foto

Steven Moffat

  • nar. 18.11.1961 (54 let)
    Paisley, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Steven Moffat je jedním z nejvýznamnějších britských televizní scénáristů. Coby student na univerzitě v Glasgow se angažoval ve studentské televizní stanici (Glasgow University Student Television). Po získání magisterského diplomu vyučoval tři a půl roku na Cowdenknoweské střední škole. V 80. letech napsal Moffat divadelní hru Válečná zóna a muzikál Knifer. Tím se dostal do povědomí lidí. Stevenův otec, Bill Moffat, byl ředitelem základní školy v Johnsotnu, kde se natáčel seriál Hoghway. Jako správný rodič se producentům zmínil, že má skvělý nápad na seriál z prostředí redakce školního časopisu. Ukázku scénáře, kterou jim Bill přinesl je ohromila. Autorem byl samozřejmě Billův syn, Steven. Sandra Hastie o scénáři prohlásila, že "to byl jeden z nejlepších námětů, které kdy četla".

Výsledkem byl teen seriál Press Gang, pro který Moffat napsal všech 43 dílů. Běžel v letech 1989 až 1993 na ITV. V době, kdy se natáčela druhá série se Steven Moffat rozváděl se svou první ženou. Nešťastné zkušenosti z osobního života se tedy odrazily i ve scénáři. Moffat vytvořil postavu Briana Magboye, pojmenovaného podle přítele své manželky. Moffat nechal Briana trpět během dílu "The Big Finish?". Souhru nešťastných náhod dovršil psací stroj dopadající na Brianovy nohy.

V 90. letech se Steven Moffat setkal s producentem Andrym Ptaszynskim a začal pracovat na sitcomu Joking Apart. Moffatův prvotní plán pracoval s jeho učitelskými zkušenostmi. Mělo se jednat o příběh ze školního prostředí. Jak se ale Moffatův život komplikoval, upustil od školy a vypracoval námět příběhu spisovatele, kterého opustila žena. Steven nakonec o sitcomu prohlásil, že "trval déle, než jeho manželství". Moffat pro Joking Apart napsal dvě série. Pořad získal Bronzovou růži a byl nominován na ceny Emmy. Během natáčení Joking Apart se Steven seznámil se svou druhou ženou, Sue Vertuovou. Jak se jejich vztah vyvíjel, opustili svá prosperující studia a vstoupili společně do Hartswood Film, který vlastnila matka Sue.

Než Moffat odešel z Pola Jones productions, pracoval na seriálu Chalk. Jednalo se o příběh zasazený do školního prostředí, kde Moffat mohl konečně využít své učitelské zkušenosti. Seriál se však nesetkal s tak velkým nadšením, jako předešlé. Poté, co se Moffat oženil se Sue Vertuovou, napsal sitcom Coupling inspirovaný vývojem jejich vztahu. Seriál se těšil dobrému přijetí a Moffat pro něj napsal celkem čtyři řady.

Za nejvýraznější se dá v Moffatově tvorbě považovat sci-fi seriál Doctor Who. Moffat se proslavil „chytrými a temnými episodami", které diváka nenechají chladným. První díl podle Moffatova scénáře byl dvojdíl z první řady, The Empty Child a The Doctor Dances. Moffat, který byl fanouškem seriálu Doctor Who už od dětství, pak prohlásil, že čekal celých čtyřicet let na to, aby viděl své jméno v ouvertuře seriálu. Později pak vyšly další díly, jako The Girl in the Fireplace, Blink, Silence in the Library, The Time od Angels, The Pandorica Opens a A Good Man Goes to War a mnoho dalších. Díly, na kterých pracuje Moffat se vyznačují promyšleností děje, napětím a propojením s dalšími episodami.

V roce 2007 dostal Moffat nabídku od svého velkého obdivovatele, Stevena Spielberga, aby pro něj napsal scénáře ke třem filmům o Tintinovi. Moffat však váhal, neboť v té době již pracoval na Doctorovi Who. Nakonec se rozhodl pro Doctora a scénář k Tintinovi dokončil Edgar Wright a Joe Cornish. O tři roky později se Moffat začal věnovat seriálu Sherlock vysílaný na BBC One, pro který napsal zatím tři episody. A Scandal in Belgravia nakonec přinesl cenu Britské Akademie za nejlepší scénář.

Tereza "Art_of_Can" Soldátová

Scenáristická filmografie

2016 Sherlock: Přízračná nevěsta (TV film)
2015 Doctor Who: The Husbands of River Song (TV film)
2014 Doctor Who: Last Christmas (TV film)
Sherlock (TV seriál)
Poslední přísaha (S03E03)
Znamení tří (S03E02)
2013 Doctor Who: The Day of the Doctor (TV film)
Doctor Who: The Time of the Doctor (TV film)
The Night of the Doctor
2012 Pán času: Sněhuláci (TV film)
Sherlock (TV seriál)
Skandál v Belgravii (S02E01)
2011 Night and the Doctor (TV seriál)
Pán času: Doktor, vdova a skříň (TV film)
Tintinova dobrodružství
2010 Pán času: Vánoční koleda (TV film)
Sherlock (TV seriál)
Studie v růžové (S01E01)
2008 Pán času (TV seriál)
Les mrtvých (S04E09)
Ticho v knihovně (S04E08)
2007 Jekyll (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Ani mrk (S03E10)
2006 Pán času (TV seriál)
Dívka v krbu (S02E04)
2005 Pán času (TV seriál)
Doktor tančí (S01E10)
Prázdné dítě (S01E09)
2000 Párování (TV seriál)
1999 Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
Privates (TV seriál)
1997 Chalk (TV seriál)
1996 Office, The (TV film)
1992 Exam Conditions (TV film)
1991 Joking Apart (TV seriál)
Murder Most Horrid (TV seriál)
1989 Press Gang (TV seriál)
Stay Lucky (TV seriál)

TV pořady

2011 National Television Awards 2011, The (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(387)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace