970 ve věku 21 let, ale až v roce 1979 rozhodl nadobro živit jako spisovatel.

Dílo George R. R. Martina lze zařadit jak do science fiction, tak do fantasy a hororu, a autorovi vyneslo několik cen Hugo a Nebula, jakož i Cenu Brama Stokera od Sdružení spisovatelů hororu. Řada jeho nejlepších textů dosahuje délky novely, u níž rozsah vyprávění umožňuje rozvíjet celou škálu témat a námětů protínajících žánrové hranice.

Jeho nejslavnějším dílem je bezpochyby knižní sága Píseň ledu a ohně, která se dočkala i velmi úspěšného televizního zpracování pod názvem HRA O TRŮNY.

Ondřej "topr harley" Marek

Spisovatelská filmografie

2016 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
The Winds of Winter (S06E10) - kniha
Battle of the Bastards (S06E09) - kniha
No One (S06E08) - kniha
Zlomený muž (S06E07) - kniha
Krev mé krve (S06E06) - kniha
další epizody
2015 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
Matčino milosrdentsví (S05E10) - kniha
Tanec draků (S05E09) - kniha
Tvrdodomov (S05E08) - kniha
Dar (S05E07) - kniha
Neohnuti, neskloněni, nezlomeni (S05E06) - kniha
další epizody
2014 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
Děti (S04E10) - kniha
Strážci na Zdi (S04E09) - kniha
Hora a Rudá zmije (S04E08) - kniha
Drozd (S04E07) - kniha
Zákony bohů a lidí (S04E06) - kniha
další epizody
2013 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
Mhysa (S03E10) - kniha
Deště Kastameru (S03E09) - kniha
Druzí synové (S03E08) - kniha
O medvědovi a krásné panně (S03E07) - kniha
Cesta vzhůru (S03E06) - kniha
další epizody
2012 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
Valar Morghulis (S02E10) - kniha
Oheň a voda (S02E09) - kniha
Princ ze Zimohradu (S02E08) - kniha
Muž beze cti (S02E07) - kniha
Bohové staří a noví (S02E06) - kniha
další epizody
2011 Hra o trůny (TV seriál) - kniha
Oheň a krev (S01E10) - kniha
Baelor (S01E09) - kniha
Bodej ostrým koncem (S01E08) - kniha
Zvítězíš, nebo zemřeš (S01E07) - kniha
Zlatá koruna (S01E06) - kniha
další epizody
1987 Nightflyers - kniha

Scenáristická filmografie

2014 Hra o trůny (TV seriál)
Lev a růže (S04E02)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
O medvědovi a krásné panně (S03E07)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a voda (S02E09)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
1995 Krajní meze (TV film)
Krajní meze (TV seriál)
1993 Doorways (TV film)
1987 Beauty and the Beast (TV seriál)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)

Herecká filmografie

2013 Gay of Thrones (TV seriál)

Dokumentární

2016 Neil Gaiman: Dream Dangerously
2014 Marvel Studios: Assembling a Universe

TV pořady

2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(139)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace